Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

30 ГОДИНА ОД ОТКРИЋА НЕМАЧКЕ ПОТЕРНИЦЕ ЗА ДРАЖОМ

За пет дана биће тачно 30 година откако је објављен чувени број “Погледа“, са Дражином потерницом из 1943, која је до тада скривана од домаће јавности.
Био је то први афирмативни чланак о Дражи икада објављен у социјалистичкој Југославији (још је била СФРЈ).
Тај број је покренуо много тога…
Иако сада многи причају да су заправо они покренули овај процес – нико нема материјални доказ за то, попут ове три фотографија (прва, друга и трећа страна “Погледа“ од 20. новембра 1989).
Фотографије можете видети овде:
http://www.pogledi.rs/30-%d0%b3%d0%be%d0...b5-%d0%b7/
Одговори

А који су то многи?
Одговори

(15-11-2019, 08:09 PM)Бенито Пише:  А који су то многи?
Скоро сваки дан неко објави нешто ''ексклузивно'' што су ''Погледи'' објавили ко зна кад.
Одговори

(15-11-2019, 09:26 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Скоро сваки дан неко објави нешто ''ексклузивно'' што су ''Погледи'' објавили ко зна кад.

На кога мислите објави?Новине,тв,...То су вести за младе људе и оне које та тематика занима јер је тренутно модерна и који не знају много.Сигуран сам да постоји много људи који када прочитају наслов знају да та вест није нова и да ли је лаж.Ако мислите на фејсбук,знам једног вашег пријатеља који је за вас радио нека ,,истраживања,,он има редовно нешто ,,ексклузивно,.
Одговори

(15-11-2019, 11:02 PM)Петар Пише:  

На кога мислите објави?Новине,тв,...То су вести за младе људе и оне које та тематика занима јер је тренутно модерна и који не знају много.Сигуран сам да постоји много људи који када прочитају наслов знају да та вест није нова и да ли је лаж.Ако мислите на фејсбук,знам једног вашег пријатеља који је за вас радио нека ,,истраживања,,он има редовно нешто ,,ексклузивно,.

Znam na koga mislis/lik iz Ljubovije koji kaci po 50. slika koje je od mene dobio na fejsbuk stranici Ravnogorski pokret Ljubovija!Necu da ga imenujem ali znaju svi ovde na koga mislim!Kako niko nema da mu kaze da tako ne treba da radi!Kaci i Samardziceve slike a nigde ne navodi od koga je slike dobio.
Одговори

Није једини, има их по Србији колико хоћеш. Не краду само од Самарџића, али од њега краду највише. Прво ми није било јасно зашто то раде, а онда сам схватио разлог.
Многи од њих покушавају да се позиционирају у оквиру културне средине у локалној самоуправи. Фејсбук је изгледа идеални медиј да се саморекламирају.
Мени лично то не смета, али та полуписменост је изузетно опасна за нашу културу. Бојим се да не добијемо четничке скојевце.
Али то је тако кад код нас не постоје јасни и прецизни параметри у култури. А томе нису криви ови ликови. Они само покушавају да нађу неко ухлебљење.
Жао ми је само што на тај начин бацају љагу на људе које кобајаги промовишу, јер са њима и немају баш много везе. Па, чак и да су у крвном сродству.
Одговори

Ja ga lepo zamolim da ne objavljuje na fejsbuku slike,a on ne ferma nikog samo se reklamira na tudjem radu i znoju.Nema covek postovanja,nije svestan koliko vremena i zivaca mi je trebalo da te slike nabavim!Ja narusavam sebi zdravlje,skace mi pritisak na 200. a njega boli uvo.Mogao sam sve te slike da objavim i ja ovde na forumu,ali nisam takav da ne postujem autorska prava.
Одговори

Код ових слика огромном већином нема ауторских права, а и где их има људи то не знају да искористе. Тако да могу да их каче колико хоће.

Али, ако је слика колорисана, а да није аутоматски, односно да је вршен неки креативни посао, у том случају се то може изнова заштитити.
Одговори

(16-11-2019, 01:49 AM)ватхра Пише:  Код ових слика огромном већином нема ауторских права, а и где их има људи то не знају да искористе. Тако да могу да их каче колико хоће.

Али, ако је слика колорисана, а да није аутоматски, односно да је вршен неки креативни посао, у том случају се то може изнова заштитити.

Onda ne valja zakon,jer ne odgovara realnosti!Ako je neko fizicko lice skenirao slike u nekom Muzeju,i posle to neka treca osoba objavi na fejsbuku,zar to nije krivicno delo,da ne kvarimo temu!
Одговори

Када је ово објављено први пут, многи форумаша нису били ни рођени, укључујући и мене. Потјерницу сам први пут видио у "Равногорској читани" купљеној на Опленцу, 2000 и неке. Релативно касно пошто је објелодањена, али с обзиром на године тад, у право вријеме.
Са историјом ДСВ код нас, тих година, мало се добрих ствари могло пронаћи, понека књига сјећања, новински фељтон са полутачним информацијама, прича по сјећању и слично. Поглед на дешавања изгледао као један разбацани мозаик састављан од руку више, вјештих и мање вјештих неимара. А онда сам се упознао са књига "Погледа" и коцкице су почеле да се слажу. Први пут, неко је објективно и непристрасно презентовао чињенице и поткријепио их обимним изворима, сликама документима и архивском грађом. Неко може да оспори поглед на стање ствари, да се не сложи са неким чињеницама или изворима, али сигурно да не може оспори аутентичност или да докаже намјеру било каквог фалсификовања, што није случај за многе друге књиге написане на ову тему. Иако постоје и други људи и извори који се баве овом тематиком, доприноси "Погледа" и г-дина Милослава много су већи и значајнији. А и ови који раскринкавање фалсификата називају "ревизионизам", поново имају мотив да се баве овом тематиком управо захваљујући "Погледима".
Тако да једва чекамо будућа издања, писана и дигитална, а ко зна - можда из архива поново исплива неки овако ексклузиван документ, и надамо се да ћемо имати част да га прво погледамо у "Погледима".
Све похвале и поштовање уз моје скромно мишљење.
Одговори

(15-11-2019, 07:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  За пет дана биће тачно 30 година откако је објављен чувени број “Погледа“, са Дражином потерницом из 1943, која је до тада скривана од домаће јавности.
Био је то први афирмативни чланак о Дражи икада објављен у социјалистичкој Југославији (још је била СФРЈ).
Тај број је покренуо много тога…
Иако сада многи причају да су заправо они покренули овај процес – нико нема материјални доказ за то, попут ове три фотографија (прва, друга и трећа страна “Погледа“ од 20. новембра 1989).
Фотографије можете видети овде:
http://www.pogledi.rs/30-%d0%b3%d0%be%d0...b5-%d0%b7/

Имао сам овај број.Иначе,не треба ни заборавити шта год ко мислио,да је још 15-так година раније Драгослав Михаиловић,сам,самоиницијативно,са диктафоном,под окриљем ноћи,у самачким собама и скровитим местима,интервјуисао Голооточане.Тада,у још увек јаком мраку,комунизма,нико слично ништа није радио.Све објављено у 3 тома.Нема лажи,нема преваре.
На мојој листи,назовимо то тако,он је први.Други је Крсмановић.Тече крвава Дрина,и сличне ствари из којих само будале не виде шта и како крећу већ 1983.Он је други.Самарџић са Погледима је трећи по мом скромном мишљењу.Отежавајућа околност је што је то већ тада се смело.Доказ да се смело је да се није награбуслило.Ипак,не мења ствар.Погледи су била велика ствар,покретач,и спиритус мувенс.Мада и она весела Српска реч,има је на нету у пдф,није била лоша првих годину годину и по.Велика Србија крш од првог броја,касније крајем 90-тих са сабраним делима Лазе Костића мало се поправили.
Најбољи Погледи беху кад се све исчисти.Они са краја 90-тих и почетка 2000-их кад спасну сензационализам(било га је)кад отпаде труло воће(беше и њега)а остаде искрена вера у причу.
Имао сам све бројеве сем пар већег формата и времена шетњи несретне опозиције(тад беху већи формат,а мањи садржај по мени)
Биће опет све ко некад ....полако..
Одговори

30 ГОДИНА ОД ОБЈАВЉИВАЊА ПРВОГ АФИРМАТИВНОГ ЧЛАНКА О МОНАРХИЈИ
То је било у ''Погледима'' од 20. децембра 1989. године. На насловну страну ставили смо фотографију споменика краљу Александру Првом у Крагујевцу, који су комунисти срушили после рата. Уз предлог да се обнови.
Прича са насловне стране био је чланак под насловом ''Краљ је наш''.
У међувремену, престолонаследник се вратио, више странака истакло је обнову монархије као свој циљ... али краљ Александар пљује се исто као и 1989. године. Ако не и горе. Просто човек да честита комунистима колико им је пропаганда ефикасна!
ФОТОГРАФИЈЕ:
http://www.pogledi.rs/30-%d0%b3%d0%be%d0...%82%d0%b8/
Одговори

(15-11-2019, 11:02 PM)Петар Пише:  

Не мислим на Фејсбук. Него на новине, историчаре, истраживаче...
Ево нпр. пре око месец дана било је ''ексклузивно'' откриће Дражиног гроба, које смо објавили Бог те пита кад, а недавно ''ексклузивно'' откриће америчког документа о Дражином заробљавању, који смо цитирлаи пре 20 година па онда ко зна колико пута, итд.
Одговори

(16-11-2019, 02:01 PM)ХраброСрце Пише:  Када је ово објављено први пут, многи форумаша нису били ни рођени, укључујући и мене. Потјерницу сам први пут видио у "Равногорској читани" купљеној на Опленцу, 2000 и неке. Релативно касно пошто је објелодањена, али с обзиром на године тад, у право вријеме.
Са историјом ДСВ код нас, тих година, мало се добрих ствари могло пронаћи, понека књига сјећања, новински фељтон са полутачним информацијама, прича по сјећању и слично. Поглед на дешавања изгледао као један разбацани мозаик састављан од руку више, вјештих и мање вјештих неимара. А онда сам се упознао са књига "Погледа" и коцкице су почеле да се слажу. Први пут, неко је објективно и непристрасно презентовао чињенице и поткријепио их обимним изворима, сликама документима и архивском грађом. Неко може да оспори поглед на стање ствари, да се не сложи са неким чињеницама или изворима, али сигурно да не може оспори аутентичност или да докаже намјеру било каквог фалсификовања, што није случај за многе друге књиге написане на ову тему. Иако постоје и други људи и извори који се баве овом тематиком, доприноси "Погледа" и г-дина Милослава много су већи и значајнији. А и ови који раскринкавање фалсификата називају "ревизионизам", поново имају мотив да се баве овом тематиком управо захваљујући "Погледима".
Тако да једва чекамо будућа издања, писана и дигитална, а ко зна - можда из архива поново исплива неки овако ексклузиван документ, и надамо се да ћемо имати част да га прво погледамо у "Погледима".
Све похвале и поштовање уз моје скромно мишљење.
Хвала пуно!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним