16-12-2023, 12:14 AM
(15-12-2023, 11:38 PM)ватхра Пише: Похвала Лукачевићу за акције око Вишеграда децембра 1943. се дискутује у документу NARA/T313/488
Морам да погледам да ли је декриптована, у глави ми стоји да јесте.
Ако то, уз споразум да ће да се ангажује под немачком командом теби није довољно - Британцима је свакако био довољан и сам споразум да га сматрају за колаборационисту.
Везано за Ота, његово ангажовање јесте било у склопу Мартовских преговора.
А како сам написао - Британци су знали да је дошло до преговора, али не и о њиховом садржају. Сам си допунио да се односи на Загреб и делегације што никад није речено.
Види овако: баш због тог наводног уговора који је декриптован и наводно још послат Черчилу ( а није), врло сам темељно тражио и друге декрипте. Па сам набавио и пар фасцикли невезано за декрипте. Све у свему, у документима о Лукачевићу пише да импресионирао сигурносне службе у Каиру (држан је у притвору док није обављен разговор баш због тог декрипта немачких служби) и да их је уверио у своје "добре намере". Баћевић им је био нешто сумњивији. Испитивали су и њега али су морали да га убрзо пусте због недостатка конкретних доказа. Само ти тврдиш да су Британци њих сматрали за "доказане колаборационисте" и то без икаквих докумената којима би то поткрепио.
Што се тиче Ханса Ота (др. Баукса) два абверова декрипта која помиње Крипс говоре о његовим преговорима са локалним комунистима само о прекиду ватре крајем марта и почетком априла на простору које нема везе са главним дешавањима на високом нивоу од 20 и кусур дана раније. Наравно да нема везе са Мартовским преговорима који су укључивали и давање у изглед заједничке борбе против четника па чак и против савезника ако се искрцају. Наравно да то ни Крипс не тврди чим је рекао : много година после рата сазнало се да су и партизани преговарали са Немцима, прво ради размене заробљеника и ради признавања партизанима статуса зараћене стране, али и због могућности заједничких операција ..