Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(10-03-2019, 07:42 PM)Милослав Самарџић Пише:  Питање:
- Торонто, новембар 2018. Фестивал српског филма, РТС каже да је то највећи догађај српске културе у дијаспори. Гости, такође према РТС-у, два највећа режисера на Балкану, Зафрановић и Шијан.
Под којим мотом се, према изјави организатора, одржао фестивал?
Филм и рат?
Одговори

(10-03-2019, 07:38 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(10-03-2019, 12:11 AM)ЈВуО-КГ Пише:  Један виши крагујевачки гимназијалац уписаће касније два факултета и завршити један од њих. Иако му је ујак био познати четнички војвода с краја 19. и почетка 20. века,касније ће радити на расрбљавању Срба и то веома активно. Академик више научних академија.Испред једне од таквих институција ,на простору бивше Југославије, стоји његов споменик.Библиографски опус му је широк,може се рећи, а није ни мали број награда које је примио. Био је и члан САНУ такође. Један факултет,али не у Србији, носи назив по њему.Својевремено је уређивао и два књижевна часописа. Ко је он?

Одговор је Благоје Љамовић,касније познат као Блаже Конески.Ујак му је био Глигор Соколовић,четнички војвода.Његово име носи Филолошки факултет у Скопљу. А споменик му се налази испред академије наука у Скопљу.


Да не би било забуне, улетео сам са питањем у "празан простор".Бенито је завршио а није никоме рекао да тера даље па сам мислио да може ко хоће.

Овим питањем и одговором сам уједно и завршио учешће на квизу. Поносан сам на себе самог што сам васпитан за толико да оном претходном одговорим на питање а не да ускачем као падобранац. Ко зна колико пута сам пустио неког преко реда а мене неће нико чак и онда када ни није његов ред. Нисам ово написао да би се расправљао са неким, само одлазим први са теме којој се одузима смисао.

Немој да идеш, постављаш добра питања, јер знаш материју, а тема остаје без једног вредног учесника. Деси се да наиђу више питања одједном, па нека питања остану неодговорена, јер дође до превида или нико не зна одговор или их неко прескочи током читања .

ЈВУО, остани
Одговори

(10-03-2019, 08:37 PM)Вукашин Петковић Пише:  
(10-03-2019, 07:42 PM)Милослав Самарџић Пише:  Питање:
- Торонто, новембар 2018. Фестивал српског филма, РТС каже да је то највећи догађај српске културе у дијаспори. Гости, такође према РТС-у, два највећа режисера на Балкану, Зафрановић и Шијан.
Под којим мотом се, према изјави организатора, одржао фестивал?
Филм и рат?
То је била тема, а мото?
Одговори

Можда је мото био: Филмом против рата
Одговори

(10-03-2019, 09:25 PM)Mitic Пише:  Можда је мото био: Филмом против рата
Не, био је ''грешили смо (као Срби) и треба да признамо своје грешке''.
То ваљда због оног филма ''Товар'', ''Камион'', или како беше. Мада уклапа се и приказ четника у филму ''Пад Дубровника'', оно где су као вампири, на барци.
Тако да је ова нова емиграција 100% другачија од претходне.
Ова је комунистичка - барем у великој мери - претходна је била четничка. Ова приказује комунистичке филмове, претходна је подизала Дражине споменике.
Одговори

И треће питање у вези породице у коју се удала Јелена Карађорђевићевић- Романов:
Како је овоземаљски живот завршио њен " мили Жан", велики кнез Иван ( Јован) Константинович Романов?
Одговори

Убили га бољшевици.
Одговори

Како, када и где?
Одговори

Колико ми је познато убијени су у околини Алапајевска, бачени су у јаму живи, па затрпани гранатама, причало се да су их ударали и маљевима, пре бацања у јаму, оно што су радиле и усташе.
Одговори

Тачно- чобани су касније говорили да су се дуго из те јаме чуле духовне и молитвене песме. Умрли су од глади. Неки монаси су успели под окриљем ноћи да извуку тела. Две жене- монахиње канонизовала је Руска православна црква.
Аналогија бољшевика и усташа је очигледна. Наглашавам везу између овог случаја и бацања честитих Срба по јама и безданицама Црне Горе и Херцеговине,које су извршили Брозови бољшевици у Другом светском рату.
Може даље, Вукас.
Одговори

Вуле у неком послу. Ајде поводом серије краљ Петар да вам поставим трилинг питања о мањем познатим детаљима из животописа краља Петра:
Којег високог официра српске војске краљ Петар није подносио?
Одговори

Знамо да су на Видовдан 1943. комунисти на периферији Аранђеловаца убили 8 богатих грађана, укључујући и њихову децу. Уз велику пљачку.
Где се данас налази комплетан стилски намештај из куће убијеног трговца Симића?
Одговори

Однео га шеф комитета својој кући. Тамо је и сад.
Одговори

(11-03-2019, 01:43 PM)Бенито Пише:  Којег високог официра српске војске краљ Петар није подносио?
Да није реч о пуковнику Дамњану Поповићу, касније ђенералу?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 21 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним