Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(10-02-2017, 11:19 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(10-02-2017, 11:16 PM)Вукашин Петковић Пише:  Мома Марковић

Милан Јовановић Стојимировић одговор на претходно.

А да ли је Мома Марковић отац Мирјане Марковић или је само прихватио задатак . Кез

Ево и потпуручник се слаже око очинства.

Не зна се судбина Вере Милетић. Могуће да је Мома направио дете. Он се уплашио због Верине репутације, јер је певала у специјалној полицији. У филму Валтер брани Сарајево, лик Вере Милетић игра Неда Спасојевић. Речи:" Ви не знате шта они раде." , су речи Вере Милетић.
То је био разлог што се овај Мома одрицао детета, док га ови нису присилили да је призна.

Шта је то севдалинка?
Одговори

(10-02-2017, 11:25 PM)Бенито Пише:  Не зна се судбина Вере Милетић. Могуће да је Мома направио дете. Он се уплашио због Верине репутације, јер је певала у специјалној полицији. У филму Валтер брани Сарајево, лик Вере Милетић игра Неда Спасојевић. Речи:" Ви не знате шта они раде." , су речи Вере Милетић.
То је био разлог што се овај Мома одрицао детета, док га ови нису присилили да је призна.

Шта је то севдалинка?

Читао сам негде да су комунари опасно оргијали у некој вили у Београду па се није знало ко кога што је самим тим за последицу имало натезање око очинства. А ова Слобинетуова вештица је вукла неке комплексе због те мајчине издаје.
Одговори

Ма, свирање. Она је била у тој ћелији где је Мома био једино мушко. Ова је била искомплексирана што је отац никад није довео у нову породицу и зато је идеолизовала мајку и патолошки гурала Милошевића, да би се она попела на врх хидре. Много смо им места поклонили. Идемо даље.
Одговори

(10-02-2017, 11:25 PM)Бенито Пише:  Шта је то севдалинка?
... љубавна песма тугаљивог и чежњивог угођаја, са снажним источњачким музичким мотивима.
Одговори

Севдалинка ... не знам тачну дефиницију. Босанска народна песма ?

Један композитор из КГ је писао најбоље тако кажу старији. Комунисти ко комунисти , избацише му задњи стих из оне У лијепом старом граду Вишеграду... а стих је ишао овако Устај, испрати ме, морам да путујем/ у Србију идем, своме родном граду/ за тобом ћу Кико, вечно да тугујем/ зашто сам те саму оставио младу/.
Одговори

Да се поиграмо, али и нешто научимо.
Дакле, овај Вулов одговор је дефиниција садашњих професора историје националне књижевности из Сарајева.
Ово је битно питање, јер се око њега гради културни идентитет једне нове нације. Проблем је у томе што то није тачно.
А шта је тачно?
Одговори

Бенито, што помену севдалинке. Отворим неколико на YT а испод потурице дивљају а ни не знају ко им је песме писао. Rolleyes Значи за њих су и шиптари академија наука .
Одговори

То су компјутерски ботови. И то се ради из централе у Сарајеву. Наравно, има и овако пацијената.
Богдан Поповић и Скерлић су имали јасну дефиницију севдалинке. То је најлепши и најприсутнији облик српске лирске народне песме. И тачка.
Она стоји као лева рука, а десна рука је српска епска народна песма, а њен најзаступљенији облик је десетерац.
Ако је градска, а јесте, како они то цртају границе у оквиру Отоманске империје и деле је на Босну и остатак. Значајан, ако не и већи део севдалинки настао је у Београду. Има је и у Бугарској, у Солуну... Сем Срба , православних и муслимана, певали су је и Цинцари, очигледно под чијим утицајем. И у град , било који, могла је ући из даунтауна у центар , никако обрнуто. Дакле, муслимани су је чули од православних.
Још једна потврда, су дело и лик Андрића и Црњанског. Један је у Његошу налазио инспирацију, као епском песнику, а други као лирском.
Нисмо ни свесни колико је данас познатих севдалинки настало на подручју данашње Србије, али и да су настале у Босни, откуд Бошњанима право да то наслеђе узурпирају и отимају га од Срба преко Дрине. То иде актуелном политичком стазом, да у градовима живе само Бошњаци, па треба и себе и друге убедити да је тако одувек било. Међутим, у Бањалуци живе само православни и све пуца од севдалинки. То, наравно, не значи , нити ко мисли да су ту одувек живели само православни.
И, још нешто. Успех новокомпоноване песме може се везати за севдалинку. Севдалинка је увек тужна, зато јој је народ и дао то име. Аутори новокомпоноване песме који су ишли тим путем су погодили срца слушалаца, јер они дубински тај стил носе генерацијама. Зато је, рецимо, Тома Здравковић још легенда народне музике.
Одужио сам мало, али пошто нико не реагује, а ево имамо стално те Вечери севдалинке, и стално дозвољавамо да се то изузима из наше културне баштине.
Одговори

Свака част Бенито! Општепознато је да је Севдалинка српска лирска народна песма.

Ко је аутор песама " У лијепом старом граду Вишеграду", "Прођох Босном кроз градове" и "Босанске ме пијесме занијеше"?

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Није све у Карађорђевом рату ишло као у његовим славним победама. Требало је наћи савезнике и правити дипломатску иницијативу.
Први проблем је настао када су се састала два Србина, обојица црквена лица. Ко су они?

(11-02-2017, 12:11 AM)Шумадинац Пише:  Свака част Бенито! Општепознато је да је Севдалинка српска лирска народна песма.

Ко је аутор песама " У лијепом старом граду Вишеграду", "Прођох Босном кроз градове" и "Босанске ме пијесме занијеше"?

Драгиша Недовић. Јел случајно што Крагујевац нема сваке године фестивал посвећен њему. Ово је реторичко питање.
Одговори

(11-02-2017, 12:20 AM)Бенито Пише:  Драгиша Недовић. Јел случајно што Крагујевац нема сваке године фестивал посвећен њему. Ово је реторичко питање.

Има у Врњачкој бањи али не и у Крагујевцу. Знам ја где му је кућа , прошао сам хиљаду пута поред ње .Стоји само једна једва видљива табла. Изнад неких улазних врата где је некада, вероватно, био неки локал.
Одговори

Нема више ни у Врњачкој Бањи.
Идемо на следеће питање.
Одговори

Знао сам Бенито да ћеш к'о из топа.... Јок

Краљево и околина највише баштине "босански" севдах. Колико је само Новица Неговановић аутор познатих севдалинки... не зна им се број.

Наставите.... Rolleyes

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(11-02-2017, 12:20 AM)Бенито Пише:  Није све у Карађорђевом рату ишло као у његовим славним победама. Требало је наћи савезнике и правити дипломатску иницијативу.
Први проблем је настао када су се састала два Србина, обојица црквена лица. Ко су они?
Прота Матеја и митрополит Стефан Стратимировић?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 27 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним