Поруке: 22
Теме: 3
Придружен: Aug 2013
Углед:
1
Представљен је трејлер документарца о Великом рату, изгледа одлично. Сад, да ли ће тако заиста изгледати остаје да видимо...
“Come now, a man must display some madness from time to time. Helps him feel alive.”
Поруке: 14,504
Теме: 307
Углед:
3,044
Е, ово већ личи на нешто.
Бригадир, зна ли се продуцент или аутор овог филма.
ПС Српска војска није мобилисала малолетне младиће, али ајде, ако је то једина грешка...
Поруке: 22
Углед:
1
(06-03-2014, 06:27 PM)Бенито Пише: Е, ово већ личи на нешто.
Бригадир, зна ли се продуцент или аутор овог филма.
ПС Српска војска није мобилисала малолетне младиће, али ајде, ако је то једина грешка...
Недељник "Време" учествује, видиш да је на њиховом јутјуб каналу. Што се дечака тиче, нису мобилисани (ваљда), али су се сами придруживали. Па дечак је сахрањен у споменику "Незнаном јунаку".
Иначе, не знам ко је продуцент.
“Come now, a man must display some madness from time to time. Helps him feel alive.”
(Последња измена: 06-03-2014, 06:40 PM од
Brigadir.)
Поруке: 2,178
Теме: 126
Придружен: Dec 2013
Углед:
32
Срамно Одбијање српској патњи
2. октобар 2014
Небојша Малић
У извештају о церемонији на грчком острву Крфу од 25. септембра одржана је дан пре (24. септембра 2014), српска државна новинска агенција извршио срамну Треспасс против Срба који су страдали за време Великог рата.
Довољно је лоше што извештај Тањуга [*] - доступан овде - чита као нешто више од владиног саопштења за штампу, са намером да прикаже лажну патриотизам Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, ветеран негу и социјалне политике у Влади Србије. Вулин је наводно рекао да су "Срби негују сећање Првог светског рата, као се боре за слободу, опстанак и право Срба да постоји, користе свој језик и живе свој живот онако како желите." - Што би било сјајно, али зачињеница да је Влада је у седи ради недвосмислено против свих оних ствари.
Скоро као накнадна мисао, извештају Тањуг наводи да је Вулин присуствовао обиљежавању "око 250.000 цивила и припадника српске војске убијен током Великог рата." Сасвим је могуће да је ово грешка, због Агенцији сиромашних енглеском, у ком случају То је само неопростиво некомпетентност. Али ако Тањуг покушава да каже да само "око 250.000" Срби страдали током сукоба 1914-18 - то је монструозно лаж.
Наша анализа губитака Србије у Великој рату наводи неколико извештаја;1927 француски демографски студија говори над демографског губитка преко милион живота, рачунајући ратови 1912-13 Балкана, док је совјетска демограф Борис Урланис дошао са 278.000 војним смрћу и 450,000 цивилних жртава из Великог рата сама, за укупно 728.000.
Дакле, говоримо о "око 250.000" смрти ће бити смањење стварну патњу која је три или четири пута већа! И док они омаловажавање страдања Срба у сукобима 1912-18 - и безначајан лажни патриотизам - ни Тањугу ни Влада чији Вулин је део чине ништа да оспори грубо претерано број погинулих од 1992-95 босанског рата , помножено троструко од антисрпских пропагандиста.
нотес
[*] Ово стоји за "телеграфске агенције нове Југославије", како агенција је створио комунистичког режима ЈБ Тита у 1943;име које наџивео и телеграф и Југославију сведочи тешкоће суочавања са наслеђем Тита у савременој Србији.
Дај нам окаћите слике ти ко су одговорних!
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Солидан је филм и добро урађен. Обрадовао ме Никола Којо као наратор.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
И мени је то запало за око, али можда да се то односило на једну јединицу. Кад су рекли да је после битке остало 800-900 војника живих, могуће да је од тога било 200 дезертера.
Мада је безвезе прича да им је толико баш опао морал а непријатељ заузео само Ваљево и Лозницу.
Поруке: 232
Придружен: Dec 2013
Углед:
18
Мени се свидео документарац и по мени је савршено урађен ! Јесте да није требало спомињати о дезертерству и сличне ствари али све у свему је барем нешто лепо урађено у славу стогодишњице великог рата НАПОКОН ! Мало на крају ми је остало опоро што је завршен филм са завршетком Колубарске битке и протеривањем непријатеља са наших простора . Јесте да се зове филм "Херој 1914 " али сам се надао да ће се ићи даље преко голготе и свих мука наших прадедова до величанственог улаза Србске војске у ослобођени Београд 1918 године , можда ће се наставити из делова снимање и о тим тешким тренуцима .
``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Поруке: 1,306
Теме: 6
Придружен: Sep 2013
Углед:
528
Што су помињали лоше ствари по мени није грешка. Не треба (сувише) улепшавати ствари. Ипак су перћутали фамозну "опанчарску" аферу, а могли су да је помену, па да је повежу са Кочом Поповићем.
Тита нису поменули.
Забрану ћирилице у укупираном Београду, такође прећуташе. Да је већина окупаторских намесника у Београду знала српски језик, није речено.
Ауторима је промакло и да помену погибију Димитрија Туцовића и његову дневнчку белешку пред саму смрт "да се боји да ће погинути од наших" (у аустроугарским редовима). Прећутано је, повезано с тим, "тргање ушију" Србима од стране војводе Вука.
Заборавише да наведу да је друга битка на Дрини и имала такав назив "Дринска битка" или "Официрска битка" због екстремно великог броја официра који су погинули, најчешће на челу својих одреда које су водили у непрестане јурише. Између осталих, погинуло је седамнаест пуковника. На Мачковом Камену рањен је и принц Ђорђе Карађорђевић. Битни су ово подаци због разумевања тадашњег патриотизма и релација обичан војник - официр - династија.
Чини ми се да је број страдалих 1914 много умањен.
Коначно, "добошар" је објавио да "У Србији више нема Аустроугарских војника". Ђаво је увек у детаљима. Та објава Врховне команде гласи:" На територији КРАЉЕВИНЕ Србије нема више ни једног слободног непријатељског војника. Непријатељ је избачен разбијене главе!".
Није упутно да народу улази у уши назив "КРАЉЕВИНА СРБИЈА".
Све у свему, не може се рећи да је документарно-играни програм "Херој 1914" урађен лоше, али не превазилази политички коректан школски програм.
Поруке: 129
Теме: 5
Придружен: Oct 2014
Углед:
2
Заборавих да победнику Церске битке дали непостојећи чин - генерала.