Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(24-10-2017, 04:17 PM)Вукашин Петковић Пише:  Поставио сам линкове, да не затрпавам тему фотографијама, надам се да их видите...
https://www.facebook.com/KraljAleksandar...=3&theater
https://www.facebook.com/KraljAleksandar...91/?type=3
https://www.facebook.com/KraljAleksandar...87/?type=3
https://www.facebook.com/KraljAleksandar...25/?type=3
https://www.facebook.com/KraljAleksandar...47/?type=3
https://www.facebook.com/KraljAleksandar...23/?type=3
https://www.facebook.com/KraljAleksandar...48/?type=3

Па видиш, невероватно. Колико видим све ове цивилне су из посете Паризу, ваљда 1926. године и из лова на дивокозе у Словенији.
Али, знам за две из ранијег периода, из Првог светског рата. Једна је у аероплану са пилотом, видео сам је у ваздухопловном музеју. И друга коју сам видео давно, на некој тераси, чини ми се, у Солуну.

(24-10-2017, 04:20 PM)Романија Пише:  Тиме је истицао да је у сваком тренутку спреман да ратује и погине за своју земљу.

Па то сам и написао, у преводу.Smile
Одговори

Постоји један занимљив филм о КЈ из 1932. Приказиван је у Француској како би наговорио Французе да дођу у Југославију као туристи. Приказиване су наше природне љепоте наравно, међутим када се приказивала наша јадранска обала и море, у даљини се виде наши ратни бродови, када се приказује унутрашњост, виде се непроходни путеви за евентуалног освајача. Када се приказује село, види се изобиље хране, сложност сва три народа и све три вјере. А краљ се у сваком кадру приказује у униформи са сабљом о појасу, како врши смотру војске или слично. Када се приказује земља из ваздуха, виде се ратни авиони (наравно ниједан није руске производње).
Одговори

Јесте, већином су из неколико посета Француској, онда током лова у Словенији, једна током посете Цариграду, једна током посете Лондону...
[Слика: AVION.jpg]
Ова је из 1910. године у Француској, као први Србин који је летео авионом.
Одговори

Тако је, то је та из Авио музеја.

Да сумирамо,ако изузмемо ове из лова, не постоје његове фотографије у цивилу које су снимљене у држави којом је владао?
Осим оне на тераси , коју сам давно видео, па се не сећам где је тачно направљена.
Одговори

Причао сам са људима, који су мало боље упућени у материју од мене и оно што је интересантно, да нема ниједне фотографије са руским емигрантима, мада је он најзаслужнији за њихов пријем у Краљевину СХС.

(24-10-2017, 04:41 PM)Бенито Пише:  Да сумирамо,ако изузмемо ове из лова, не постоје његове фотографије у цивилу које су снимљене у држави којом је владао?
Осим оне на тераси , коју сам давно видео, па се не сећам где је тачно направљена.
Тако је, ако се нека у међувремену не појави.
Одговори

Ајде онда , Вуле, постави питање. Твој одговор је најприближнији тачном.

Доћи ће Вукашин , да не задржавамо:
Која двојица председника српских влада су били пашенози?
Одговори

(27-01-2017, 09:06 PM)Бенито Пише:  То су Хаџитомићи:
Јован Ристић
Филип Христић
Daj neko novo, ja ako stignem do veceras da smislim neko postavicu
Одговори

Види мене!!!Љутко
Зна ли неко ко је био Бранислав Брана Миленковић из Београда?
Одговори

Има глумац из БГ који се тако зове.Буши гуме у серији "Повратак отписаних".

Има и још један али тај није питање у квизу сигурно.
Одговори

То је београдски адвокат који је изнајмљивао стан у Призренској улици Иви Андрићу. У том стану Иво Андрић је живео 17 година, од 1941 - 1958 , када се оженио Милицом и преселио код ње. У том стану Андрић је написао своја највреднија дела.
Занимљиво је да је Миленковић био много већи пријатељ са Јованом Дучићем, а да је са Андрићем био на ви. Посебно након што се Андрић приближио новом режиму, након октобра 44, Миленковић се удаљио од њега, јер комунисте није могао да смисли.
Миленковић је умро 1970.'године, а у његовој заоставштини је недавно пронађена фотографија Иве Андрића као копилота са падобранским опремом, што је била непознаница и за највеће познавао биографије нашег нобеловца.
Ајде, ЈВУО, Перун или Вуле, ко год хоће, питање.
Одговори

Ајде једно да поставим. Имао сам пар тачних одговора а нисам постављао питања. Ако Вуле налети нека постави и он. Већ је почело колебање да ли је неко питање било или не. Smile

Није тешко.

Звао се као један форумаш Погледа, али је имао и део имена који је, како се сматра, означавао војну службу. Био је српски хајдук али и турски војник. По томе га историја и не памти пуно, већ по томе што је био "вампир".Ко је он, како се зове код нас а како га зову странци?
Одговори

"Сем старе куће у којој је живео, покојник није имао никакве имовине", овако су писале новине након смрти једног српског политичара, о коме је реч?
Одговори

Има их колико хоћеш. Рецимо, Стојан Протић.
Одговори

Није Протић, мада је био исто и председник краљевске владе и министар, некада је био са Протићем у истој странци.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 52 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним