Поруке: 81
Теме: 3
Придружен: Oct 2014
Углед:
5
Није тајна-1978. Да неће да испадне да сам југоносталгичар ? Или још горе Титоносталгичар ? Ја сам миcлио аргументовано а не идолошки да попричамо.
П.С. Не морате да ми персирате.
(Последња измена: 08-10-2014, 09:54 PM од
Кент.)
Поруке: 1,307
Теме: 6
Придружен: Sep 2013
Углед:
530
Интересантна је ово тема...нпр, ово око изградње путева... Међутим, Краљевина Југославија и ФНРЈ/СФРЈ нису упоредиве из много разлога. Један од најважнијих, који се запоставља, је да је Краљевина пред рат имала више десетина тона златних резерви, а СФРЈ је званично банкротирала 1983. Не можете поредити некога ко има уштеђевине у кући са другим који више не може да отплаћује ни камате на своје дугове... Та у СФРЈ ни кафе није било, ни довољно струје... Колико држава може да уштеди тако што не увози кафу? Онда народ крене у шверц, па све изђе скупље, а одлив девиза већи.
Не може се поредити ни хапшење усташа, вмроваца и комуниста, са хапшењем убогог сељака због џака брашна. Разлика није само у разлогу хапшења већ и броју...
Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Тероризам не може никако да се уврсти у вербалне деликте. Вербални деликти су увреда и раније клевета, и још пар сличних дела.
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
(09-10-2014, 03:24 PM)Милослав Самарџић Пише: Чак и ако се тероризам рачуна као вербални деликт - комунисти, усташе, вмровци, итд, опет је у социјалистичкој Југославији ухапшено толико више особа,д а је то неупоредиво.
Davno sam čitao Godine koje su pojeli skakavci, sećam se kao kroz maglu nekih detalja. Pekić tamo upoređuje broj zatvorenika i uslove "smeštaja" u Sremskoj Mitrovici pre i nakon II svetskog rata. Pre rata su uslovi "smeštaja" u zatvoru bili koliko-toliko pristojni, koliko je to uopšte bilo moguće u to vreme. Zatvorenici su prevodili Marksa, slikali slike i kovali zavere protiv države . U periodu 1949-1954 nije bilo dovoljno mesta u zatvoru tako da su zatvorenici tamo spavali kao sardine. Na primer, Pekić je spavao na betonu pored neke rupe za vršenje nužde jer se tu malo komotnije osećao. To je na kraju platio velikom dioptrijom (zbog amonijačnih isparenja) i tuberkulozom koju nikada nije izlečio. A koliko se sećam njegovo krivično delo je moglo komotno da se okarakteriše kao verbalni delikt.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 17,005
Теме: 632
Углед:
1,872
Да, услови робијања не могу се упоредити.
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
(14-10-2014, 08:14 PM)Равногорац Пише: (10-10-2014, 07:29 AM)Vlad Alekš Пише: (09-10-2014, 03:24 PM)Милослав Самарџић Пише: Чак и ако се тероризам рачуна као вербални деликт - комунисти, усташе, вмровци, итд, опет је у социјалистичкој Југославији ухапшено толико више особа,д а је то неупоредиво.
Davno sam čitao Godine koje su pojeli skakavci, sećam se kao kroz maglu nekih detalja. Pekić tamo upoređuje broj zatvorenika i uslove "smeštaja" u Sremskoj Mitrovici pre i nakon II svetskog rata. Pre rata su uslovi "smeštaja" u zatvoru bili koliko-toliko pristojni, koliko je to uopšte bilo moguće u to vreme. Zatvorenici su prevodili Marksa, slikali slike i kovali zavere protiv države . U periodu 1949-1954 nije bilo dovoljno mesta u zatvoru tako da su zatvorenici tamo spavali kao sardine. Na primer, Pekić je spavao na betonu pored neke rupe za vršenje nužde jer se tu malo komotnije osećao. To je na kraju platio velikom dioptrijom (zbog amonijačnih isparenja) i tuberkulozom koju nikada nije izlečio. A koliko se sećam njegovo krivično delo je moglo komotno da se okarakteriše kao verbalni delikt.
Мислим да је и зликовац и ратни злочинац Милован Ђилас ...
Šta mislite da li se Đilas pokajao?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
Да прекопирам овде одговор са друге теме, пошто је повезано.
Неколико значајних података када је реч о односу Краљевине Југославије и Титове Југославије, према Павелићу.
Краљевина је Павелића два пута осудила на смрт (у одсуству). Први пут је то урадио Суд за заштиту државе јула 1929. године за дело велеиздаје, због његовог противдржавног рада, а други пут после краљевог убиства. Такође, атентат на Павелића после Другог светског рата извршио је некадашњи четник из Црне Горе.
Титова Југославија је, после геноцида који је извршио у "НДХ", основала "Анкетну комисију" која је "утврдила" да је Павелић био неваљали чика. Никада му није судила у одсуству, нити покушала да га ликвидира.