Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Јевреји у четницима

Јевреји у четницима, чланак и три фотографије:
http://www.pogledi.rs/jevreji-u-cetnicima/

Крсмановић ми недавно рече да су Јевреји финансирали четнике у Западној Србији негде 1941. и 1942, ако не и касније. Пронашао је документ.
Тако да има основа она љотићевска пропаганда. Smile
Такође је пронашао документ да су лета 1945. јеврејска деца сакупљача у Београду новчане прилоге за четнике.

Што се тиче оних Јевреја у Западној Србији, потпуковник Кораћ пише да је тројицу убио Филип Ајдачић, када је био легализован. Био је у патроли, а они нису стали на упозорење, па ја наредио паљбу. Покренута је истрага због убиства и тек онда се сазнало ко су, па је Кораћ сакрио да су Јевреји, иначе би Немци поубијали мештане код којих су становали. У сваком случају, Кораћ пише да је био несрећни случај, неспоразум.
Одговори

(01-08-2015, 05:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јевреји у четницима, чланак и три фотографије:
http://www.pogledi.rs/jevreji-u-cetnicima/

Крсмановић ми недавно рече да су Јевреји финансирали четнике у Западној Србији негде 1941. и 1942, ако не и касније. Пронашао је документ.
Тако да има основа она љотићевска пропаганда. Smile
Такође је пронашао документ да су лета 1945. јеврејска деца сакупљача у Београду новчане прилоге за четнике.

Што се тиче оних Јевреја у Западној Србији, потпуковник Кораћ пише да је тројицу убио Филип Ајдачић, када је био легализован. Био је у патроли, а они нису стали на упозорење, па ја наредио паљбу. Покренута је истрага због убиства и тек онда се сазнало ко су, па је Кораћ сакрио да су Јевреји, иначе би Немци поубијали мештане код којих су становали. У сваком случају, Кораћ пише да је био несрећни случај, неспоразум.
Нашао сам и ја документе о Јеврејима четничким финансијерима, један је био врло важан, у вези са Милошем Глишићем, а и за Јеврејску децу која су у Беораду скупљала прилоге за четнике, али не 1945, већ 1943! Smile
Одговори

Грешка у мом посту, ово је било 1941. и та деца су после поубијана..
Одговори

Један од коментара са ФБ:

Bogdan Nikolic Значи, тако се веџбао Моше Дајан за потоње ратне подвиге израелског оружја!? Иначе једна занимљивост, Моше Дајан и њему подређени официри из израелског генералштаба, од којих стицајем околности већина је била пореклом из Југославије, у једном тренутку су, ради тајности пред предстојећи шестодневни рат 1967, прешли на међусобну комуникацију на СРПСКОМ језику!? Што је потом био један од разлога ЗАШТО су Арапи нагло почели да се масовно школују у СФРЈоту, иако је и пре тога Броз према њима био благонаклон!?
Одговори

Моше Дајан није био пореклом из Југославије.
Давид (Дадо) Елазар је био начелник НГШ током рата 1973, рођен је у Сарајеву 1925.
Колико знам, у ВКЈ је било мало Јевреја у официрима.
А током ратова које је водио Израел, највише је ангажован послератни кадар.
Одговори

Сјајна мемоарска литература: Александар Ајзинберг, ‘’Писма Матвеју’’
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Тешко је наћи мемоарске књиге о Другом светском рату које нису писане у емиграцији, а да су писане поштено. Зато што су њихови аутори сво време живели у Србији, па су трпели последице комунистичке пропаганде и терора. Међу те ретке књиге спадају, рецимо, ‘’У предворју пакла’’ проте Саве Банковића, или ‘’Закаснели рапорт’’ капетана Радомира Милошевића Чеде.
Ових дана открио сам још једну: ‘’Писма Матвеју’’ Александра Ајзинберга...
http://www.pogledi.rs/jevreji-cetnici-i-partizani/
Одговори

Др Павле Табаковић, доктор правних наука и адвокат из Суботице.
Један од првих четн. организатора у Суботици.
1978, од израелске владе проглашен Праведника међу народима, за изузетне заслуге у спашавању Јевреја.

Др Светозар Панић, адвокат из Сомбора.
Члан четн.организације Сомбора, 1943.
1993, од израелске владе проглашен Праведника међу народима, за изузетне заслуге у спашавању Јевреја.
Одговори

Јесу ли још неки четници добили то признање?
Одговори

"Где су сада громови, кроз које су некада говорили пророци? Где је глас који човечански зацвили над судбином једнаких, кад их газе, и добрих, кад их вређају? Где су речи оних који ватру пречисте, да би из праха мученика васкрсла армија феникса, како бисмо свет одбранили од силе, а слово пророка од заборава? Кад силни греше, грешни су неми. Зато, прво са осећањем стида, а затим с молитвама - поздравимо Србина и Јунака!"

Леон Аронсон
јеврејски песник, на вест о егзекуцији над Дражом Михаиловићем

Ово сам нашао на форуму Б92

http://forum.b92.net/topic/9365-radovan-...ic/page-22
Одговори

(16-02-2018, 04:57 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јесу ли још неки четници добили то признање?
Сигурно да има, али тешко их је препознати. Биографије су углавном опране. Ову двојицу сам уочио јер сам скоро читао један рад о Равногорском покрету у Војводини.
Наведени су, углавном, они Праведници за које је остављен траг од оних Јевреја који су се иселили у Израел. Ово који су остали у Србији били су заборавнији.
Одговори

Тај цитат о Дражи, уз друге цитате, се налази и на овом форуму

http://forum.arheo-amateri.rs/pogled-na-...-rekli/15/
Одговори

Rudi Klopfer,covek vojvode Jevdjevica.Pominje se u knjizi o Vojvodi Jevdjevicu,mislim da ga i Kures pominje u svojim zapisima.
Одговори

(17-02-2018, 11:39 PM)EXREZISER Пише:  Rudi Klopfer,covek vojvode Jevdjevica.Pominje se u knjizi o Vojvodi Jevdjevicu,mislim da ga i Kures pominje u svojim zapisima.

[Слика: image.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(01-08-2015, 05:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  Што се тиче оних Јевреја у Западној Србији, потпуковник Кораћ пише да је тројицу убио Филип Ајдачић, када је био легализован.

У ствари, двојицу.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним