27-11-2019, 12:37 AM
(26-11-2019, 11:12 PM)Милослав Самарџић Пише:Не знам који је ваш извор за пиринач, ја сам нашао да то за Ниш спомиње путописац Де ла Брокијер, 1432. године. Значи по доласку Турака.(26-11-2019, 08:59 PM)ватхра Пише:Не, пиринач се узгајао у околини Ниша, пре Турака.(26-11-2019, 07:53 PM)Милослав Самарџић Пише:(26-11-2019, 07:11 PM)Бенито Пише: Мислиш на домаћу препеченицу, тзв Љуту мученицу?Тако је!
Није се правио алкохол на тај начин.
Које пиће је било, условно речено, уместо ракије?
Није био познат процес дестилације, тако да ништа од жестине није постојало. Ни ракија, ни вињак итд.
Занимљиво је да је код Руса постојала нека врста вотке. Залеђивањем се из алкохолног пића вадио део воде, али не и алкохола, чиме је повећаван проценат алкохола.
Пило се вино, можда пиво, и неке комбинације на њиховој бази.
(26-11-2019, 08:21 PM)Бенито Пише: Е, то су ти питања за средњу школу- општа култура.
Све оно што је пронађено приликом проналаска Америке било је недоступно становништву Европе у Средњем веку.
Не само то, мислим да је и пиринач дошао касније, са Турцима.
Није било дакле пасуља, сунцокрета (само уље од маслине, али много чешће свињска маст), кромпира и кукуруза.
Не верујем да је ово баш толико познато.