Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Димитрије Цинцар?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Није Цинцар-Марковић, у питању је ујак краља Милана, Ђорђе Катарџи(ја).
Одговори

Е у пм. Smile

Био сам убеђен да је Франасовић, мада Франасовић јесте био Србин али није био православац. Још она афера око сахране његове мајке потом и мајора Михаила Катанића које је Нушић овековечио познатом песмом. Све ме је нешто вукло на ту страну.
Одговори

У каквим су родбинским односима били краљеви Александар Обреновић и Александар Карађорђевић?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Старо кумство. Smile
Одговори

(03-03-2019, 10:14 PM)Перун Пише:  У каквим су родбинским односима били краљеви Александар Обреновић и Александар Карађорђевић?
Слушајте пажљиво одговор на ово питање- то је директно из мемоара краљице Наталије из архиве Ватикана, који су још увек недоступни за истраживаче. Али, за Еру то је кикирики. Smile
Одговори

(03-03-2019, 10:14 PM)Перун Пише:  У каквим су родбинским односима били краљеви Александар Обреновић и Александар Карађорђевић?

Колико се сећам, краљица Драга је хтела да усвоји неког Карађорђевића, можда је био у питању принц Ђорђе
Одговори

Митићу, ово ти је најбољи фазон до сада. Баја
Одговори

Стварно сам то прочитао негде, а за дивно чудо, има и на нету да пише о томе. Погледати текст РУСИЈА ЈЕ ПРИХВАТИЛА БРАК на следећм линку

http://www.tvorac-grada.com/forum/viewtopic.php?t=681


Издвојио сам тај део са усвајањем:

Jovanović je napisao: "Rusi koji redovnim diplomatskim putem nisu mogli Milanu ništa, uzeli su najzad da ga ruše pomoću milosnice njegovog sina". A Aleksandar, "koji nije ni slutio o Draginim odnosima sa ruskom diplomatijom, primao je kao njene lične i sasvim iskrene savete ono što mu je ona, naučena Rusima, govorila..."
Za ljubav Rusije, zapravo, da bi udovoljila željama Rusije, Draga treba da se, kad je postalo sasvim izvesno da ne može imati poroda, izjavi pripravnom da sa kraljem Aleksandrom usvoji najstarijeg sina Petra Karađorđevića, Đorđa, i proglasi ga za naslednika prestola.
Vesti o ovome objavljene su i u srpskoj štampi - sedam godina po prevratu. Izvor ove informacije bio je francuski novinar Žan de Bonfon. U svom matičnom listu "Žurnal" u Parizu, on je nastupio sa tvrđenjem, da bi se dinastije Obrenović i Karađorđević spojile, samo da nije "bilo zločina od 29. maja 1903. godine". Osnova za ovo tvrđenje bila mu je jedno pismo kraljice Drage, upućeno "izvesnoj ličnosti u Rusiji", u kojem je pored ostalog rečeno:
"Vrlo malo poznajemo onoga, koga usvajamo. Pošaljite mi njegovu fotografiju. Recite mi da je nežan, da je dobar, da je plemenit i ja sam gotova da ga volim kao da je naše krvi..."
Da je Draga zaista napisala ovo pismo i poslala ga u Rusiju - lako je mogućno. Nije izvesno, međutim, da je ona stvarno i iskreno želela da jedan Karađorđević postane naslednik kralja iz dinastije Obrenović. Možda se u celom slučaju radilo o njenom manevru... Jer, odmah posle njene lažne trudnoće (trudnoća je zvanično objavljena u avgustu 1900. godine) Rusija je postavila pitanje prestolonasleđa u Srbiji. Istina, uz ogradu da se pričeka dve do tri godine i vidi hoće li srpska kraljica imati dece. Ne bude li ih dotle dobila, imalo se prići usvajanju prestolonaslednika...
U srpskoj javnosti, u ovo isto vreme, bio se proneo glas da je pitanje prestolonasleđa već rešeno, da je kralj Aleksandar za svog naslednika izabrao kraljičinog mlađeg brata, Nikodija Lunjevicu. Kralj je ove glasove demantovao, ali ih nije suzbio. Oni su produžili da kolaju Srbijom i da, naročito u oficirskom koru, izazivaju nemir i nezadovoljstvo.
Одговори

Митићу, познавајући твој труд на овој теми, нисам ни сумњао да имаш извор за оно што си написао. Али, није свако лупетање, извор који треба узети као битан, било да је овде у питању " романтична" природа краљице Драге или измишљотина тог француског новинара.
Наиме, ти када би само прочитао каква се бука у Србији дигла само зато што је Император Николај II, у свом редовном обиласку кадета у Александровској кадетској школи, позвао кнежевића Ђорђа и пред свима га упитао како се осећа, схватио би колика је глупост та прича о напрасној љубави Драге према Карађорђевићима. Да ти не причам о томовима најразличитијих трачева који су се смишљали и објављивали у бечкој, париској и лондонској штампи сво време владавине краља Петра Првог Карађорђевића.
А да је, чак, и то све истина, немој да сумњаш како би краљ, тада кнез Петар реаговао. Поготово што је баш у том периоду имао страшно присан однос са синовима који су му писали о сваком детаљу свог школовања, по два пута седмично.
Него, да сачекамо ми нашег Ужичанина....Smile
Одговори

Наравно, све је на месту што си рекао. Или је тај новинар све измислио или је Драга нешто покушавала.

Никад нисам фаворизовао краљицу Драгу, нити ми је икад била симпатична. Али, пошто се данас жестоко, од стране неких патриота, пљује на краља Петра и краља Александра Карађорђевића, у исто време се дижу у небеса краљ Александар Обреновић и његова жена Драга.

Као, београдска "малограђанска" чаршија испира уста "једном фином дамом" која преводи литературу и додељује књижевне награде. Баш тако, официрима-завереницима је баш то сметало, а нису гледали шта се ради са државом.

У серији "Крај династије Обреновић", један официр каже како је Драга хтела да подметне туђе дете, јер је ишла у неко село да надгледа трудницу. А изгледа да је стварно покушавала да подметне бебу.


http://www.politika.rs/scc/clanak/5965/%...1%86%D0%B5


Страна штампа је ширила трачеве за време краља Петра Ослободиоца, а данас неки Срби (патриотске опредељености) просипају најгоре бљувотине на рачун краља Петра и краља Александра Карађорђевића. А обојица нису то заслужили.

И чекамо од Перуна да видимо који је тачан одговор Smile
Одговори

У којој бици су Дражини четници последњи пут користили тенк?
У неким изворима пише да је то било борбено оклопно возило, а у неким - тенк.
Одговори

Вишеград или тих дана у јесен 43?
Одговори

(04-03-2019, 02:35 PM)Бенито Пише:  Вишеград или тих дана у јесен 43?
Не, касније. На Вишеграду и даље нису запленили тенкове, ''само'' топове.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 30 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним