Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Битка за Калабића (2)
#15

Pravi Kalabić u Moljevićevim memoarima „ Ravna gora u svetlu i magli“ (2)


02/01/2014

Tako je povod za pisanje, najava objavljivanja „Moljevićevih memoara“ , iskorišten da se po ko zna koji put, na ovom portalu ocenjuje kredibilitet Instituta za savremenu istoriju, naučno istraživački rad dr Koste Nikolića i dr Bojana Dimitrijevića ili da se komentariše knjiga Predraga Ostojića „Zarobljavanje generala Mihailovića“.

Od pomenutih istoričara sa Instituta za savremenu istoriju, nismo dobili komentare, osim što nam je rečeno da je o slučaju uloge majora Kalabića sve poznato i rečeno i da će o knjizi „Ravna Gora u svetlu i magli“ biti reči kada ona bude objavljena.

Istoričar Predrag Ostojić, je samo kratko prokomentarisao, da je svega dva puta reagovao na takve neargumentovane i paušalne ocene:

„Jednom u čikaškoj „Slobodi“ ( časopis SNO) i drugi put u vezi vašeg teksta, „Miloslav Samardžić, Pravi i lažni Kalabić – sa nalazom sudskog veštaka“ – Svašta? i još ponešta?

(prim. red. objavljen 25. 10. 2012. http://savremenaistorija.com/?paged=13 ).

-Znate, svako ima pravo da živi u svijetu svojih ubjeđenja, pa tako i oni koji su ubjedjeni da su komunisti naivno poslali u akciju nekakvog malog „Kalabića“… Pa su ga mjerili, pa je ispalo da je nekoliko komunista niže od tog „malog“, sve pigmeji…

-Komentari moje knjige se pišu i to je normalno, mada su oni uglavnom, kontraproduktivni , a od takvih komentara čak je nastala i knjiga.

-Ja ne stignem da sve registrujem ili pročitam, ali sam u jednom takvom komentaru – knjizi, svojevremeno, čitao da je moj drug Gorda Miković iz Rudog, iskorišten kao jedan jedan od svjedoka događaja. Što je apsolutno nemoguće.

-Sin Pavla Mikovića ruđanskog kafedžije Gorda Miković rodjen je 14.maja 1956. Predstavljen je kao Goran Miković iz Štrbaca, koji je probudjen jedne martovske noći 1946. jaucima svog oca i sveštenika Dobra Popovića, koji su mučeni od strane OZN-e. Je li to moguće?

-Pa ,zar je potrebno da komentarišem poznavanje geografije i kartografije, kada se u tim komentarima pominje desant (koga niti je ko vidio niti čuo, a silnu pucnjavu i mrtve bi bar neko pamtio) negdje južno od sela Oskoruše u rejonu Rudog? (Rudo je zapadno od Oskoruše, a Mioče na jugu…“).

-Pa, kako je Ozna pravila nekakvu predstavu po selima, (najvjerovatnije sa onim malim Kalabićem) pa ispade na kraju i da je prenijela i mrtvu generalovu pratnju u Undrulju i izvela lažno zarobljavanje pred mještanima više sela?

-Zato ne bi više o tome, jer i ta nova pisanja, koja pominjete, su “stara” i vjerujte nisu predmet mog interesovanja.“

Komentar redakcije – Kako smo i očekivali sledi nova knjiga o sletanju „RAF Percival Proctor I – aviona, koji su komunisti dobili od Britanije 1945. godine – u toj oblasti. Аli to, је tema neke buduće knjige.” (“Pogledi” 28-12-2013).

Na kraju samo da vas podsetimo, da je tema na portalu “Pogleda” bila najava objavljivanja “Moljevićevih memoara”

www. savremenaistorija.com
http://savremenaistorija.com/?p=1862
Одговори
#16

Ни већег позивања на "кредибилитет" ни мањег познавања ствари. Не знају ни Калабићев последњи чин.
Одговори
#17

Јел вама јасно шта су овде писци хтели да кажу?
Одговори
#18

(04-01-2014, 04:10 PM)Николај Пише:  Ни већег позивања на "кредибилитет" ни мањег познавања ствари. Не знају ни Калабићев последњи чин.

Калабић је, као ретко ко, унапређиван три пута.
Одговори
#19

(04-01-2014, 04:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јел вама јасно шта су овде писци хтели да кажу?
Смешни су. Smile
Одговори
#20

(04-01-2014, 04:10 PM)Николај Пише:  Ни већег позивања на "кредибилитет" ни мањег познавања ствари. Не знају ни Калабићев последњи чин.

О њиховом кредибилитету највише говори оно смеће од серије на РТС-у . . . Rolleyes

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори
#21

(04-01-2014, 04:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јел вама јасно шта су овде писци хтели да кажу?

Па ако се размишља здравим разумом онда је наравно потпуно нејасно шта овај текст треба да каже, али ако се размишља партијски, онда ваљда има смисла. (за партијце наравно).
Једном изречена "истина" на партијском састанку ЦК КПЈ или како се већ зову, за њих је светиња. Понављаће исту причу као папагаји.
Зато мислим да више и не треба узимати овакве њихове текстове у разматрање.
Колико сам ја схватио, у Милославовим књигама и на овом форуму нико (осим комуниста који овде свраћају) не тврди да зна потпуну истину о томе како је Чича заробљен, већ се износе верзије које су се објављивале или су усмено причане од стране сведока (правих или лажних, надам се показаће време).
Поента је да се овде доказује, и што се мене тиче неспорно је доказано, да комунистичка верзија о Чичином заробљавању и Калабићевој издаји није тачна.
За црвену памет здрав разум, на жалост, не важи. Не постоји доказ који ће њима бити довољан па да они кажу да су погрешили. У било чему, а камоли о Калабићу и Дражином заробљавању. Па када би признали и остали без те карте у својим рукама (која на жалост јесте јак адут јер још увек, бојим се, већина људи у Србији мисли да ја Калабић заиста издао Дражу, наравно због необавештености), замислите колико би им онда биле одрживе неке мање важне приче.
Одговори
#22

Из трилогије ''Крваве руке ислама'' аутора Момира Крсмановића (''Крваве руке ислама'', ''Трагови мртве браће'', ''Клетва мртве браће'')...

Предговор др Богдана Шеклера трилогији:

[Слика: 0i8o.jpg]

[Слика: vade.jpg]


Један део од оног што се односи на Калабића (''Трагови мртве браће'')

[Слика: r4gn.jpg]

[Слика: 6gtg.jpg]

[Слика: o0d7.jpg]

[Слика: brub.jpg]

[Слика: 3unm.jpg]

[Слика: 5qf4.jpg]


Илустрације:

[Слика: eyy8.jpg]

[Слика: 20z4.jpg]

Напомена на крају првог дела трилогије:

[Слика: 0zhb.JPG]

[Слика: 4mbg.jpg]
Одговори
#23

Које године је ово објављено?
Одговори
#24

(03-02-2014, 12:03 AM)Милослав Самарџић Пише:  Које године је ово објављено?
Објављено у Београду 2003. године.
Одговори
#25

Да није друго издање? Можда је књига из 1980. и неке.
Одговори
#26

(03-02-2014, 01:40 AM)Милослав Самарџић Пише:  Да није друго издање? Можда је књига из 1980. и неке.
Ма не, издата први пут 2003. године.
Аутор је занет причама сведока, а није истражиовао у архивима и не познаје материју (нема зле намере, тј. није наклоњен комунистима).

- Пише за Дражу да је генерал још лета 1941. године
- Да је митрополит Јоаникије Липовац скуван у Јасеновцу заједно са Ђуришићем и Васићем
- Да је Никола Миловановић Дражин главни ''радиста'' и да је од старта слао Дражине извештаје директно Титу
- Греши у формацији јединица
- Даје инфантилне описе размишљања Драже (моли своје команданте, верује у Енглезе) и Броза (масон и агент Ватикана убачен у Коминтерну),
- Користи погрешне термине (''рогатичка четничка војска'' и сл)
- Наравно, нема појма у чему је суштина проблема са црногорским четницима и Ђуришићем (ни назнака да се он спетљао са љотићевцима итд)
- Недић му је спасилац Срба

Опет, говори о улози комуниста у слому фронта према усташама у Источној Босни у пролеће 1942, што се у основи поклапа са Бадеровим извештајима; пише о нападима партизана четницима у леђа док се четници боре против Немаца, приказује споразум Немаца и комуниста; Комунисте приказује као непријатеље српског народа (скоро као и усташе), а четнике као заштитнике српског народа, описује стравичне злочине и усташа и комуниста.
Одговори
#27

Да су макар те изјаве сведока узете по правилу службе, ауторизоване пре свега... уместо што су романсиране. Не могу се користити.
Одговори
#28

Милославе, јесте ли читали књигу "Бес/коначни Тито (и Крлежине 'масне лажи')", аутор се Зове Боро Кривокапић, књига је изашла уз Новости прије пар година? У једном дијелу има прича Ђорђа Нешића, једног од "оних који су ухватили Дражу", наравно, још једна у низу бесмислица, али је интересанта да се прочита?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним