Поруке: 5,855
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
Ово сам извукао из Ратног дневника. А нешто смо већ били навели на теми о Дунавском вилењаку.
Ове борбе 13. и 14. септембра су дефинитивно водили Руси и румунски партизани (герилци). Тамо где је стајало партизан, превео сам као партизан.
То је Динчић већ разјаснио да су Руси били заједно са Румунима, а да су Титови партизани први пут ступили у додир са Русима 13. септембра, али да су касније почели заједно да изводе борбена дејства.
Гледаћу још нешто сутра да извучем од података.
(Последња измена: 16-01-2023, 02:49 PM од
Митић.)
Поруке: 1,173
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
250
Да ли пишу о покрајни Молдавији или граду Новој Молдави?
Углед:
1,534
И сложио бих се са Николајем.
Кључан је тај 21. септембар који се налази у Ратном дневнику.
Титове снаге су освојиле север и североисток, ангажовале су се у борби против четника, а четници такође воде борбе и против немачких трупа. (Парафразирано).
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Занимљиво.
У дневном извештају за 9. септембар постоји напомена да су неки бродови потопљени, а у Морнаричкој команди, где би то морало да буде, макар и као и ситна напомена, па чак да је она унета за 10, 11 или 12. септембар – нема ни слово.
Мислим да можемо да се сложимо да су извештаји Ратног Дневника немачког морнаричког штаба у рангу са Ратним дневником Команде Вермахта и да се ипак морају гледати и тражити периодични извештаји постојећих немачких јединица након 9. септембра.
У Београду нису. Гледао сам од „а“ до „ш“.
Углед:
1,534
Има нешто да су поменули o бродовима
15 Sept. 1944
Нове бове у каналу Дунава поставила је Група „Гвоздена капија“. Група је стигла у Дранцову увече 14. септембра; два носача топова и један речни чамац за чишћење мина спремни су за ватру у близини Молдавије. Ситуација у вези са операцијом "Васерниксе" је постала акутнија. Текија и Кладово су јако гранатирани. Група „Штелтер“ је 14. септембра пре подне послала најхитнији извештај и потопила своја пловила након што је потрошена сва муниција. Посаде су биле припојене борбеној групи „Рехе“.
Углед:
1,534
Деп. страних армија, Запад, Фреирер фон Рене на дан 30.09.1943. јавља ИЦ-у
Извештај о ситуацији Запад бр. 103 за дан 30/09
БАЛКАН
а) Хрватска
Према сигурном извору, четнички герилци у области Мостара примили наређење да извиђају инсталације и противваздушну одбрану мостарског аеродрома и да се припреме да нападну аеродром. Чини се да је могућ подстицај од стране Савезника.
Б) Србија
У Србији активност Михаиловићевих четничких партизана (герилаца) се знатно повећала са главним циљем у југозападној Србији (Усице, Краљево) (120 км јужно од Београда)
Извор: The National Archives Kew, HW 40/1 22 A YUGOSLAVIA (MIHAILOVIC), sken 68
Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године