Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милан Недић и четници
Video 

Било је неколико питања ових дана Недићу, па рекох да отворим тему.

Основни подаци:
http://www.pogledi.rs/milan-nedic/

Пуковник Пантић о Недићу:
http://www.pogledi.rs/pukovnik-branislav...nu-nedicu/

Специјална полиција против четника:
http://www.pogledi.rs/specijalna-policij...v-cetnika/

Недићевци и Битка за Србију:
http://www.pogledi.rs/nedicevci-i-bitka-za-srbiju/

Монодрама о Недићу:

http://www.youtube.com/watch?v=mfjwWV9Ss...ded#at=420

Коментар о монодрами:
У овом инсерту два пута се побнавља фраза ''Луди Срби'', а једном ''Луди Дража''.
Наравно, оно за Крагујевац није тачно (масакрирање убијених Немаца).
''Неће нас Енглези - то је најчешћа фраза'', а односи се на бомбардовање Београда 1944. Који су иначе бомбардовали Американци.
Ова драма не приказује догађаје какви су били. Подразумева се нпр. да је позитивна контрафраза: ''Неће нас Немци''. А они су ипак поубијали много више Срба.
Дражина политика није била ''прутом на бика'', итд. Већ је подразумевала паметан отпор, а поред осталог и сузбијање комунизма, у чему је 1941. Дража спречен управо од Недића и Љотића.
Ипак, мој највећи утисак је што нема представа о Дражи. Баш кад је ово бомбардовање у питању, ту је много већа била Дражина драма, него Недићева. Дража је, дакле, табу тема, док је за владајући естаблишмент прихватљивија недићевско-љотићевска опција.
Одговори

Недић је уистину трагична фигура.

Буквално је натеран да буде сарадник немаца речима (отп.):
"Ако нећеш, крећемо да убијамо Србе масовно!"

У ситуацији 100 за 1 (итд...), то је ТРАГЕДИЈА!

Маса људи по Србији о њему се изузетно позитивно изражавала.
Маса његових глупости потиче из трагедије његовог положаја.

Мислим да само Бог (нарочито) о њему може дати прави суд.

Али мислим да га никако не би требало величати, јер ће разни кренути његовим стазама, само ће при томе "заборавити" да нису у трагичним околностима, већ да су они сами ТРАГЕДИЈА! Ето из образовних разлога.
Одговори

Мислим да је Мића Петровић добро оно рекао да је била збрка ту и та је против некога водио рат а некоме био брат.
Представу о Дражи ја сам имао дуго у замисли,истина ја би могао једино аматерски односно у средњој школи нешто да изведем.
Одговори

(02-09-2013, 02:47 PM)Лепи Бора Пише:  Недић је уистину трагична фигура.

Буквално је натеран да буде сарадник немаца речима (отп.):
"Ако нећеш, крећемо да убијамо Србе масовно!"

У ситуацији 100 за 1 (итд...), то је ТРАГЕДИЈА!

Маса људи по Србији о њему се изузетно позитивно изражавала.
Маса његових глупости потиче из трагедије његовог положаја.

Мислим да само Бог (нарочито) о њему може дати прави суд.

Али мислим да га никако не би требало величати, јер ће разни кренути његовим стазама, само ће при томе "заборавити" да нису у трагичним околностима, већ да су они сами ТРАГЕДИЈА! Ето из образовних разлога.
У дилеми сам: или ниси прочитао оне текстове, или не уважаваш оно што је у њима написао?
Одговори

(02-09-2013, 05:47 PM)Милослав Самарџић Пише:  У дилеми сам: или ниси прочитао оне текстове, или не уважаваш оно што је у њима написао?
Нема места дилемама: Нисам прочитао оне текстове, осуо сам по Недићу по претходном знању о њему које имам (углавном на бази прича народа).

Остајем дужан да прочитам текстове и јавим утиске, али сад тренутно не могу.

Ипак прелећем преко http://www.pogledi.rs/milan-nedic/ који сте ви писали. Све је јасно - дебело г....!

Не могу све да прочитам сада, али из озбиљних оптужби, од самог почетка види се суштина.

Све оне приче које ја знам, могу се објаснити и самовољом недићевих потчињених, помоћ народу, помоћ ЈВУО, итд. Тако да он сам није заслужан за то. Односно заслужан је и колико ови данас на власти, што по неко овде живи.

Добар рад види се од зоре!
Одговори

Стигао сам бар да прочитам ове горње линкове о недићу.

1 - Милан Недић - Милослав Самарџић

Одлично дело, заиста немам ни једну критику и ако то није баш добро.
Имам море похвала, пре свега одмах сте описали недићев карактер, а то није ствар која је склона промени (тешко, само Манастир исл.), Доказивање ОДЛИЧНО! Нико од њих (сведоци) није имао користи да прича тако, као што је причао. Итд. укратко перфектно!

Сад морам мало да се вадим за сопствено "недићевство". Покојну бабу коју сам много волео, исчупао је недићев официр из великих проблема. Много сам сличних прича слушао! Приче о њему су углавном биле ретке, а под тим утисцима, мислио сам да је другачији од љотића! Све чињенице о борби са ЈВУО, углавном сам схватио као љотићевштину, а недићевци су увек некако помагали ЈВУО (сад изгледа људи, не недић лично као што сам мислио).
Видим да сам био у (очитој) забуни, чак ме чуди да сам и могао тако резоновати, али ајд...

2 - Недићевци и Битка за Србију - Милослав Самарџић

Одличан рад, као и претходни немам ни једне примедбе!

3 - Пуковник Бранислав Пантић о Милану Недићу

Јако интересантно дело, пре свега у вези емиграције, треба прочитати ко не зна. Мало је тешко, јер је и разочарање аутора такво, али то му даје ноту плус.

4 - Специјална полиција против четника - Александар Динчић

Одличан рад! Проблем је што није интегрисан у њега, страховит прогон припадника ЈВУО, од стране гестапоа и специјалне полиције. Овако испада да су више страдали комунисти, што није истина! А та тематика, страдања припадника ЈВУО од репресија, мислим да није довољно позната (ни близу). Са друге стране, ако Динчићу то није ни био циљ у овом раду (готово сигурно), рад је одличан!

5 - Монодрамu о Недићу нисам гледао и не верујем да ћу.

Ето да се мало туширам од недића, доста сапуна ће да треба...
Одговори

Све је другачије кад се човек мало удуби, али проблем је што се ретко ко удуби у проблематику.

(02-09-2013, 09:35 PM)Лепи Бора Пише:  4 - Специјална полиција против четника - Александар Динчић
Одличан рад! Проблем је што није интегрисан у њега, страховит прогон припадника ЈВУО, од стране гестапоа и специјалне полиције. Овако испада да су више страдали комунисти, што није истина! А та тематика, страдања припадника ЈВУО од репресија, мислим да није довољно позната (ни близу). Са друге стране, ако Динчићу то није ни био циљ у овом раду (готово сигурно), рад је одличан!
Тачно, није му то била тема овде. Имамо намеру да о томе истражујемо и пишемо, и он и ја.
Одговори

Ма Недић ништа не ваља, али да не би Недићеваца, четнички покрет би био угашен већ јесени 1941. од стране "неуких и нестручних" партизана који су до тог тренутка били "тактичким споразумима ограничени и стављени под контролу" Кез

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Не од њих сиигурно, али од Немаца би много страдао. Јер легализација у недићевим формација била је заштита од Немаца, а не наравно од партизана. Којих ускоро није ни било ту.
Одговори

(05-09-2013, 02:44 PM)Милослав Самарџић Пише:  легализација у недићевим формација била је заштита од Немаца

Баш тако. А да није било Недића, не би било ни недићевих формација Креза

Одговори

(05-09-2013, 03:12 PM)Громовник Пише:  
(05-09-2013, 02:44 PM)Милослав Самарџић Пише:  легализација у недићевим формација била је заштита од Немаца

Баш тако. А да није било Недића, не би било ни недићевих формација Креза
Да није било Недићевих формација, било би Тришићеве жандармерије, а то је била боља опција.Smile
Одговори

И још да су Немци то дозволили где би нам био крај Кез

Одговори

Е, сад, ајде Јово наново... Знаш да је Данлкелман смењен зато што је послушао Љотића и Недића да се оснује ''српска влада'', нове формације, итд, а наравно и да се укине жандармерија... јер је баш то довело до ужасних последица. Немци су за контакте жандармерије са Дражом сазнали баш од Недића и Љотића.
Одговори

Какав је био Недић поред осталог сведочи и то ко му је био шеф кабинета, чак и почетком 1944. године...

http://www.youtube.com/watch?v=IFFozrc9GeE
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним