Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

АУСТРИЈСКИ ИСТОРИЧАР О ДРАЖИ, ТИТУ, НЕДИЋУ...

Тако питали рокфелера, како се обогатио...

"Један дан одем на пијац, купим кило јабука за 0,21$, продам за 0,58$. Одем ондак на кванташ па за свих 0,58$ купим лилихипе и продам на плажи за 1,12$, па се вртим на кванташ купим паштету карнекс и јогурт за 0,11$, а за рество купим пробушен фудбал. Окрпим га, надувам код комшије Моше и продам на улици за 1,42$. После две године, успео сам да зарадим цијелих 15,14$ и држим 0,001% тржишта чварцима у Луизијани, а ондак ми умро тетак и оставио 284.371.842,32$..."

На жалост Боро "Лепих2....ти тешко препознаш Рокефелар кад лично седи поред Сталина!
Одговори

(27-01-2014, 06:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-01-2014, 02:36 PM)Мргуд Пише:  
Цитат:Штета што људи као што су Павле и њему слични нису много значаја придавали радио станицама, а ни Дражиним делегатима

У право је то тачка на коју сам циљао у свом упису. Џаба радио станице и све, ако се упуства Врховне команде нису поштовала. И онда се поставља питање да ли је такве људе требало примати у ЈВуО уколико над њима није могла да се успостави ефикасна команда, а поједини су нанели много штете Дражином покрету, иако су њима можда ти потези ишли у прилог на регионалном/локалном нивоу, у глобалу су за покрет били штетни.
Шта је друго могао да учини Дража него да покуша да их придобије?
Додуше 1944. је покушао да наметне Лукачевића уместо Ђуришића, али није успео, а и Лукачевића се ускоро отцепио. Ни други, пре и после, нису успели да реше питање Црне Горе. Зато се не добија реална слика ако се то стално спочитава Дражи.

Па то јесте питање. Да ли су се исплатили ти покушају добијања и која је цена тога?

Рецимо, у З. Босни локални комаданти су склапали договоре о примирју са НДХ, у којима се директно признаво суверенитет НДХ-а. Иако су ти уговори били мртво слово на папиру, они су осигурали да на одређеним територијама не дође до покоља српског становништва од стане усташа и да се одрже ред и мир, али су истовремено гледано у глобалу били контрапродуктивни по покрет у целини.

Овде сад имам питање: Да ли је Ј. Дангић у тренутку када је ишао у Београд код Недића био део ЈВуО или се тек после тога ставио под Дражину команду?
Одговори

Када су склапани ти споразуми, јединице још нису биле под Дражином командом. Спасили су људе, не мислим да је умесно рећи да је то било контрапродуктивно (чим је било корисно).
Дангић је био под Дражином командом, али тада се нередовним контактом, јер су Дражи за петама били Немци.
Одговори

(27-01-2014, 11:10 PM)Захумље Пише:  На жалост Боро "Лепих"....ти тешко препознаш Рокефелар кад лично седи поред Сталина!

Рекао сам да нисам гледао оне фотосе (све). А баш ми се нешто нарочито и не гледа рокфелер. Исти су то све умоболници.

...

Легална и Легитимна Војска, има право да склапа споразуме са било ким (преко владе), али и да у онаквој ситуацији, сама на терену одлучује о томе шта је ДОБРО за становништво и Државу.

Споразуми са немцима (усташама), били су контрапродуктивни у неким деловима Босне по ЈВУО, то је чињеница. Али тумачити тиме слом ЈВУО, услед издаје "савезника" (англеза) је смешно.

Нпр. титовци су КОНСТАНТНО имали сарадњу са усташама, на највишем нивоу, ПОГУБНУ по Српски Народ. Титовци су на почетку рата (бар то), директно сарађивали са немцима. Титовци НИКАД нису имали некакву анти немачку акцију (до доласка Руса), итд...

И шта са тим греховима титоваца - ко то помиње?
Одговори

(28-01-2014, 03:05 AM)Милослав Самарџић Пише:  Када су склапани ти споразуми, јединице још нису биле под Дражином командом. Спасили су људе, не мислим да је умесно рећи да је то било контрапродуктивно (чим је било корисно).
Дангић је био под Дражином командом, али тада се нередовним контактом, јер су Дражи за петама били Немци.

С обзиром да сам из тих крајева, могу да кажем да су ти уговори по локално становнишво било повољни, али по покрет у целини контрапродуктивни. Е сад, питам за Дангића јер је њему нуђена прилично широка аутономија у оквиру НДХ-а, али је он то одбацио јер није хтео да призна суверенитет НДХ-а. Овде с друге стране признаје се суверенитет НДХ-а, а ти уговори су потписивани у првој половини 1942. године. А ако се не варам један такав је потписао и Мане Роквић. Од када су Тешановић, Дреновић и Радић своје трупе ставили под команду ДМ?
Пошто је Тешановић ако се не варам обавестио Дражу о склапању ових споразуме и овај му је одговорио да за то има схватања због специфичности ситуације али је истовремено и критиковао исте.
Одговори

Негде од јесени 1943. су под Дражином командом, тј. кад су укинути одреди и формирани корпуси.
Одговори

(27-01-2014, 06:08 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нпр. Велебит и његов отац. Они су били готово 100% кроатизовани, тако да су Немци Владимира означавали као Хрвата. А у комунистичком покрету је бројан као Србин.

И ја сам за Велебита мислио дуго времена да је Хрват. Кад оно, није имао ни капи хрватске крви.
Неђе сам прије читао да су му матер и баба биле Хрватице, али ни то није тачно. Једино му је жена била Хрватица. Па је постао "Хрват" преко жене изгледа.

(27-01-2014, 10:27 AM)Громовник Пише:  Значи сви они официри који су били са Дражом и око Драже - јесу режимлије? Они који погибоше у устанку 1941. па онда они који дадоше живот за Дражу и покрет, као што су Мишић и Фрегл, Милан Калабић, и још многи многи други за чије би ми набрајање било потребно више дана...?

Читај оно што је написано. И не изводи своје неке додатне закључке тамо ђе их нема.
Војска од 1919 до априла 1941. је била скроз режимска. Што није био случај никад до тад у историји. И као таква је ушла у рат и нестала кроз пар дана, у срамоти.
Одговори

(29-01-2014, 08:53 PM)мунгос Пише:  Војска од 1919 до априла 1941. је била скроз режимска. Што није био случај никад до тад у историји. И као таква је ушла у рат и нестала кроз пар дана, у срамоти.

Једна од већих бесмислица написаних на овом форуму.
Одговори

(29-01-2014, 08:53 PM)мунгос Пише:  Читај оно што је написано.

Драге воље:

(27-01-2014, 06:21 AM)мунгос Пише:  Југословенска војска је наново створена, са потпуно другачијом сврхом, менталитетом и наумом. Што се тиче официра, да, остали су Симовићи и слични, а све што је ваљало је или изгинуло или напустило војску или истјерано из војске.
Остале су само режимлије.

Значи сви Дражини официри, укључујући њега лично су такође - режимлије.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Читајући књигу Верољуба Малетића опет наилазим на податке о лошој повезаности четничких јединица. Рецимо, врло је запањујући податак да Мотајичка четничка бригада, као једна од најактивнијих на подручју Средње и Западне Босне, све до пред крај 1944. год. није имала радио станицу. А колико видим исту пре тога не поседују ни још неке бригаде у тим крајевима, већ се ослањају искључиво на курире, што доводи до проблема у комуникацији, кашњења у покретима и самим тим до пропадања појединих акција против партизана, усташа, итд.

Значи, ипак се мора узети у обзри, да је један од узрока неуспеха ЈВуО и лоша комуникација између Врховне команде и остатка прилично развучених јединица.
Одговори

Радио станице нису биле предвиђене за сваку бригаду, већ за сваки корпус. Ретко која бригада је имала радио станице. Тешко је то било извести, јер је бригада било на стотине. А и није било по линији командоавања да ВК командује бригадама.
Четници су кренули са 20 и нешто радио станица пролећа 1942, дошли су до 100-тинак лета 1944. Партизани су имали једну до марта 1943. чини ми се, онда две до јесени 1943, итд. По том питању били су далеко од четника.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним