Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Која српска јединица је заробила генерала Августа фон Макензена 1918. г?
Одговори

Или моравска или коњичка дивизија.
Одговори

Мало прецизније. Који пук, батаљон и сл?
Одговори

(02-11-2020, 08:33 PM)Александар Динчић Пише:  Мало прецизније. Који пук, батаљон и сл?

Да није Трећи пешадијски пук Моравске дивизије?

Извор: "Моравска дивизија у Првом светском рату", стр. 122

Што би се рекло, "крадем" знање или "крадем" занат
Одговори

Ајде, док се не појави Динча, једно везано питање:
Да ли је немачка војска под вођством Макензена извршила било какав ратни злочинац на тлу Краљевине Србије 1915. године?
Одговори

Српска влада је упутила ноту међународним посланствима да је 30 српских војника по заробљавању, на простору од Прокупља до Куршумлије, у новембру 1915. г. нестало и да сматра да су их немачки војници усмртили. Ја толико знам.
Одговори

(02-11-2020, 11:33 PM)Mitic Пише:  
(02-11-2020, 08:33 PM)Александар Динчић Пише:  Мало прецизније. Који пук, батаљон и сл?

Да није Трећи пешадијски пук Моравске дивизије?

Извор: "Моравска дивизија у Првом светском рату", стр. 122

Што би се рекло, "крадем" знање или "крадем" занат

Не. Припадници Гвозденог пука су заробили Макензена.
Одговори

(03-11-2020, 01:05 PM)Александар Динчић Пише:  Српска влада је упутила ноту међународним посланствима да је 30 српских војника по заробљавању, на простору од Прокупља до Куршумлије, у новембру 1915. г. нестало и да сматра да су их немачки војници усмртили. Ја толико знам.
За тај случај је Влада "ловила на слепо". Нису знали ко је одговоран за то. Мислим да се никада није ни сазнало.
Постоји други случај: код Пожаревца су четници и добровољци 1915. године још пружали отпор, када је фронт већ био 200-300 километара иза њихових леђа. Када су му надлежни официри рапортирали да не могу да униште те наоружане групе преостале српске војске због огромне помоћи коју им пружа локално становништво, Мекензен је наредио да се према том становништву поступа као са побуњеницима. Тада је немачка војска по његовом директном наређењу направила масакр у два села северно од Пожаревца. Неки становници су побијени одмах по заробљавању, други отерани у логоре, трећи расељени, а сва покретна имовина је заплењена.
Не могу да се сетим како се зову та два села, али знам да је између два рата вођена озбиљна расправа да ли је Мекензен тада учинио ратни злочин и да ли је војвода Бојовић требао да га пусти.
Ово питање сам поставио пошто видим да се Макензену приписују нека наводно србофилска осећања, и историја се злоупотребљава због идеолошких разлога. Наравно, тачно је да је подигао споменик на Сењаку, који и данас постоји, и да је похвално говорио о српској војсци, али не треба да заборавимо да се ради о још једном страном освајачу Србије и да се тако односимо према његовом имену и делу.
Одговори

Ух бре, војводо, а Топлички устанак? Немачки војници, не Аустријанци, стрељали су најмање 200 четника или њихових јатака у централној Србији након што им је људство изгинуло на Мрамору. Чак су и Шиптаре са Косова доводили да стрељају заробљенике. Једино Мађари нису вршили стрељања приликом гушења устанка. Преовладало је мишљење да је српски народ са њиховим ратним заробљеницима (а било их је највише након битака 1914) човечно поступао.
Одговори

Ок, прихватам примедбу.
Одговори

Поводом педесетогодишњице смрти Њ. В. Краља Петра II Карађорђевића

ОПРОШТАЈ CA КРАЉЕМ

ЗБОГОМ НАШ ВОЉЕНИ КРАЉУ.
опраштамо се од Тебе сећајући се оног ведрог дана у септембру пре четрдесет седам година када је Отаџбином одјекнула радосна вест: родио се Престолонаследник!

ЗБОГОМ НАШ ПРИЈАТЕЉУ,
још нисмо заборавили кобну новост из Марсеља, када је грозни злочинац одузео живот Твоме оцу, нашем великом Краљу Александру. Као дете остао си сироче. Али имао си цео српски народ да се брине о Теби, да прати сваки Твој корак, да се радује сваком Твом успеху.

ЗБОГОМ МИЉЕНИ САПАТНИЧЕ,
тешку круну ниси дуго носио. Дошао је рат и државу уништио. Морао си у изгнанство. Постао си наш први емигрант.

ЗБОГОМ НАШ РАТНИ ДРУЖЕ,
у туђини борбу си наставио. Твој најбољи војник наш командант је био. Светом се пронело славно име ђенерала Драже. Ти си Га унапредио, Ти си Га славио, Ти си Му поверење дао.

ЗБОГОМ НАШ ЧЕСТИТИ ГОСПОДАРУ,
рат се завршио али нашом земљом поља нису цветала. Пшеница није дозрела међу голим дрвеним крстовима. Згаришта су постали споменици из рата. Тужни симболи трагичног времена. Као награду за наше милионске жртве добили смо ланце. Свет је брзо заборавио нашу крв и наше патње.

ЗБОГОМ НАШ МИЛИ ЗЕМЉАЧЕ,
судбина Ти је трнов венац наменила. Заједно са Тобом крст смо носили, али најтеже бреме Теби је припало. Носио си га без pоптања, носио си га храбро — карађорђевски. Носио си га дуго, предуго.

ЗБОГОМ НАШ ЉУБЉЕНИ ВЛАДАОЧЕ,
од Тебе се опраштамо у манастиру Светог Саве, далеко од Опленца у коме почивају Твоји часни преци – устаник Карађорђе, ослободитељ Петар I, ујединитељ Александар I.

ЗБОГОМ НАШ НЕСРЕТНИ ИЗГНАНИЧЕ,
палимо свеће и шапућемо топле молитве Свевишњем. Твоја чиста душа одлази у Небеску Србију тамо где су хиљаде српских мученика, тамо где су они које си волео, тамо где је велики Владика Николај и Твој највернији војник велики ђенерал Дража.

ЗБОГОМ НАШ КАРАЂОРЂЕВИЋУ,
Твоју борбу настављамо, за Твоје идеале жртве подносимо, за Твоју и нашу Отаџбину животе дајемо.

ЗБОГОМ НАШ СРПСКИ КРАЉУ,
у манастир тело Твоје сахрањујемо да Га чува верно и постојано. Ми Ти се кунемо својом чашћу и именом да ћемо Га пренети на Опленац. У слободну Србију коју Ти судбина није доделила да поново видиш.

ЗБОГОМ и ЗАУВЕК НАШ ПОНОСУ, НАШ ВОЉЕНИ КРАЉУ...
ОД ТЕБЕ СЕ ПРАШТА СРБИЈА... ЗБОГОМ...
ГОСПОД НЕКА ПОДАРИ МИР ТВОЈОЈ НАПАЋЕНОЈ ДУШИ...




Ово је говор одржан над одром краља Петра Другог Карађорђевића.

Ко је одржао говор?
Одговори

Еп. Дионисије?
Одговори

Драгиша Кашиковић је одржао говор над одром краља Петра Другог.

То се може видети на страници "Краљ Александар Карађорђевић"

https://www.facebook.com/KraljAleksandar...397441226/
Одговори

У чачанском крају се десило неколико случајева када су после слома устанка из 1941. године опстале наоружане групе које нису хтеле да се званично легализују у органе безбедности под командом Недића, нити су тада четници Драже Михаиловића, у то време у дубокој илегали, могли да их приведу правди.
Једна од најопаснијих банди била је из једног села између Чачка и Краљева и називана је по њеном вођи. Како се звала та банда и шта је било са њима?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: Ђорђе, 10 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним