Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(30-07-2021, 09:01 AM)Mitic Пише:  
(29-07-2021, 01:45 PM)Милослав Самарџић Пише:  Зашто званична историографија у Србији и даље не признаје, не види, или како већ, ово писмо:
https://www.pogledi.rs/poslednje-drazino...sHIrnmxITE

Не уклапа се у концепт, па сигурно због тога не разматрају то писмо.

Тако је. Јер они се држе Удбине верзије, да се Дража одмах вратио у околину Вишеграда, дакле око 1. октобра 1941, а из околине Вишеграда није била могућа курирска веза, јер су сви мостови около били порушени и возови нису саобраћали.
Одговори

Ко је средином 19. века писао да су босански муслимани верски фанатици док Албанце не занима вера и да су муслимани у новопазарском санџаку Албанци који су почели да говоре српски ?
Одговори

Познато је да су комунисти многе наше великане који им нису били при руци преправљали, фалсификовали па и избацивали читаве "јеретичке" пасусе. Тако је било и са једним нашим великаном коме су нпр. речи после убиства Краља Александра 1934. гласиле "Само прави Хрвати и Словенци знаће да је слобода плаћена српском крвљу" изменили у "Сви Хрвати и Словенци знају да је слобода плаћена српском крвљу" Дакле, у њихову корист.

Други случај је у депеши Совјетској академији и науци 2. октобра 1941. прецртан део његовог текста црвеном линијом и то: "То су идеали којима се руководи наш млади краљ Петар II продужавајући ослободилачку борбу из савезничког Лондона, то је суштина борбе српских четника и отпора окупаторским властима целог народа."

О ком нашем великану је реч?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Никола Тесла.
Одговори

Да

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(04-08-2021, 06:03 AM)пек. Пише:  Ко је средином 19. века писао да су босански муслимани верски фанатици док Албанце не занима вера и да су муслимани у новопазарском санџаку Албанци који су почели да говоре српски ?

Гиљфердинг стварно је добро познавао Србе  рекао је нешто слично као Арчибалд Рајс.
Одговори

Пред другим светом гвоздени канцелар; пред краљевима осећајан и узбудљив као трубадур.

Ко је то био?
Одговори

Бизмарк?
Одговори

Не, овај је наше горе лист. Волео је да се носи попут Бизмарка али далеко да је био Бизмарк.
Одговори

Неки Гарашанин?
Одговори

Нису ни Илија ни Милутин Гарашанин. Илија није сарађивао с краљевима док је Милутин био све само не осећајан. Кез

У питању је Владан Ђорђевић, председник министарског савета Краљевине Србије између октобра 1897. и јула 1900. године, председник београдске општине и један од оснивача Црвеног крста и Српског лекарског друштва. Овим речима га је описао Слободан Јовановић у једном свом делу о Обреновићима, желећи да истакне својеврсно двојство личности Владана Ђорђевића: један оштри и захтевни администратор у свакодневним пословима и управи, а потпуно другачија "душа" када је требало разговарати са краљевима Обреновићима. Заправо, та друга "душа" се потпуно повијала пред вољом краља Милана.

Слободан Јовановић ту нарочито истиче Ђорђевићев стил  у писању дела "Крај једне династије", где Ђорђевић изузетно детаљно и романтичарски прилази описима дешавања у којима је учествовао он, краљеви Обреновићи и друге његове колеге-ривали из политичког и јавног живота тадашње краљевина. Ко је читао "Крај једне династије", разумеће зашто Јовановић тако наводи.
Одговори

Ко је у српској књижевности први писао о светом пламену у Јерусалиму на Велику суботу?
Одговори

(11-08-2021, 04:24 PM)пек. Пише:  Ко је у српској књижевности први писао о светом пламену у Јерусалиму на Велику суботу?

Црњански или Винавер.
Одговори

Не још Арсеније Чарнојевић а пре њега кратовски митрополит Михаило 1650.
Има у књизи "Света земња у српској књижевности од 13. до 18. века од Томислава Јовановића.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 28 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним