Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Арсанџија.
(арсана стари назив за бродско пристаниште)
Монах који брине о арсани. Дочекује и испраћа бродове, прихвата и отправља пошиљке. Контролише превоз гостију са арсане.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Да ли постоји веза између Јанковић Стојана и Деснице Владана? Тужан
Одговори

(27-01-2018, 12:36 AM)Бенито Пише:  Да ли постоји веза између Јанковић Стојана и Деснице Владана? Тужан

Његова мајка је из породице Јанковић, потомак Јанковић Стојана.

Ново питање.

Наведите 3 генерала-академика војске КС/КСХС/КЈ.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јован Мишковић, Стеван Бошковић и Кока.
Одговори

(27-01-2018, 02:57 PM)Бенито Пише:  Јован Мишковић, Стеван Бошковић и Кока.

Нисам знао за Коку. Додаћу још једног, ген. Живко Павловић.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(27-01-2018, 12:36 AM)Бенито Пише:  Да ли постоји веза између Јанковић Стојана и Деснице Владана? Тужан

Јесу род. Кула Јанковић Стојана још постоји у Исламу Грчком, вероватно најчувенијем и најзападнијем упоришту српства и православља. Ту је и црква Светог Ђурђа , задужбина Стојанова, у којој је био сахрањен Владан Десница. Ова црква је срушена, а гроб оскрнављен, цео Ислам Грчки спаљен, а становништво избегло, 1993. године, за време акције хрватске војске на потезу око Масленичког моста. Наравно, није их било блам да после тога ,Владана Десницу уврсте међу пет најзначајнијих писаца хрватске књижевности.
Одговори

Данас је Свети Сава. Имали смо недавно прилику да видимо једну анкету о познавању српске историје. На питање ко је био први српски патријарх, преко 90% испитаника је одговорило да је то Свети Сава. Ми, наравно, знамо да је овакво познавање српске историје последица атеизиране, комунистичке просвете. Међутим, постоји још један старији разлог. На једној значајној фресци у важним српском манастиру, Свети Сава је насликан са инсигнијама Патријарха српске православне цркве.
Где је та фреска?
Када је настала?
Зашто је Свети Сава представљен као Патријарх?
Одговори

"На фресци Светих Апостола у Пећи приказан је св. Сава са калиптром, патријаршиском круном, у пурпурном сакосу украшеном бисером и златним концем и омофором са крстовима. У руци држи владарско жезло а на врху фреске пише: Сава први патријарх србски".

Ово сам извукао из текста са следећег линка:

http://www.carsa.rs/precutkivanja-da-li-...lazar-car/
Одговори

Први одговор је тачан.
Ајде сад својим речима, пробај да кажеш зашто и када се то догодило.
Пусти ме са линковима.
Одговори

Свети Сава је успоставио темеље Српске православне цркве као самосталне установе, па
претпостављам да је због тога представљен као Патријарх, пошто је он био глава Цркве.

А фреска је, можда, настала, крајем тринаестог века.

Линкове постављам како би видели сви чланови, па да разлучимо чињенице од претпоставки Smile
Одговори

Нема овде претпоставки. Све су то српски историчари открили, само је питање да ли смо заборавили.
Фреска је настала, по СПЦ, не касније од 1375. године. Ако знамо да црква Светих Апостола у оквиру комплекса цркава у Пећи, није осликавана у време Патријарха Саве Четвртог, то значи, сасвим поуздано, да је фреска настала у време Јоаникија Другог, првог српског Патријарха. Дакле, пре 1346. године.
Јоаникије Други је био логотет на двору краља Душана, пре него што је постао архиепископ српски. Да би Душан био крунисан за цара, а на шта Васељенска патријаршија не би никад пристала, морао је да српску цркву подигне на ниво Патријаршије. То је учињено на Цвети 1346. године. Јоаникије Други је на Сабору у Скопљу проглашен за првог српског патријарха, свих земаља српских и поморских. Седам дана касније, на Васкрс, Јоаникије Други је Душана крунисао за цара Срба и Хелена. Исте године, на Спасовдан, донет је Душанов законик, који је допунио државна и црквена правила у новом државном и црквеном устројству. Допунила, јер је основа Номоканон који је написао Свети Сава.
И због овог јасног континуитета, а да би показао да се српска црква не подиже на ниво Патријаршије, због амбиција Душана или због овоземаљских склоности ка владању, Јоаникије Други је дао да се ослика фреска Светог Саве у Светим Апостолима, на самом улазу у цркву. Тиме је појачана јасна мисао о хришћанском и православном темељу српске црквене и државне историје.
Никада пре, али никада ни после овог догађаја, Свети Сава није осликан као Патријарх нигде.
Одговори

Миодраг Петровић - Крмчија Светога Саве (скенирана књига)

https://www.scribd.com/document/80272359...vetog-Save

Још је Свети Сава првим уставом заштитио социјално угрожене и сиромашне. Само да се вратимо Сави и овим законима, а онда су сувишна сва друштвена уређења
Одговори

Који је први споменик подигнут палим борцима за време Великог рата?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

" Палим борцима" уз " минут шутње" није био ниједан.Ваистину!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 30 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним