Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Како је право (крштено име) Вере Пешић?
Одговори

Да ли неко германског поријекла, ако се не варам да је ванбрачно дијете са неким окупаторским војником?
Одговори

Да ли неко германског поријекла, ако се не варам да је ванбрачно дијете са неким окупаторским војником?
Одговори

(30-01-2023, 08:03 PM)Александар Динчић Пише:  Како је право (крштено име) Вере Пешић?

Велика ?
Одговори

Док Мистер Динчић не одговори, зна ли неко ко је био познати српски интелектуалац и обавештајац под кодним именом Balkanicus?
Одговори

Пошто нико не зна, ево да кажем. У књигама рођених је уписана као Верица Пешић.
Одговори

(31-01-2023, 09:54 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Док Мистер Динчић не одговори, зна ли неко ко је био познати српски интелектуалац и обавештајац под кодним именом Balkanicus?

Стојан Протић (1857-1923)

Чувене су његове полемике са великим европским новинарским кућама у вези са претенциозним и закаснелим информисањем и извештајима о току и резултатима Првог и Другог балканског рата и улози Србије у њима. Причали су да је водио сопствени новинарски рат.Може се рећи  да је водио готово комплетну психолошко пропагандну операцију против протурске Европе и имао је успеха у томе. Под овим псеудонимом написао је чак и једну књигу везану за Србе и Бугаре у Балканским ратовима.
Одговори

(29-01-2023, 10:12 PM)ХраброСрце Пише:  
(29-01-2023, 08:01 PM)Шумадинац Пише:  Која седморица од десет Немањића, који су владали Србијом између 1168. и 1371. године, су одржавали добре односе са католичком црквом?

Хм, ја ћу одговорити обрнуто, који нису. Претпостављам да су се под утицајем Светог Саве краљеви Радослав и Владислав дистанцирали од католика, а на крају можда и цар Урош. Код осталих, политичке прилике су биле такве, да су, како тако, кроз неки период своје владавине имали неке боље односе са њима...

Браво Брејв! 

Наравно, иако одани православној цркви, седморица од десет Немањића, који су Србијом владали између 1168. и 1371. године, су одржавали добре односе са папством: Стефана Немању је крстио римски свештеник, његовог сина Стефана Првовенчаног је крунисао папски легат, Урош I (син Стефана Првовенчаног и Ане Дандоло) је био под утицајем католичанства своје жене Јелене Сремске (коју погрешно називају Анжујска), краљ Драгутин (брат светог краља Милутина) је такође сарађивао са римском црквом, а тројица српских владара Милутин, Стефан Дечански и цар Душан, "не спроводећи у дело коначну одлуку", изразила су спремност да признају папин примат.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Одакле ти то за Стефана Дечанског?
Одговори

Да би било извршено крунисање Стефана Првовјенчаног, шта је, осим,наравно, дозволе цара и патријарха, било потребно да би обред био потпун - по ромејским канонима (то правило важило је од друге половине Х вијека)?
Одговори

Сад ће то Шумадинац онако потанко да Ти објасни једним одговарајућим цитатом.
Одговори

Може једно питање из историје рокенрола и народне музике.

Тома Здравковић је, преко зиме, ангажовао хонорарно два ученика основне школе да потписују његове фотографије и шаљу његовим обожаваоцима.
Један од тих ученика ће касније бити члан рок групе из 80-их која ће обележити те године.

Која рок група је у питању? Или ко је члан те рок групе?
Одговори

(03-02-2023, 11:40 AM)ХраброСрце Пише:  Да би било извршено крунисање Стефана Првовјенчаног, шта је, осим,наравно, дозволе цара и патријарха, било потребно да би обред био потпун - по ромејским канонима (то правило важило је од друге половине Х вијека)?

Била је потребна царска стема, или вијенац и рука светог Јована Крститеља! Овај обичај је уведен послије 957. када је доспјела у Антиохију. Обичај је био да се током крунисања спусти на главу новом цару, као Божијем изасланику.  Како је светитељ тамо гдје је и једна његова честица, вјероватно је свети Сава донио честице моштију и од цара и патријарха благословен вијенац, који на главу краљу могао да стави архиепископ српски! Ово је истражио Љубомир Стевовић, и још стоји да је у Жичи записано шта је све коришћено приликом крунисања и између осталог стоји - рука св. Јована!
Одговори

На сајту Митрополије црногорско-приморске се може наћи порука Љубомира Стевовића у којој има линкова где је он о томе говорио

https://mitropolija.com/2016/01/26/prof-...vizantije/
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 35 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним