Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Имали смо овде неколико питања и објашњења, како се градирају највеће српске светиње из средњега века.
Међутим, сетимо се и појма светаца. Ту је, без конкуренције, Хиландар на првом месту... Па, опет отприлике, неки сличан редослед који је и по другим параметрима. Али, има и оних светаца који су скупно свети, пресвети, и нема литургије да се њих не сетимо, а и овако свакодневно. Дакле, то су косовски јунаци који су живот дали у боју на Косову 1389. године.
Највише њих је сахрањено код једног манастира. Због тога је овај манастир међу најсветијим местима српског народа.
Који је то манастир?
Одговори

То је важан податак, чудно је да се то не зна у јавности.

Ајде нешто што би требало да се зна:
- Која телевизија је прва у свету емитовала музичке видео спотове? И када, макар отприлике.
- Сагласно с тим, који је, по енциклопедијама (ваљда) први икада снимљени музички видео спот? И које године.
Одговори

Први тв музички спотови су настали средином шездесетих година.
Има ли ово питање икакве везе са Србима???
Одговори

Има поручниче, зар бих га поставио...

П.С.
Доћи ћемо ми на овом квизу и дотле да су Срби први ишли на месец. Smile
Одговори

Па, певај онда.Хармоника
Какве везе ми имамо са Боб Диланом или Битлсима? Они су, ваљда, снимили први оно што се може назвати музичким спотом.
Одговори

Не, први су снимили уредници ТВ Београд и прво је емитовано на ТВ Београд, од 1967, а можда и 1966. Емисија се звала ''Концерти за луди млади свет''. Ишле су 23 епизоде по сат ваљда. РТС је сачувао 13. У њима су били и ТВ спотови, баш онакви какви су почели касније по свету да се снимају, дакле у екстеријерима, са брзом променом кадрова, у ритму музике. Снимљено их је на десетине.
А у свету као први спот води се ''Поље јагода заувек'', Битлси, мислим 1968. Углавном и у том споту, док песма иде на плеј бек, музичари трче по трави, играју се нешто, као и Силуете, Елипсе и остали у БГ.
Повод овоме је што су Југо комунисти видели да је забрана поп и рок музике у земљама источног блока погрешна, јер доводи до подривања режима. Они су сковали план да ту музику употребе за јачање режима. Имали су режимске групе, као Корни група, и с друге стране то све им је служило као доказ слободе мисли и изражавања (којих наравно није било).

Друго питање у вези с овим:
- План комуниста, да нико не може бити популарнији од Тита, овим ослобађањем поп и рок музике је нагло угрожен. Они су се нашли у паници и почели су да на разне начине руше ауторитет звездама. Један комуниста написао је књигу, а то је ишло и по новинским фељтонима, у којој се нарочито окомио на Здравка Чолића. Зарађује за један концерт колико радник за десет година, итд. Можда је то утицало и на потоње хапшење Здравка Чолића.
Које је име тог комунисте и како се звала та његова књига?
Одговори

Па, сад .... Мислим да је Дилан још 1964. године, ако не и 1962. године имао неки спот. Али, нисам сигуран. Битлси, мислим, 66, а 1967. године сигурно. Али, то не мења на ствари. Тачно је ово што си написао да је рокенрол имао што би рекли комунисти " субверзивну улогу", али питање је да ли су ови Брозови комунисти то пустили у Југославији из разлога које си навео. Мислим да су они то морали да пусте , јер су били део западног офанзивног механизма и то нарочито од пада Ранковића. А ако је тако, откуд су се тако нагло појавиле те , назови, рок групе. Мислим да се овде не говори довољно отворено о томе. Да будем јасан, удба их је створила. Давала им је меру , кад и колико.
Што се тиче питања, то је неко од новинара, чак ми на Тијанића највише личи, али неко од тих фенси удбашчина, који је касније постао главни демократа.
Одговори

Не, сигурно су Битлиси први спот урадили, то знам одавно, пошто сам ''битлман'', имам све албуме, књиге чак и на енглеском о њима, гледам све филмове документарне (идаље се снимају), дакле дефинитивно то је Strawberry Fields Forever. Само не знам да ли је 1967. кад је објављена песма, или нешто касније.
И дефинитивно ово је било пре, ово у БГ, и много масовније.
Зашто не би био разлог да се поп и рок искористе у пропаганди? Да, у пакету је то са Западом, дал ће дати кредите или не, и сл, али не мења ово.
То је био Вук Драшковић, а књига се звала ''Ја малограђанин''.

Треће питање:
- Због свега овога, поп и рок музичари су споро и тешко постајали бунтовници. Први прави антикомуниста, дакле неко ко је заиста сметао систему, појавио се тек 1980-тих. Он је био уједно најважнија особа у борби за освајања слобода у целој држави тада. Иначе се као нај-нај сада спомињу многи, а не он, али врло добро знам да је то био баш он, јер сам итекако пратио шта се дешава по том питању, пошто су и ''Погледи'' тада почињали.
Како се он зове?
Одговори

Бора Ђорђевић или Бранимир Штулић.

Џони је дефиловао у споту са шајкачом по загребачкој пијаци. Кез
Одговори

У том смислу нема ту никог равног Штулићу.
Али, ту се ми дефинитивно разилазимо, јер не сматрам рокенрол генерално, ничим слободарским. Превише је то мени одувек било плитко . Сада се већ зна да је он био и остао само један од начина наметања културних концепата који доводе до формирања новог националног идентитета, односно преумљавања како каже професор Ломпар или промене свести како каже Вебер и његови Веберовићи. Штулић је и ту први, јер је први од њих провалио о чему се ради и успео је да се скине се са те тешке дроге.
ПС Што се тиче Вука видиш шта чине године, заборавио сам, а читао сам ту књигу.
Одговори

То што кажеш је свакако тачно, али то нема везе са питањем. Питање је било ко је тада највише доприносио у борби за слободу.
То је без конкуренције био Бора Чорба. Ви млађи не верујем да можете замислити колико је у оно доба значила песма ''Црни мерцедес'', или оно Тито / Ал Капоне.
Занимљиво да ми Џонија нисмо доживљавали у том фазону.
На другом месту је била рецимо Француска 7, тј. УКС.
Одговори

А кад смо код тог наметања културног концепта, страног, не мора то бити тако, може нешто страно да се посрби. Ко је 1980-тих, и почетком 1990-тих, био главни рокер по том питању?
Одговори

Не сећам се само њихових првих албума, где су им оне најбоље љубавне песме. Али, већ од доба филма Тесна кожа, знао сам сваку његову песму. Сећам се Ал Капонеа одлично. Најбоља његова песма је Миливоје ватрогасац. Ту је описао комуњаре дословце, до у детаљ.
Иначе, има десетак дана, у некој кафани чује се са радија Борина песма Нисам комуниста. Тачно сам на првим тактовима видео шта ће да се догоди. Двојица- тројица из различитих делова кафане траже од меанџије да утиша или угаси. Скочим и кажем:" Појачај!" А зашто? Зато што сам знао да нико неће да ми се супротстави. Поче тихо:" Ми смо тада лепо спавали у каналу." Велим, нисте из канала још ни изашли.

(23-11-2017, 01:59 AM)Милослав Самарџић Пише:  А кад смо код тог наметања културног концепта, страног, не мора то бити тако, може нешто страно да се посрби. Ко је 1980-тих, и почетком 1990-тих, био главни рокер по том питању?

Мислиш на ЕКВ.
Иначе, најсрпскији рокенрол свирају Партибрејкерси.
Одговори

(22-11-2017, 09:28 PM)Бенито Пише:  Имали смо овде неколико питања и објашњења, како се градирају највеће српске светиње из средњега века.
Међутим, сетимо се и појма светаца. Ту је, без конкуренције, Хиландар на првом месту... Па, опет отприлике, неки сличан редослед који је и по другим параметрима. Али, има и оних светаца који су скупно свети, пресвети, и нема литургије да се њих не сетимо, а и овако свакодневно. Дакле, то су косовски јунаци који су живот дали у боју на Косову 1389. године.
Највише њих је сахрањено код једног манастира. Због тога је овај манастир међу најсветијим местима српског народа.
Који је то манастир?
Није , уопште, тешко питање. Само треба употребити логику, ако не знате.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 63 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним