Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Не, то су били забрањени или полузабрањени филмови, односно филмови због којих су страдали аутори.
Овде је други феномен у питању-због овог филма дефинитивно је страдао систем обавезног гледања домаћих филмова у биоскопима, јер после тог случаја многи други социјалистички синдикати су се позивали на тај случај, да не би трошили свој новац на, иначе тада прилично скупе, улазнице у биоскопе.
ПС редитељу није било ништа, осим што никада више није снимио филм таквог квалитета, или као што су била још претходна два његова дугометражна остварења. Иначе, снима још увек и присутан је у јавности. Баш сам га видео на Фесту ове године, на пројекцији француског филма о Алфреду Драјфусу.
Одговори

Можда "Рани радови"? Набрајам филмове црног таласа, а можда се испостави да је сасвим енки други филм Smile
Одговори

(28-04-2020, 12:53 PM)Бенито Пише:  Не могу да се сетим да ли је било питање, али није згорег поновити:
Комунисти су користили филм као пропагандно средство. Одмах после рата, од првог филма "Славица", сво становништво је било у обавези да масовно посећује пројекције тзв играних, а у ствари, пропагандних филмова. Наравно, са обавезним уводом неког документарног филма који је правило војно филмско предузеће "Застава", а у којима су се преносиле "вести" о успешној спољној политици вољеног вође или о успесима у изградњи социјализма.
Касније, када је добар део становништва прешао да живи у градове и ради у "радним организацијама", донекле је модификован начин одлазака у биоскоп. Наводно више није било обавезно, али су "синдикати" радних организација били у обавези да откупе онај број улазница за пројекцију новог "играног" филма, колико су имали запослених. И већина је ишла да то гледа. Отуда датира феномен да српска публика воли да гледа домаће филмове у биоскопима, више него америчке, што је било чудно свима у Западној Европи. Наравно, то следи из њихове предрасуде о брозовском социјализму као различитом од источноевропског.
И то је све ишло по лоју до једног занимљивог случаја. Наиме, када се појавио један играни филм, синдикат једног великог система је оценио филм као лажан и увредљив, и одбио је да откупи улазнице за тај филм, а нико од радника из тог система није отишао у биоскопе да га гледа.
Тај филм је, по мом скромном мишљењу, једно од ретких ремек-дела југословенске кинематографије снимљених у време комунизма.
Који је филм у питању и ко је то одбио да га гледа?
Вариола вера, редитеља Горана Марковића.
Синдикат здравствених радника града Београда отворено се побунио против тога како је аутор описао стање у Трауматолошкој клиници у Београду, за време карантина у доба епидемије вариоле. Филм је био отворена критика не само здравственог, него и политичког система у доба епидемије вариоле. Али, пре свега, био је анализа људских карактера у доба криза.
Међутим, то је дубоко погодило "струку" која је и тада, као што је и данас случај, сматрала себе недодирљивом у Србији, а видимо и у добром делу света.
И ето, један непоправљиви егоизам и самољубље, донели су и нешто добро, а то је да се филмови више нису морали обавезно гледати.
Иначе, понављам, ради се о једном од најбољих и најпоштеније направљених филмова у бившој СФРЈ.
Одговори

У ком месту су се српски прваци детаљније договорили да подигну Милошеву буну, односно Други српски устанак?
Одговори

У Вреоцима?
Одговори

(30-04-2020, 11:54 AM)Уставобранитељ Пише:  У Вреоцима?
Тако је. Село које нестаје са лица земље и мапе Србије.
Одговори

Копови га уништавају?

"Душанов законик" је познавао чак и институт колективне одговорности за кривична дела. Овај, сада превазиђен готово превазиђен институт у савременом праву (мада не потпуно превазиђен пошто се у једном унеколико измењеном облику јавља за кривична дела геноцида, ратних злочина и злочина против човечности), имао је примену у погледу једног кривичног дела. Због ког дела је примењиван, ко је био одговоран и како је кажњаван одговорни?
Одговори

Копови- корак по корак...
Што се тиче Душановог законика и колективне кривице, вероватно је нешто везано за порез или плаћање манастирима, са додељених метоха или поседа.
Одговори

Нисам годинама пролазио кроз тај крај. Знам једног човека из Лазаревца који ми је причао да је тамо веома лоша ситуација али да се њихови проблеми "цензуришу" за јавност.

Није везано за порез или уопште цркву. Него је у питању баш једно "класично" кривично дело где је могућност кажњавања проширена можда и преко сваке мере. Кривично дело против имовине је у питању.
Одговори

Цело село је кажњавано ако је у њему неки златар правио лажни новац , ако су ископавали мртваца, ако је у селу паликића и ако је у селу лопов или разбојник у овом задњем случају кажњаван је и властелин који је господар села.
Одговори

(30-04-2020, 10:48 PM)Уставобранитељ Пише:  Нисам годинама пролазио кроз тај крај. Знам једног човека из Лазаревца који ми је причао да је тамо веома лоша ситуација али да се њихови проблеми "цензуришу" за јавност.

Није везано за порез или уопште цркву. Него је у питању баш једно "класично" кривично дело где је могућност кажњавања проширена можда и преко сваке мере. Кривично дело против имовине је у питању.

Отимање или конфискација имовине од стране неког другог лица?
Одговори

Пек је одговорио, навео је чак и више дела, мада сам ја мислио конкретно на разбојништво и лоповлук, из члана 145.

Казна се звала "расипање". Село би било расељено уколико би код њих био пронађен лопов или разбојник. Себри би били расељени и на том месту би живот привремено био обустављен.

Можемо даље.
Одговори

Када је Ковин први пут ушао и састав Србије?
Одговори

(01-05-2020, 06:47 PM)пек. Пише:  Када је Ковин први пут ушао и састав Србије?
У време цара Душана?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 76 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним