Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Вероватно у операцијама око Вишеграда у октобру 1943. године.
Одговори

(04-11-2019, 11:19 PM)Перун Пише:  У којој борби су четници запленили највише топова? Које је било његово бројно стање?

Рогатица, 12. октобар 1943.
Батерија брдских плус нешто хаубица 105 мм.
Нисам нашао бројку, рецимо 8. Или 10.
Одговори

(05-11-2019, 01:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(04-11-2019, 11:19 PM)Перун Пише:  У којој борби су четници запленили највише топова? Које је било његово бројно стање?

Рогатица, 12. октобар 1943.
Батерија брдских плус нешто хаубица 105 мм.
Нисам нашао бројку, рецимо 8. Или 10.

Ја сам нашао да је 8.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Јел знаш колико којих и колико граната?
Да ли су имали још неке топове тада? Оне Џиџине из 1941? Јел су запленили минобацаче?
Одговори

- Шта је био непосредни повод Хладног рата. Макар формални
- Зашто се Рузвелт окренуо ка комунистима (Југославији).
Одговори

(05-11-2019, 06:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  - Шта је био непосредни повод Хладног рата. Макар формални

Један Черчилов говор који је одржао у САД?

На друго питање одговор не знам. Али када неко одговори,волео бих вас приупитати да ли неко зна који је високи аустроугарски генералаштабни официр од 1911. године одавао поверљиве тајне Русима,Италијанима и Србима? Касније је проваљен и ухапшен,али тек неколико година касније.
Одговори

(04-11-2019, 09:56 PM)Mitic Пише:  
(04-11-2019, 09:45 PM)Бенито Пише:  Митићу, у праву је Мића Адмирал. Много има нетачности. Колико је Миле Пиле имао година за време Другог светског рата? Тужан
Да је ово тачно био би најстарији четник од свих у ЈВ.


Да, има нетачности. Ту се слажем. А из оног другог текста, стоји да је Миле Пиле рођен 1877. године. Имао је 64 године кад је почео рат. Тако сведочи његов син Растко.

Можеш Ти или Мића Адмирал да прокоментаришете овај други текст о његовим синовима. Један је био четнички командант, а други је био при омладинској организацији. Најбоље ћете ви да кажете шта је тачно

Ево, да опет поставим текст.

http://www.vranjenet.rs/stare-vranjske-p...mile-pile/

Милан Ристић Миле Пиле ( 1877 - 1960 )
Синови:
ЖАРКО М. РИСТИЋ ( 1919 - 1945 ), акт.оф.66. ко. НШВА.
Повратник из заробљеништва ( Нинберг ).
Команд. Ристовачке бригаде Јужноморавског, па Првог вардарског ( Козјачког ) корпуса.
Повлачио се за Босну.
Преживео крах на Зеленгори сред.маја 1945 и кретао се ка Неретви када је погинуо од комуниста. Ношен од својих четника, пребачен преко реке и сахрањен у шупљини неке стене, која је потом прекривена каменом плочом.
РАСТКО М. РИСТИЋ, р.1921.
На служби у НАРАПу ( Национ. Радн. Покрет ) при ЈВуО, у околини Ужица.
Преживео рат и постао проф.математике.
Одговори

Мићо, хвала на овим подацима. Поклапају се са подацима из текста о старим врањским породицама, конкретно за Милета Пилета и његове синове.

Аутор ових текстова о старим врањским породицама је користио разну грађу и сведочанства за ове текстове, али пошто је Мића Адмирал додатно потврдио податке о Милету Пилету и његовим синовима, потврђује се тачност ових текстова који су преточени у књигу
Одговори

(04-11-2019, 09:20 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(04-11-2019, 08:48 PM)Вукашин Петковић Пише:  Поред чланова краљевског дома Карађорђевића, имали су улице и војвода Петар Бојовић, четнички војвода Коста Пећанац, краљица Наталија Обреновић,
Тако је.

Само једна опаска.
Адвокат Драгић Јоксимовић је живео у Улици Косте Пећанца. Тако се звала улица, ако сам добро схватио, иза Новог гробља, вероватно где се сада налази онај студентски дом Патрис Лумумба.

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

(05-11-2019, 07:14 PM)ЈВуО-КГ Пише:  На друго питање одговор не знам. Али када неко одговори,волео бих вас приупитати да ли неко зна који је високи аустроугарски генералаштабни официр од 1911. године одавао поверљиве тајне Русима,Италијанима и Србима? Касније је проваљен и ухапшен,али тек неколико година касније.

Алфред Редл.

Најспектакуларнији такав случај са почетка 20. века.Проваљен у пролеће 1913. године.У разоткривању Редла пресудну улогу је имао Валтер Николаи,шеф одељења III b(војна тајна служба пруског генералштаба).Приликом саслушања Редл је признао све али није могао да се сети свега што је достављао овим земљама од којих је добијао новчану накнаду за шпијунски рад.Аустријски генералштаб је покушао да заташка овај случај,тако да Редла нису одвели код истражног судије већ су му дозволили да изврши самоубиство. На сахрани,која је убрзо обављена, ништа није изгледало сумњиво јер су дозволили да се Редл сахрани и да му се одају војне почасти сходно пуковничком чину који је имао.Дан после сахране,аустријска војна тајна служба,предвођена пуковником Урбанским упала је у Редлов стан у Прагу где су пронашли брдо доказног материјала,велики новац и још веће уплате у банци.Аустријанци су се у овом случају потпуно погубили, када су неке информације процуреле у јавност,Редла су прогласили за хомосексуалца иако је био познат као велики љубитељ жена.Та прича није прошла па се аустроугарски генералштаб обрукао још више.Претпоставља се да ће касније, у току ПСР, Аустрија од Русије трпети велике губитке на фронту управо због докумената које је Редл достављао,међутим та теорија никада није потврђена.На основу непотпуно објављених докумената из руских архива претпоставља се да је поред Редла још неко достављао поверљиве податке Русима, али тај "неко" никада није откривен.
Одговори

Био је војни аташе Краљевине Србије у Бечу од Анексионе кризе до почетка Великог рата. Један аустријски историчар је касније записао да је овај високи српски официр "био вешт шпијун који се није дао уловити". Иначе овај официр био је у време краља Александра Обреновића, једно време командант Краљеве гарде. Према писању др Владана Ђорђевића, краљ Александар Обреновић је прво њему (личности о којој је реч) саопштио одлуку о женидби са Драгом Машин, на шта га је овај одвраћао, краљ се наљутио и сменио са места маршала Двора. Отац му је био ђенерал српске војске. О коме је реч?
Одговори

(05-11-2019, 07:14 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(05-11-2019, 06:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  - Шта је био непосредни повод Хладног рата. Макар формални

Један Черчилов говор који је одржао у САД?

На друго питање одговор не знам. Али када неко одговори,волео бих вас приупитати да ли неко зна који је високи аустроугарски генералаштабни официр од 1911. године одавао поверљиве тајне Русима,Италијанима и Србима? Касније је проваљен и ухапшен,али тек неколико година касније.

- Закон о зајму и најму из 1941, амерички. Највећи зајам у историји, дат Британији и СССР-у. После рата, кад је дошло време враћања, Совјети су одбили да врате и никад нису вратили. Афера у вези с тим била је кад је Хрушчов неког Американца гађао ципелом на међународном самиту, рекавши: Ви сте дали челик, ми смо дали крв. Тај зајам - робни и материјални - је табу и данас, у Русији, а и у Србији.

- Зашто се Рузвелт окренуо ка комунистима (Југославији).
Ово ми је причао Лука Степановић, скоро је био на Балкан инфо. Он је робијао 11 година, а на робији је упознао и Лорковићевог сестрића, а после више година и неког другог важног усташу. Они су му испричали исту причу, а нису се познавали. А то је да је 1942. године Златко Балоковић:
https://en.wikipedia.org/wiki/Zlatko_Balokovi%C4%87
...постао љубавник Елеоноре Рузвелт.
Сем што је био велики уметник, био је и мислим други у хрватској емиграцији у Америци. Које је тада било негде три пута више него српске, јер је Хрватска деценијама уназад била много сиромашнија од Србије (кад је била под АУ).
Ово можда не бих ни објавио, да нисам скоро гледао нови амерички филм о Хуверу (игра га Ди Каприо), оснивачу ФБИ-а. Он је водио тајне досијее о свима, па и о Елеонори, за коју се каже да је била промискуитетна, и да није много бирала ни по питању мушко или женско. А овај Златко је био леп човек и сигурно је да је наступао у Белој кући тада.
Одговори

Ово друго је вероватно могуће, али сигурно се није због тога променила америчка политика и окренула комунистима.
Пре ће бити да се окренула због првог разлога, односно због поменутог зајма датог СССР. Хоћу да кажем да су се договорили још тада о подели интересних сфера.
А ако хоћеш још комплексније, потпуно преузевши улогу велике силе од Велике Британије, а самим тим и њене узусе и правила, САД су решењима после Другог светског рата вратиле стање у Европи онаквим какво је било од Берлинског конгреса до пада Бизмарка. То је чувена политика статус кво, којој је кичма био положај Аустроугарске царевине у Европи. Када је Беч пристао да буде део германистичке експанзионистичке политике, допуштено је Словенима, а нарочито Србима да је растуре.
Постављање једног марионетског режима на подручју Југославије био је договор великих сила. Та земља требала је бити замена за улогу Аустроугарске, а Броз и његови комунисти су се идеално наместили да ту политику спроведу и да је и даље спроводе. Тако се родила идеологија титоизма, која је и данас владајућа, пре свега због тога што се данашња Европа и данас налази у "Хладном рату", додуше са измењеним границама. Односно, НАТО је срушивши комунизам дебело променио интересне сфере из времена Рузвелта и Стаљина.
У сваком случају, Други светски рат је избио због немачког незадовољства Версајском Европом. Други светски рат се завршио општим признањем сила победница узроку Другог светског рата. Односно они су после рата срушили Версајску Европу и тако признали Хитлеру и нацистима, додуше на посредан начин, да су имали оправдан разлог за рат.
То је страшан резултат Другог светског рата, посебно по Србе, али то је тако.
Одговори

Само да подсетим да Мекдауел као кључне наводи ''неименоване особе из Рузвелтовог окружења''.
Али добро, што се каже ''занимљива историја''.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 44 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним