Поруке: 2,178
Теме: 126
Придружен: Dec 2013
Углед:
32
Тако питали рокфелера, како се обогатио...
"Један дан одем на пијац, купим кило јабука за 0,21$, продам за 0,58$. Одем ондак на кванташ па за свих 0,58$ купим лилихипе и продам на плажи за 1,12$, па се вртим на кванташ купим паштету карнекс и јогурт за 0,11$, а за рество купим пробушен фудбал. Окрпим га, надувам код комшије Моше и продам на улици за 1,42$. После две године, успео сам да зарадим цијелих 15,14$ и држим 0,001% тржишта чварцима у Луизијани, а ондак ми умро тетак и оставио 284.371.842,32$..."
На жалост Боро "Лепих2....ти тешко препознаш Рокефелар кад лично седи поред Сталина!
Поруке: 17,009
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,873
Када су склапани ти споразуми, јединице још нису биле под Дражином командом. Спасили су људе, не мислим да је умесно рећи да је то било контрапродуктивно (чим је било корисно).
Дангић је био под Дражином командом, али тада се нередовним контактом, јер су Дражи за петама били Немци.
Углед:
1,873
Негде од јесени 1943. су под Дражином командом, тј. кад су укинути одреди и формирани корпуси.
Поруке: 3,187
Теме: 51
Углед:
372
(29-01-2014, 08:53 PM)мунгос Пише: Читај оно што је написано.
Драге воље:
(27-01-2014, 06:21 AM)мунгос Пише: Југословенска војска је наново створена, са потпуно другачијом сврхом, менталитетом и наумом. Што се тиче официра, да, остали су Симовићи и слични, а све што је ваљало је или изгинуло или напустило војску или истјерано из војске.
Остале су само режимлије.
Значи сви Дражини официри, укључујући њега лично су такође - режимлије.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 423
Теме: 0
Придружен: Jan 2014
Углед:
22
Читајући књигу Верољуба Малетића опет наилазим на податке о лошој повезаности четничких јединица. Рецимо, врло је запањујући податак да Мотајичка четничка бригада, као једна од најактивнијих на подручју Средње и Западне Босне, све до пред крај 1944. год. није имала радио станицу. А колико видим исту пре тога не поседују ни још неке бригаде у тим крајевима, већ се ослањају искључиво на курире, што доводи до проблема у комуникацији, кашњења у покретима и самим тим до пропадања појединих акција против партизана, усташа, итд.
Значи, ипак се мора узети у обзри, да је један од узрока неуспеха ЈВуО и лоша комуникација између Врховне команде и остатка прилично развучених јединица.
Углед:
1,873
Радио станице нису биле предвиђене за сваку бригаду, већ за сваки корпус. Ретко која бригада је имала радио станице. Тешко је то било извести, јер је бригада било на стотине. А и није било по линији командоавања да ВК командује бригадама.
Четници су кренули са 20 и нешто радио станица пролећа 1942, дошли су до 100-тинак лета 1944. Партизани су имали једну до марта 1943. чини ми се, онда две до јесени 1943, итд. По том питању били су далеко од четника.