Поруке: 14,511
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,048
Ма, како да не. Баш сам докон да читам умотворине Николе Миловановића Грбе.
Поруке: 1,098
Теме: 11
Придружен: May 2021
Углед:
245
На фејсбуку сијају варнице испод објаве.
Поруке: 83
Теме: 6
Придружен: May 2023
Углед:
9
Јел има навођења извора у новој књизи о Калабићу и који су најчешћи?
Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Могу да се кладим да је комунистима, када су смишљали ту прву верзију заробљавања из 1962. године, као модел послужило хватање усташке групе Боже Каврана из 1948. Њих су намамили у Југославију преко радио-станице.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Самарџићу,
"Од преласка на дупли систем шифровања, нема доказа да су Немци, а наравно ни комунисти, макар једном упали у четнички систем везе. С друге стране, комунистичке радио депеше редовно су хватали и дешифровали Немци, а повремено и четници. То је била логична последица неукости комуниста."
Наравно да има доказа колико су Немци читали и четничких и партизанских депеша.
И четничке су прилично читали, колико и старије партизанске.
А не знам зашто пишете да је то партизанске неукости, кад у фусноти наводите да Немци нису могли да разбију Нову шифру.
Поруке: 16,986
Теме: 632
Углед:
1,870
Јел може један пример да су пробили четничку дуплу шифру?
Поруке: 2,279
Теме: 22
Углед:
233
Mилославе, треба да се оканеш те фундаменталне грешке, на коју те и Ватра и ја већ дуго упозоравамо. Наравно да су читали и "дуплу шифру". Давао сам ти примере прошли пут када смо дискутовали о томе. Постоје декрипти немачких порука у којима се позивају децидно на прислушкивање четничког радија дубоко у 1944 па чак и касније. Имам документа о томе, мислим да има и Ватра то.
Да ти поновим илустративан пример, негде из новембра, 1943, декриптован Дражин распис јединицама: "да се запале ватре у облику слова А и да горе целу ноћ. Величати пријатељство Рузвелта и краља Петра. " Немци констатују да је Дража хладан према Британцима док је Американцима веома наклоњен. Пишу и својим јединицама да се не мешају, јер је то начин да се спрече бољшевичке намере.
Више пута сам ти ово поновио.
Друго, како су се дистрибуирали кључеви и упутство за "дуплу шифру"? Па радиом! ( то и сам наводиш горе у чланку). И то једноструко шифрованим, које је већ компромитовано.
Мош мислити, "дупла шифра". Као да је Боготац...
Не знам када ћеш разумети колико је то још онда био доста примитиван метод за функционисање једног гломазног система у ратним условима као што је била ЈВуО.
Углед:
1,870
Депеша коју си навео делује као јавна, чак и са намером да је Немци чују. Јел имаш неку о покретима јединица нпр?
Да су простом шифром слали кључеве за дуплу - за ту тврдњу треба баш јак доказ.
Поруке: 2,279
Теме: 22
Углед:
233
Ма, не. Порука је декриптована. Значи, била је шифрована. Ти кажеш да је у то време коришћена дупла транспозиција.
За ово друго, ти си навео пример Дражиног упутства за коришћење "дупле шифре" послатог радиом.
Дакле, када је одлучено да се пређе на дуплу шифру, како су дистрибуирани кључеви и сва неопходна упутства? Радиом? Курирски?
Ако је ово прво- логично је да је све потребно послато прво простом шифром ( да би се текст уопште разумео, јел те). А која је даље већ компромитована, то јест читана. Ово друго је много ризичније и спорије из Дражине перспективе гледано, те и мање вероватно?
И да, наравно има доста о покретима и локацијама трупа из 1944.
Углед:
1,870
Занимљиво питање како је послато за прву, али не знам одговор. Овај пример није то, ово је од касније, кад су мењане шифре. Када је Дража рекао да се прелази на дуплу шифру - јер је пао Валтер, итд. - тада није послао те нове дупле, нити пише како ће их послати.
Добро, не кажем да нису успели да пробију дуплу. Оно што знам, то је да је Дража истраживао сваку такву могућност, слао је људе, високе официре, да провере. И резултат је увек био да шифра није пробијена. Могуће наравно да јесте, а да нису били свесни. Онда, могуће да је то што је пробијено проста - јер је мало-мало неко користио просту - било је преко 100 радио станица - с образложењем да нема времана за дуплу. Могуће да је и сам Дража поинекад користио просту, ради заваравања непријатеља.
Волео бих да видим извештај као онај за вод Волни, где тачно кажу колико су ухватили, колико дешифровали. Има ли то за 1944?