02-02-2014, 08:15 PM
Па зар не би било безвезе да сад на српском грбу има шаховница? Прво, то 99% Срба не би ни схватило ни одобрило, а и испали би усташе.
(02-02-2014, 02:27 AM)херцеговац Пише: Печат бана Стефана II показује да љиљани немају хералдичко значење, они представљају чист декоративни елемент. Љиљани на печату нису ни у каквој вези са грбом који се налази на штиту. Слично су приказивани и на одеждама чланова династије Немањића као и њиховог високог племства.
Дубравко Ловреновић тврди да љиљан у грбу Котроманића води порекло од круне Немањића.
(02-02-2014, 04:04 PM)Романија1 Пише: По мени, није обавезно да се стављају љиљани. Само ми је жао што су нам га преузели муслимани, па сад то испада ко да је неки исламски грб. А што се тиче овог сада грба - боље је и обична тробојка него шаховница.
(25-09-2014, 10:10 PM)Милан Бабић Пише:(02-02-2014, 02:27 AM)херцеговац Пише: Печат бана Стефана II показује да љиљани немају хералдичко значење, они представљају чист декоративни елемент. Љиљани на печату нису ни у каквој вези са грбом који се налази на штиту. Слично су приказивани и на одеждама чланова династије Немањића као и њиховог високог племства.
Дубравко Ловреновић тврди да љиљан у грбу Котроманића води порекло од круне Немањића.
(02-02-2014, 04:04 PM)Романија1 Пише: По мени, није обавезно да се стављају љиљани. Само ми је жао што су нам га преузели муслимани, па сад то испада ко да је неки исламски грб. А што се тиче овог сада грба - боље је и обична тробојка него шаховница.
Овако, љиљани нису никакав декоративни елемент!
На грбу су три љиљана са једне, а три са друге стране(у два хералдичка поља) . Шта је симболика броја три и љиљана православцу не треба објашњавати. Љиљан представља "Богородичин цвијет и Крст".
Грб краља Стефана Твртка
Цитат:При томе људи гријеше када стављају љиљане у први план. Хералдички љиљани су овдије само украс, а греда је носилац грба. Да не буде забуне, љиљан је у хералдици хришћанско знамење, цвијет Пресвете Богородице..
Док краљ Стефан Твртко I Котроманић као своје узима:
http://img687.imageshack.us/img687/8571/...tvrtko.gif
Глупошћу своју историју предајемо другом.
Узгред краљ Стефан I Котроманић је био Православац.