(24-01-2025, 08:54 PM)Mario Пише: Што се тиче стварних бројева цивилних жртава што се тиче самог Београда и Србије, сматрам да је подоста већа бројка...
Ускршње бомбардовање Београда је најбоље покривено документима који су примарни.
Прво имамо низ извештаја са градских гробаља, где се наводи колико је на који дан сахрањено људи погинулих у бомбардовању. Чак има и поименични списак који сам објавио у свом раду. Он није комплетан што се и види из извештаја.
Затим имамо низ извештаја Пасивне заштите која је рашчишћавала рушевине, где се наводи опис бомбардовања, шта је све погођено, као и у којим зградама има затрпаних људи.
На крају имамо и спискове из матичних књига умрлих. Њих сам упоредио са списком са гробаља, и видео да и поред тога нису пописани сви који су наведени у извештају.
Кад се све то сабере, добијамо јако добар преглед. Ја сматрам да и тако наведени бројеви нису комплетни, али да број може да буде већи за свега неколико процената. После скоро два месеца имамо извештај са гробаља да је сахрањено 797 људи, већина страдалих која је била затрпана је била извучена. Немогуће је да број страдалих буде знатно већи од наведеног.
Осим ако као што је Недић наводио две хиљаде погинулих понављате немачку пропаганду.