Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Можда због дипломатског скандала или зато што би САД почеле да хапсе нашу емиграцију
Одговори

Не, него Пантелић је испитао тог Банаћанина што је дошао са снајпером, у ресторану Српска круна. Схватио је да он нема никаквог искуства, просто је купио снајпер у продавници. Закључио је да постоји реална опасност да уместо Тита погоди Кенедија...
Месец дана касније, Кенеди је убијен у Даласу.
Одговори

У нашој јавности масовно се употребљава синтагма "братоубилачки рат" и користи као страшило у мас-медијима чиме се стално плаше грађани Србије или "региона", а нарочито Срби. То је још један од начина на који " невидљива" владајућа класа обезоружава било какву опозицију или опонента њиховој бескрајној владавини српском културом и политиком.
" Братоубилачки рат" је био привремена синтагма с почетка новембра 41, коју су измислили комунисти из Ужица на челу са Брозом, не би ли успели да у народу помуте подршку према четницима који су се враћали са фронта око Краљева да се сукобе са комунистима који су им иза леђа заузели власт у Чачку. Тада је и исфабрикован, "спинован" први "општенародни митинг" против "братоубилачког рата". Тај трик је у том тренутку успео, јер је био интермецо, у којем су комунисти железницом из Ужица успели да довуку значајне количине муниције и онемогуће четнике да овладају Чачком.
Поучен овим искуством, које је директно преписано из времена бољшевичке револуције, Дража Михаиловић је наредио у даљем току рата свим својим командантима да сузбијају и забрањују синтагму "братоубилачки рат".
Па, ипак, после рата, до данас је настављена и опстала синтагма " братоубилачки рат". Да би се потврдила ова теорија, наводе се поједини примери када су рођена браћа припадала четницима и партизанима. Иако се ради о минорно малом броју случајева, када се наведу имена, и посвети им се доста медијског простора уз романтизоване биографије, испада да се ради о општенародној појави код Срба у Другом светском рату. То, наравно, историјски није тачно.
Али....
Постоји један пример где су рођена браћа била репрезентативни представници четника и партизана.
Старији брат је био један од Дражиних и Бирчанинових четничких војвода, а млађи брат је био "народни херој НОБ-а".
Како су се звали ова двојица рођене браће?
Одговори

Богуновићи?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Тако је, рођена браћа су били:
Војвода Бранко Богуновић ( Дрвар 1911- Динара 1944)
народни херој Урош Богуновић ( Дрвар 1914- Београд 2006)
Одговори

Само да додам да је Дража забрањивао тај термин у сопственим редовима, али је коришћен према непријатељима.
Исто су и они радили.
"Братоубилачки рат" се увек киристи против непријатеља. То је суштина пароле. Е сад против кога је користе ови данас, да ли знају...
Одговори

Требало би утврдити, макар приближно, колико је стрељано војних обвезника који су дезертирали махом због подлегања пропаганди о " братоубилачком рату"? Овако напамет, знам за најмање 5-6 случајева са подручја две-три бригаде.
Не треба, наравно, генерализовати. Вероватно је да је у источној Србији тај проценат био мали, али на теренима где су се додиривале снаге Драже Михаиловића и партизана, тај број је негде и веома висок. Ради се о врло опасној пропаганди, и команданти су временом према томе феномену постали немилосрдни.
Готово да није било дезертирања а да није скопчано са синтагмом "братоубилачки рат".
Који командант бригаде је дезертирао и повукао део своје бригаде, а убрзо ухваћен, осуђен и стрељан због дезертерства, а употребљавао је флоскулу да не жели "братоубилачки рат"?
Одговори

Командант Трнавске бригаде?
Одговори

Тако је,поручник Мијушко Ристовић. Осуђен и стрељан 5.августа 1943. године на планини Јелици, зато што је 11. маја исте године самовољно напустио фронт на Лиму, и повео делове два своја батаљона.
Поручник Ристовић је био један од првобораца са Равне Горе и десна рука капетана Богдана Марјановића у Чачку, ујесен 1941. године. Можда је зато и био сигуран да има преимућство у односу на поручника Раковића, који му је био директно надређени од пролећа 1942. године.
Али, главна парола поручника Ристовића на Лиму била је да не жели "братоубилачку борбу".
Може даље, Милослав или Перун.
Одговори

Са њим је стрељано још неколико четника. Опис мисије групе дезертера са Лима, њих око 150, своди се на целу опис целе те акције 2. равногорског корпуса. Чак и у новијим књигама. Занимљиво је да нигде није објављено да је Раковић тада повео на Лим 1.350 четника, тј. нигде до... које књиге?
Одговори

" Борбе четника против Немаца и усташа"
Одговори

(02-06-2019, 05:02 PM)Бенито Пише:  " Борбе четника против Немаца и усташа"
Није, него Дража 2. Баја
Одговори

Вид мене, а користио сам фус-ноту. Баја
Одговори

У Србији постоји једна шума, а није у оквиру Ботаничке баште, која у својој сенци крије примерке и из југоисточне Азије или северне Америке. И не само то чини је једном од најлепших шума у Србији. Поред тога, један скривени историјски податак везан за њу, али не само он, направио је од ње и важну историјску тачку. На жалост, мали је број људи који за то знају, а ни Срби је још нису открили као историјски важну и посећену дестинацију.
Која је то шума?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 68 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним