Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ко је спашавао народ?

Само Дража Михаиловић је систематски радио на спашавању живота Срба у НДХ, и то од маја 1941. до маја 1945. Сем тога, уз помоћ огромних сума новца које му је слала Југословенска влада, он је организовао прихват и прехрану избеглица на територијама под контролом четника западно од Дрине
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЧЛАНАК:
http://www.pogledi.rs/%D0%BA%D0%BE-%D1%9...%BE%D0%B4/
Одговори

Цитат:"На слободној територији у Источној Босни, а на предлог потпуковника Захарија Остојића, четници су долазили до новца продајом дрвне грађе."

100% тачно, и око Сарајева су четници на тај начин долазили до новца, соли, хране и др из Сарајева
Одговори

Објављујемо само тачне инфо. Smile
Одговори

Милославе, после оволиких година, не верујем да на овом сајту постоји особа која не зна ово што си написао у тексту. Односно, саму суштину која је и садржана кроз сам наслов.
На жалост, ретко ће ко у Србији објавити овакав текст. А и ако буде објављен, надај се оштрој критици не само због љотићевске пропаганде о " српској мајци Милану Недићу", која бесомучно траје већ две деценије, него и због старијих људи, савременика догађаја, који су под теретом година, и сами усвојили ту пропаганду и мисле да хвалећи Милана Недића разоткривају комунистичке лажи, а у ствари их све више легитимишу.
Због свега тога тврдим да српски народ никад у својој историји није био у тежој ситуацији. Наравно, многи ће набрајати разне тешке године новије српске историје или османске окупације које су доводиле у опасност српски народ до граница нестајања. Али, и тада је Србин знао и ко је и шта је и која је његова духовна вертикала и шта је истина.
Данас, под утицајем контролисаних мас- медија, који пропагирају комунистичку и љотићевску верзију историје ДСР-а , нација која иначе ништа не чита осуђена је да прави исте грешке , али ће сада последице бити несагледиве. Односно за нас ће бити несагледиве, јер ће моћи да их сагледавају само други, пошто ми као народ више нећемо ни постојати
Одговори

(25-08-2018, 12:40 AM)Бенито Пише:  Милославе, после оволиких година, не верујем да на овом сајту постоји особа која не зна ово што си написао у тексту. Односно, саму суштину која је и садржана кроз сам наслов.
На жалост, ретко ће ко у Србији објавити овакав текст. А и ако буде објављен, надај се оштрој критици не само због љотићевске пропаганде о " српској мајци Милану Недићу", која бесомучно траје већ две деценије, него и због старијих људи, савременика догађаја, који су под теретом година, и сами усвојили ту пропаганду и мисле да хвалећи Милана Недића разоткривају комунистичке лажи, а у ствари их све више легитимишу.
Због свега тога тврдим да српски народ никад у својој историји није био у тежој ситуацији. Наравно, многи ће набрајати разне тешке године новије српске историје или османске окупације које су доводиле у опасност српски народ до граница нестајања. Али, и тада је Србин знао и ко је и шта је и која је његова духовна вертикала и шта је истина.
Данас, под утицајем контролисаних мас- медија, који пропагирају комунистичку и љотићевску верзију историје ДСР-а , нација која иначе ништа не чита осуђена је да прави исте грешке , али ће сада последице бити несагледиве. Односно за нас ће бити несагледиве, јер ће моћи да их сагледавају само други, пошто ми као народ више нећемо ни постојати

Прилично песимистички и, на жалост, тачно
Одговори

Довољно је погледати тему ,,Активни официри у Босни”. Такође, сматрам да је то требало бити додато у овај чланак.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(25-08-2018, 12:40 AM)Бенито Пише:  Милославе, после оволиких година, не верујем да на овом сајту постоји особа која не зна ово што си написао у тексту. Односно, саму суштину која је и садржана кроз сам наслов.

Претпостављам да си видео полемику око ове теме код Самарџића на ФБ . Smile Каквих залуђеника има и које приче врте да не верујеш.
Одговори

(25-08-2018, 01:09 PM)Перун Пише:  Довољно је погледати тему ,,Активни официри у Босни”. Такође, сматрам да је то требало бити додато у овај чланак.
Написаћу опширнију верзију, па ћу додати и то и још неке ствари.
Одговори

(25-08-2018, 04:02 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Претпостављам да си видео полемику око ове теме код Самарџића на ФБ . Smile Каквих залуђеника има и које приче врте да не верујеш.
ФБ је феномен по томе што већина само прочита наслов и пожури да изнесе своје мишљење, које по правилу није документовано.
Одговори

Многи људи мисле да је краљ однео злато из земље и са тим парама уживао у Британији. Овим текстом гдин Милослав показује да су се држава и војска бринуле за своје грађане. И мислим да то треба да се форсира, брига за народ
Одговори

Гдине Милославе, занима ме Ваше мишљење, да ли би могла да се формулише оваква констатација:

Колико је Слободан Милошевић спасао Срба прогнаних током акција "Олуја" и "Бљесак", толико је и Недић спасао Срба избеглих и прогнаних из НДХ.
Одговори

Одговорићу ти уместо Милослава , пошто стално користим ту историјску паралелу. Кад год почну да ми причају како је Недић спасавао Србе избеглице, упитам их за Милошевићев ангажман у време Бљеска и Олује. То је најефикаснија паралела да би се схватило колико је Недић спасио Срба од усташког ножа. Додуше, Недић није имао могућности које је имао Милошевић, али то га не оправдава, јер је одлично знао чега се прихвата. На крају је испало да је он то схватио тек 1943. године, после посете Хитлеру.
Одговори

Ево неко моје виђење овог проблема. Мислим да је за спашавање српских избеглица највише заслуга имао нико други него спољашњи непријатељ. Једноставно, Црвени крст, надлежан за избегла и расељена лица, ништа није могао да уради без одобрења крајс и фелдкомандантура. Такође, могло је у Србију доћи и милион људи и да их Немци преусмере на рад у Немачку или неку другу земљу Рајха. Тако да је питање спашавања избеглица врло комплексно.
Одговори

(30-08-2018, 03:54 PM)Александар Динчић Пише:  Ево неко моје виђење овог проблема. Мислим да је за спашавање српских избеглица највише заслуга имао нико други него спољашњи непријатељ. Једноставно, Црвени крст, надлежан за избегла и расељена лица, ништа није могао да уради без одобрења крајс и фелдкомандантура. Такође, могло је у Србију доћи и милион људи и да их Немци преусмере на рад у Немачку или неку другу земљу Рајха. Тако да је питање спашавања избеглица врло комплексно.
Динчићу,
па српске и словенске избеглице су послате у Србију са територија које су мање или више директно биле под немачком командом.
Не би усташе могле да протерују Србе из НДХ у немачку окупациону зону да нису добиле одобрење/наређење од Немаца.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним