04-03-2014, 04:25 PM
Цитат:Народ који не чува своје писмо и језик је осушен на пропаст
Помаже Бог, браћо и сестре
Мени се просто диже коса на глави када погледам дневну и недељну штампу, телевизију, називе улица, места, радњи, привредних објеката и сл. Било где да закорачим или било шта да погледам, скоро нигде нисам видео ћириличног натписа. Не памтим да сам скоро прочитао новине или часописе штампане ћириличним писмом. Телевизија је још веће зло. Осим Телевизије Београд, све остале користе искључиво латиницу. Наводно, да су у кораку са осталим светом. Смешно до бола. Називи улица су посебна прича. У местима са већинским становништвом из редова националних мањина, назив на српском језику је исписан или латиницом и језиком националне мањине или у неким местима уопште не постоји натпис на српском. Катастрофа. Називи места су још драстичнији. Све више је присутнији продор англицизама у српском језику што ме као Србина јако нервира. Као да наш језик нема адекватних назива. Називи привредних објеката су сви латинични а називи потичу углавном из енглеског језика. Сав се тресем када то видим.
Плаче ми се од неписмености људи у данашње време. Право огледало су друштвене мреже као што су Фејсбук или Твитер. Просто не могу да се начудим неписмености. Хајде што се пише латиницом него што нигде нема великог слова, тачке, запете, узвичника, ускличника и осталих правописних знакова. Плач мајке Божије. Често се питам шта раде учитељи, наставници и професори у школама. Моја наставница српског језика у основној школи (плус разредна) је била страх и трепет за ђаке али су изашли сви писмени којима је она предавала до пре коју годину. Имао сам веома строгу професорку српског језика у средњој школи која ми је предавала и посебан предмет "Правопис". Не да је решетала!!! Као наставник српског језика у пензији, моја мајка је била веома задовољна мојом професорком како је радила. Као већина мојих школских другова из основне, почео сам писати латиницом док није једном подивљала и очитала ми "буквицу". Као наставнички син, и те како водим рачуна о начину изражавања, писања, правопису. Све пишем строго ћирилицом осим ако морам на енглеском или мађарском језику. Не пада ми на памет да користим усташко писмо.
БУДИ СРБИН И ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ