Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(24-02-2019, 05:26 PM)Милослав Самарџић Пише:  Који српски филм је први имао снимке из ваздуха?

Госин Самарџићу,нисам знао одговоре на претходна питања па се нисам јављао. А ево једно за вас ексклузивно. Smile Војска Србије је и дан данас светска сила у једној дисциплини,можда и најјача војска у тој дисциплини на свету. Често се одржавају међународна такмичења из те области и наши представници се редовно враћају као најбољи. Која је то дисциплина?

(24-02-2019, 05:26 PM)Милослав Самарџић Пише:  Који српски филм је први имао снимке из ваздуха?

Под Југословенским небом?
Одговори

Нешто у вези стрељаштва?
Није тај филм, реч је о филму ''Од аустралијске вуне до српског штофа''. Снимана је фабрика Теокаревић у Параћину, колико се сећам, 1940.
Одговори

(24-02-2019, 09:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нешто у вези стрељаштва?

Топографија.
Одговори

Следи треће питање из триптиха о краљу Петру.
Ово је питање за праве сладокусце- истинске љубитеље у српску историју:
Ког датума су венчани Петар и Зорка Карађорђевић?
Ко је изабрао тај датум и зашто?
Одговори

(24-02-2019, 09:45 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(24-02-2019, 09:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нешто у вези стрељаштва?

Топографија.
Да, браво, чуо сам негде!
Иначе учио сам то као извиђач, уз доста праксе, више пари поцепаних чизама... Само једном сам залутао, негде иза Пасуљанских ливада, мислим кота Дарица, мада и сада верујем да је била грешка на мапи. Smile
Одговори

(24-02-2019, 09:49 PM)Бенито Пише:  Следи треће питање из триптиха о краљу Петру.
Ово је питање за праве сладокусце- истинске љубитеље у српску историју:
Ког датума су венчани Петар и Зорка Карађорђевић?
Ко је изабрао тај датум и зашто?
Одговори

(25-02-2019, 02:35 AM)Бенито Пише:  
(24-02-2019, 09:49 PM)Бенито Пише:  Следи треће питање из триптиха о краљу Петру.
Ово је питање за праве сладокусце- истинске љубитеље у српску историју:
Ког датума су венчани Петар и Зорка Карађорђевић?
Ко је изабрао тај датум и зашто?


По старом календару 30 јула 1882. или 1883. године, било је венчање Петра и Зорке. Можда је кнез Никола изабрао тај датум
Одговори

Свадба је била у суботу, 30. јула 1883. године. Кнез Петар Карађорђевић имао је пуних 39 година, а кнегиња Зорка Петровић-Његош пуних 19 година. А ево зашто је књаз Никола Први Петровић-Његош изабрао баш 30. јул као датум удаје његове најстарије кћери:
" Пошто ја изјутра на свој посао у Биљарду, као обично, а у проласку виђех кнеза гдје сједи на тераси пред двором, сам самцит, што није бивало обично. Он ме дозва и започе:- Слушај, Крајишниче! ( Тако ме почео звати од њеког времена.) Ево ћу ти дати сиже за једну причицу, а ти ћеш тај сиже обрадити и искитити како најбоље умијеш. Дакле, чуј... Година је 1464-а уочи Никољдана. Догађа се на граду Ободу, ђе се од поплаве турске склонио Иван Црнојевић, господар Зете, напустив своју пријестоницу Жабљак. Никољдан је крсно име Црнојевића, те, по старом обичају, још уочи свеца очекује своје званице, велике и мале властеле, који су сви листом пребјегли у ове горње крајеве. Око вечерње почеше долазити званице са разнијех страна. По обичају, долазе пред господарев двор и просјаци, слијепци и богаљи. Слуге дочекују свакога, како коме пристоји, сиротињу одводе у посебну зграду. Међу јадницима наиђоше и два млада слијепца, које слуге одведоше ђе им је мјесто. А један од тијех слијепаца рећи ће:- Е, да зна господар Иван ко смо ми, не би нас овамо издвајао, него би нас посадио баш до себе. То слуге јавише господару, прије него што гозба започе, а он заповједи да му доведу та два млада слијепца, па се а њима одвоји у једну одају. Послије дужег времена, он изиде сав узрујан, водећи два слијепа младића за руке, и уђе са њима у велику дворницу, гдје сва властела бјеху на окупу, па на њихово веље чудо и незадовољство, посади до себе у зачеље оба слијепца! А кад би вријеме здравици, Иван устаде и објави Господу да су ти слијепи младићи Стеван и Гргур , синови Ђурђа Смедеревца, које је коварни султан Мурат II, зет њихов, ослијепио , и које је ето судбина довела под његов кров! Господа пролише сузе, а у жалости се порадоваше што су се први српски кољеновићи склонили у Зету. А сутрадан, за ручком, објави да ће да ожени деспотовића Стевана, те му даје кћер Марију. Али, Марија врисну јаче и рече да неће да буде слијепчева жена! А на то Ангелина, Иванова синовица, кћи храброг Ђорђа Арванита, приступи понизно стрицу и рече:- Господару, кад Марија неће, хоћу ја, да сачувам племенити сој деспотовића.
Онда је стриц и сва властела благословише најљепшим благословима и тијем : ' да бога да се посветила и спомен твој довијека био свет у народу српском.' Тај се благослов и обистинио. Ангелина роди слијепом мужу деспотовиће Јована и Максима, а при крају живота се закалуђери, а по смрти почину у својој задужбини Крушедолу, и народ је призна као угодницу Божју и прозва је 'мајком Ангелином'. Српска црква слави њену успомену 30 јула...."
Ово је сећање Сима Матавуља. Матавуљ је из ове књазове легенде саставио своју прву објављену причу, која је изашла на насловној страни Гласа Црногорца, као најава за венчање кнеза Петра и кнегиње Зорке. По сопственом признању, ова прича је најобјављенија прича Сима Матавуља. На жалост, овај број Гласа Црногорца није сачуван.
Тек по објављивању текста,Матавуљ је схватио колико је он непримерен као најава венчања. Паралела да два "слијепца" долазе на црногорски двор је била директна алузија на кнежеве Петра и Ђорђа, а књаз Никола је удају своје ћерке за старијег " слијепца" поредио са жртвом мати Ангелине, и тако своју ћерку уздизао у небеса.
Сви остали кад су прочитали ову причу као најаву венчања, сматрали су то увредом књаза Николе према кнезу Петру.
Ни у каснијем времену то се није променило.
Одговори

Нисам сигуран да ле је тачна година, 1464, можда је тада Стефеан већ био у Београду, италијанском, али прича је свакако тачна.
Одговори

Прича је свакако легендарна, али није нетачна. Навео сам је тачно како је записао Матавуљ, тако да грешка није ни моја, ни Симина, него кнеза Николе. Кнез Никола је био одличан познавалац историје српског народа, и уопште врло образован човек, али је све то прилагођавао своме циљу, а то је да седи на трону свих Срба. Зато и не чуди што је и српску историју прилагођавао том циљу.
Уосталом, било је више извештаја са венчања, и сви су били сагласни: због политике равнотеже нико од посланика великих сила није смео да ода било какво признање кнезу Петру, а здравицу је подигао османски посланик на Цетињу, Риза Беј, који је био доајен у дипломатији, и као најстарији је наступао испред свих, рекавши да кнегињи Зорки жели сву срећу, јер је она прави изданак њеног славног оца књаза Николе. Општи је утисак био да се " кнегиња Зорка управо удала за ветар".
Свашта је краљ Петар Први прошао у животу. Невероватна биографија.
Одговори

Ангелина није била Иванова синовица него свастика.
Одговори

Тачно, само то није ни била поента приче. Уосталом, Иван Црнојевић није ни владао Зетом те године, итд...
Али, требало је причу прилагодити себи и актуелном венчању. Ако је сад , мало јасније.
Одговори

Симо Матавуљ (Из биљежака једног писца.)

(Политика - 21. август 1921. године)

Женидба краља Петра

http://www.politika.rs/scc/clanak/395319...alja-Petra
Одговори

Да се вратимо мало цитатима. Једна важна историјска личност у Србији је изјавила:
" Ја никад нисам желео да Србија буде руска провинција.... А шта нам Руси нуде за узврат. Неће дати ништа осим свога пријатељства, које је једна некорисна гарантија...."
Ко је ово рекао?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 34 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним