Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Узећемо за временски оквир период од Првог српског устанка до данас, с тим да нећемо рачунати у то време када су биле ратне прилике. А то су, делови Првог српског устанка, Српско-турски ратови пред Берлински конгрес, Српско-бугарски рат 1885.године, оба Балканска рата, оба Албанска рата, Први и Други светски рат, као и ратови за југословенско наслеђе 1991-1995, те рат на Косову, 1998-99. године.
Дакле, у временима мира:
Који владар над Србима је владао у најтежим, а који у најбољим временима у своје време у Европи и свету?
Одговори

(11-07-2022, 11:32 PM)Бенито Пише:  Који владар над Србима је владао у најтежим, а који у најбољим временима у своје време у Европи и свету?

У најтежим Краљ Александар јер је 20-их и почетком 30-их година била велика светска економска криза која је кулминирала падом берзе у Њујорку 1929.
У најбољим Броз. Јер тада свуда у европи креће електрификација, индустријализација, златне 70-те, општи просперитет, итд...
Зато ми је и смешно кад чујем како смо захваљујући Брозу добили струју. Као да су у исто то време у Грчкој, у којој су победили четници тек отркили ватру а не градили хидроцентрале и разводили струју  Бесан
Одговори

Тако је поЧетниче.
Стварно немам шта да додам.
Одговори

Ајде онда још питање у истом контексту:
У последњих безмало 220 година, српска црква, а од 1920. године, Српска православна црква у значајном обиму је учествовала у друштвеном и политичком животу Србије и Срба.
Када је тај утицај био најприметнији?
Одговори

(12-07-2022, 10:08 PM)Бенито Пише:  Ајде онда још питање у истом контексту:
У последњих безмало 220 година, српска црква, а од 1920. године, Српска православна црква у значајном обиму је учествовала у друштвеном и политичком животу Србије и Срба.
Када је тај утицај био најприметнији?

Из моје перспективе, утицај је био најприметнији у последњој деценији 19. и првог деценији 20. века, то јесте од 1890-1910 године. У том периоду, српска црква имала је велики значај за очување српског идентитета на простору Старе Србије. Такође, доста је учињено на јачању српскога народа и његовом описмењавању на простору Босне и Херцеговине. На простору Старе Србије, наша Црква имала је осетан значај и за сакупљање информација о Турцима, њиховом војном и политичком стању, као и о положају Срба. То ће се најбоље видети током четничке акције на тим просторима, када је уз српске конзулате, наша црква била главни ослонац четника (примера ради епископ Скопски).
Одговори

Све је то тачно, али није то било питање.
Када је црква највише утицала, односно када је највише уплива имала у политичке одлуке?
ПС није епископ Скопски, него митрополит.
Одговори

У време кнеза Павла
Одговори

Да покушам са одговором: Можда међуратни период од 1921. до 1941.

Превасходно, ту је било и питање Конкордата.
Одговори

Наравно, од кризе око Конкордата, преко 27. марта до одласка краља Петра Другог из државе, протеже се период највећег уплива врха српске цркве у политичке одлуке српских вођа од Карађорђа до.....
До недавно....
Јер, тај утицај је, заправо, сада врло велики и можда највећи у модерној историји Срба.
Одговори

Да сте наставник историје, уз услов да пратите план и програм наставе како га је зацртало Министарство просвете, као и уџбенички задате лекције, које би:
Поставили питање ученицима који су на завршним годинама школовања, а конкретно се не налазе у лекцијама, за најбољу оцену?
Одговори

(14-07-2022, 01:47 PM)Бенито Пише:  Да сте наставник историје, уз услов да пратите план и програм наставе како га је зацртало Министарство просвете, као и уџбенички задате лекције, које би:
Поставили питање ученицима који су на завршним годинама школовања, а конкретно се не налазе у лекцијама, за најбољу оцену?
 Не знам какав је програм и градиво за Србију, ал питање би било отприлике ово:
Улога Срба и Србије у Наполеонској и пост-Наполеонској Европи? Дакле не таксативно издекламовати догађаје који су се одиграли у Србији у томе периоду (1804-1816), већ објаснити њихов утицај на Европу, али и објаснити како су догађаји из Европе, пре свега Наполеонски ратови у неколико коалиција, утицали на судбину Срба и Србије.
Питање не би имало зацртан одговор, већ би ми било важно да видим како ученици резонују.
Ово би било више питање за мој узраст, тј. оне који завршавају средњу школу.
Одговори

Рецимо, то је једна одлична примедба.
Одговори

Видим да нико други осим Монархисте не жели да покуша.
На пример, понудио би матурантима да упореде суђење Гаврилу Принципу и Стјепану (Стевану) Филиповићу и објасне сличности и разлике између њих двојице, па да ми одговоре на питања:
Да ли су они били терористи?
Да ли је Гаврило био, а Филиповић није био терориста?
Да ли Филиповић јесте, а Принцип није био терориста?
Или, можда, како је тврдила југословенска комунистичка историографија, а што влада и данас, ниједан од њих двојице није био терориста, већ су обојица били борци за слободу?
То је само један од примера како би требало учити ђаке у школама о историји. Под условом да предавачи о томе нешто знају, што није баш чест случај.
Одговори

Ми смо имали у средњој школи питање о краљу Александру Карађорђевићу и утицају међуратног периода на данашњицу. Шта је било добро, а шта је било лоше у међуратном периоду.

Наравно, све оно што има по интернету да је било лоше, то је било и на школским часовима.

Требало је тада да буде и питање о утицају Броза на данашње стање.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 64 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним