Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Војводе Богдан Гордић и Милија Мајсторовић.
Гордић је преживео Маутхаузен, остао је у Немачкој, преоменио име, оженио се, има потомство.
Мајсторовића нису убили четници 1943. године у Београду, као што су известили БГ илегалци. Тада су у ствари убили Немца који је издавао ту кућу Мајсторовићу (ваљда по мраку нису видели добро). Он је на крају рата емигрирао у Чикаго, где је и преминуо, 1970-тих. Није мењао име.
Одговори

Рекох да направим паралелу између две битке кроз игру асоцијације. Надам се да ћу добро да дефинишем питање.

Оно што је за Стефана Лазаревића била Косовска битка 1389. године, то је за Ђурађа Другог Страцимировића Балшића била која битка?
Одговори

(30-11-2021, 04:03 PM)Mitic Пише:  Рекох да направим паралелу између две битке кроз игру асоцијације. Надам се да ћу добро да дефинишем питање.

Оно што је за Стефана Лазаревића била Косовска битка 1389. године, то је за Ђурађа Другог Страцимировића Балшића била која битка?


Тачан одговор је: Битка на Саурском пољу 1385. године.


Кнез Лазар, отац деспота Стефана Лазаревића, супротставио се Турцима и погинуо у Косовској бици.

Балша Други, стриц Ђурађа Другог Страцимировића Балшића, супротставио се Турцима у Бици на Саурском пољу и ту је изгубио живот.



Након Косовске битке, деспот Стефан Лазаревић улази у вазални однос према Турцима.

Након Битке на Саурском пољу, Ђурађ Други Страцимировић Балшић улази у вазални однос према Турцима.

Отприлике су то неке паралеле.
Одговори

Браво, Митићу.
Одговори

Бенито, благодарим на похвали.

А заборавио сам још једну паралелу која се односи на две споменуте битке: Турци су били бројнији.
Одговори

Кад су то у историји Срби ушли у битку, а да нису били малобројнији од противника? Ово, чак, није ни питање него аксиом.
Одговори

Прво из триптиха:
Који пук српске војске је освојио Кајмакчалан, 1916. године?
Одговори

(01-12-2021, 01:36 PM)Бенито Пише:  Прво из триптиха:
Који пук српске војске је освојио Кајмакчалан, 1916. године?

Можда Четврти пешадијски пук Дринске дивизије?

Ту су у нападу били и Пети и Седамнаести пешадијски пук.
Одговори

17 комбиновани пук, чувен по свом саставу, где су били измешани и трећепозивци и кадровци, четници, резервни и редовни официри, тешко је пострадао на висовима испод самог Кајмакчалана. Нико никада није исписао историју овог славног пука (што и не треба да чуди, јер ни историја целе Шумадијске дивизије није написана после 1930. године, па данашњи државни крагујевачки историчари ни не знају када је основана Шумадијска дивизија).
У тим стравичним борбама испод Кајмакчалана изгинули су готово сви официри 17 пука. Сам командант пука био је тешко рањен и није могао да се помери. Срби к'о Срби, решени сви да изгину, скочили су да бране тешко рањеног команданта пука, кога су Бугари намерили живог да ухвате. Развила се борба бајонетима и камама око тешко рањеног команданта пука, а три пута јачи Бугари нису могли да приђу до њега. Последње што је учинио командант пука било је да је тражио појачање. Јасно је видео да Бугари, иако јачи од његових преосталих јединица, не могу више да одрже положај. Војници и официри 17 пука су Бугаре у самоубилачким јуришима десетковали.
У последњем тренутцима пристигао је 7 пук који је прегазио остатке бугарске војске, која се намах отрезнила. У шињелима мртвих бугарских војника, Срби су проналазили и по две чутурице напуњене шпиритусом.
Када су Срби коначно избили на Кајмакчалан, тамо где се сада налази она спомен-костурница, сав изнемогао, пао је један уморни војник 7 пука. Онда се окренуо, извадио бајонет, и у камен урезао:"Кајмакчалан освоји 7 пук." Ту, поред њега, нашао се један старији поднаредник из 17 пука, родом из околине Ужица. Он му је рекао:"Слино један, шта сте ви освојили? Ми сви изгибосмо, а ви дошли на готово." Устаде и дописа број 1 испред броја 7 , па је стајало:" Кајмакчалан освојио 17 пук." Наљути се онај дечко што му Ера дира у "ауторско право", па поче пребацивање, које се претвори у свађу... Чак се и дохватише њих двојица, а остали војници су били толико уморни да нико није имао снаге да устане и да их раздвоји. Срећом, утом наиђе један капетан, командир батаљона, који узвикну:" Ало, бре, ОСТАВ!!! Немој да вас вешам по Кајмакчалану."
Додао сам ову симпатичну епизоду да би показао како су Срби сложни као нико кад је тешко и најтеже, а кад победе, ето не прође ни сат времена, посвађају се међу собом.
Дакле, тачан одговор је 17 пук,уз помоћ 7 пука, као и 5 пука, који је био десно крило напада. Не треба заборавити ни Французе, који су храбро гинули уз Србе, баш у биткама "на бајонет", што су увек спомињали ветерани који су освојили врх Кајмакчалана.
Одговори

Одлично, свака част! Историја за памћење!

Значи, ипак је Кајмакчалан освојила Шумадијска, а не Дринска дивизија.
Одговори

Не, Митићу. 17 и 5 пук били су део Дринске дивизије, а 7 пук је био део Дунавске дивизије.
ПС оно о Шумадијској дивизији и њеној историји сам успут поткачио ове државне историчаре.
Одговори

17. пук је био у дринској дивизији а 19. у шумадијској
Одговори

(01-12-2021, 05:28 PM)пек. Пише:  17. пук је био у дринској дивизији а 19. у шумадијској

Да, написао сам изнад.
Митић мора на поправни.  Јок
Шалим се, наравно. Могу да потпишем да 99% српских државних историчара не може да потрефи који пук или пукови српске војске су ослободили Кајмакчалан.
Исто тако 99% њих ће знати да је "Београд ослободила 2. Пролетерска дивизија под командом генерал-лајтанта Пека Дапчевића".
Одговори

Друго питање из трилинга:
Да ли је у рату Централних сила: Аустроугарске царевине, Немачке царевине и Бугарске царевине, против Краљевине Србије постојао случај да су обе зараћене стране доделиле војнички орден неком појединцу, за време рата?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 24 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним