Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Како се звао турски бег који је надмудрио војводу Вука и услед чега је дошло до напада бугарских комита у Струмици и Валандову?
Одговори

Удри, Александре.
Одговори

(19-02-2020, 02:47 PM)Бенито Пише:  Нико се није осврнуо, зато што је Хандке у праву када тврди да Срби не читају његове књиге. Smile

Тако је. Ми волимо Хандкеа, али на даљину, по принципу - не, немој ми прићи. Smile
"Моравска ноћ" је објављена на немачком језику сада већ давне 2008. године. Ко не зна немачки, нека чита преведено. Ако већ није све распродато. А у библиотекама постоји листа чекања. Smile

(19-02-2020, 07:37 PM)Бенито Пише:  Имаш ли податке да је неко то анализирао у етимолошком, а не војничко-тактичком, смислу?

Етимологија је наука о пореклу речи. Вероватно си мислио на етнолошки смисао. Smile
Тимочка дивизија је имала највећи проценат Влаха у својим редовима. А Власи су народ (етничка група) мирни, повучени, конзервативни. Од давнина се баве узгојем стоке. Углавном стоке од које се може добити вуна. Због тога су се у давна времена и повукли у планине. Они у својој историји вероватно никада и нису ратовали све до тренутка кад су их Срби мобилисали. Ето, то би углавном било то. Smile

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

(19-02-2020, 09:39 PM)Александар Динчић Пише:  Како се звао турски бег који је надмудрио војводу Вука и услед чега је дошло до напада бугарских комита у Струмици и Валандову?

Да покушамо нешто. Не знам бегове, мада само знам за ову двојицу паша Smile

Можда Енвер-паша. Или Шефкет-паша
Одговори

Реч је о Јахји. Наиме, овај Турчин је напросто "навукао" војводу Вука тако што је отео неке српкиње. Војвода Вук је сакупио све своје људе који су претходно правили спољни штит око Струмице и Дојрана и контролисали упаде Арнаута и бугарских комита. Кренуо је у потеру за Турчином. Обећао је народу да ће вратити и девојке и приде донети његову главу. На жалост, тако је ослабио одбрану у Струмици и Валандову, па су бугарске комите лако савладале српске трећепозивце и направиле тог априла 1915. године прави масакр. По службеним извештајима страдало је 190 војника, а по неслужбеним - око 300.
Одговори

Од којих јединица је била формирана Српска комбинована дивизија?
Одговори

Први прекобројни, Други прекобројни, Пети прекобројни и Шести прекобројни пук.
Одговори

Тако је. Прекобројни пукови. Претекло људство након завршене мобилизације. Додати и још артиљеријски дивизион Шумадијске дивизијске области.
Одговори

Како се звао српски официр, војни писац, члан експертског тима при делегацији Србије на Берлинском конгресу 1878. године.
Одговори

Јован Драгашевић.
Одговори

Тако је, почасни ђенерал.
Одговори

А како се зове место на којем је погинуо пуковник Миливоје Стојановић, командант Гвозденог пука, а којем је Станислав Бинички посветио композицију "Марш на Дрини".
Одговори

(20-02-2020, 08:15 PM)Александар Динчић Пише:  А како се зове место на којем је погинуо пуковник Миливоје Стојановић, командант Гвозденог пука, а којем је Станислав Бинички посветио композицију "Марш на Дрини".

Да није село Бистрица код Лазаревца
Одговори

Није то село.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 36 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним