Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

5, Куршумлија, Топлица, Ступови, Студеница и Хиландар.
Вероватно мислиш на Котор или Стон.

(15-12-2017, 10:14 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(15-12-2017, 08:36 PM)Бенито Пише:  Логично би било да је Словенија. Али, пошто је то била кроатизована држава, онда нека буде одговор да је Хрватска.
Е, мој, поручниче... А зашто би то било логично? Логично је једино - Србија, јер је Србија имала највећу индустријску и уопште привредну традицију, заокружену привредну целину, традицију привређивања, традицију индустријске производње посебно...
И била је Србија.
То је открио и прецизно израчунао академик Коста Михаиловић, иначе економиста, то је било у Меморандуму САНУ и то је једна од ствари која им је у заправо највише и сметала у том документу.
Процентуално??? Србија је била највећа територија, са највећим бројем становника, са највећом традицијом аутохтоне привреде и пољопривреде, најплоднију земљу итд.
Мени је то маскирање катастрофе коју су оставили титоисти, а коју су направили српски комунисти. Срби не треба да се пореде са бечким коњушарима или кроатима, него са Пољацима, Италијанима, Шпанцима....
На жалост, због константне љубави према титоистичком култу, и то пре свега у економској политици, ми се можемо поредити само са Бугарском и Португалијом. Са Бугарском у економском смислу, а са Португалијом у смислу насељености.
Одговори

Процентуално, продуктивност се мери по једном раднику, дакле српски радник је најбоље радио, а пропаганда је учинила да чак и ти кажеш то што си рекао.
Котор је био Немањина престоница једно време.
Мислим 4 цркве, у Топлици треба да је једна Немањина црква, црква Св. Николе, на коју другу мислиш?
Одговори

Манастир Пресвете Богородице на ушћу Косанице у Топлицу.
Одговори

(15-12-2017, 09:20 PM)Бенито Пише:  Шта Радоје вели за Петронијевића?

Cве у cатиричном тону. Каже да је пао c Меcеца, да је највећи човјек на планети Земљи и да конкурише да поcтане Бог.
Могу замиcлити колико има људи у нашој иcторији које ми величамо, а који cу cвоја звања и награде добили бог зна каквим везама и муљањима. Домановић и о томе говори, да cе ордења дају на кило.
Па cе онда c правом може рећи да ће нпр. Вучић за 50-100 година бити гледан као велики државник, који је cпровео многе реформе, cтабилизовао земљу и добио разне награде и имао велику подршку народа на изборима. Cамо што ми данаc немамо Домановића да га cтави у књигу. И ко ће онда знати какав је он и шта је народ миcлио.
Одговори

Зар ти као историчар упадаш у такве замке?
Историчари пишу историју, а песници пишу оде, а пропагандисти пишу идеолошке бајке.
Приказујемо дела наших предака. Ту је поента да не погрешимо. Уосталом, сад би неко рекао:" Ко каже да је Домановић био у праву?" Мислим да Радоје, с правом или не , није подносио каријеристе. А то је, иначе, цела та генерација мрзела као једну од најгорих друштвених особина. И вероватно је био у праву што се тиче Петронијевића, али и Петронијевић се брани својим делом. Добро или мање добро; то је посебно питање.
Одговори

их, па и иcторија је шупља на cве cтране. Дође иcторичар и каже ми да cу краља у Марcељу убили Французи јер је дошао да повуче cвоје акције из француcке железнице, што би довело до банкрота државе. И cад му ја објашњавам нешто, и cхватим да он није никад ни чуо за Вмро.
Дође други иcторичар и прича како је заклети Обреновићевац, а никад није чуо да је био рат ca Бугарима 1885. Али зато зна да је Дража умро 1962. и да је Ђујић ФБИ агент (не ЦИА него ФБИ).
Одговори

Да, али то што си навео је разлика између псеудонауке и науке , која има своја јасна и дефинисана правила. Дакле, ако је тај колега рекао да иза убиства краља Александра Карађорђевића стоји француска политика, онда мора да то докаже на начин који је познат и онима који нису номинално историографи. Овог другог не вреди ни коментарисати.
Али, враћам се на суштину, није битно шта ће било ко о Вучићу, Милошевићу или било ком нашем савременику рећи за неко време кад њих и нас сведока не буде било. Биће битно шта каже историографија. А ми нисмо власни да унапред доносимо судове за оне који ће доћи. То ће урадити они сами. На нама је да им обезбедимо да ниједан релевантни извор из нашег или прошлог времена не нестане.
Тако исто ми данас о Брани Петронијевићу нећемо судити само по ономе што је написао Домановић. Иако не спорим, можда је Радоје и 100 одсто у праву, али упоредићемо то и са другим изворима.
У томе је разлика између науке и лапрдања.
Уосталом, нешто не видим да ће неко из научних кругова оставити неко добро мишљење о данашњој власти. А и не треба да се толико бојимо, јер кад смо као народ преживели онакву индоктринацију какву смо имали под " највећим сином наших народа и народности", преживеће овај народ и овог " без покрића" , што рече уважени колега са форума.
Одговори

Је ли остало нешто неодговорено?

Да наставимо даље...

Један четнички командант послао је немачкој команди писмо у коме, између осталог, пише:

Та команда је заборавила да је овај срез... највише помогао ту гамад немачку на уништењу комунизма, а за ову учињену услугу одмазда је пљачка и убиства баш оних који су највише од себе дали да се униште комунисти...
Немци, не заборавите да сте близу гробнице, примиче вам се опет 1918, а слобода нама Србима и свима невиним народима које сте тлачили, мучили и убијали. У Берлину ћете цех платити, а за себе за навек елиминисати из друштвеног и правног поретка света..

Напомена: У то време његов одред био је легализован. Ко је он?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Свака му част ко год да је, а по стилу личи на Глишића, тако је Глишић и комунистима говорио на суђењу.
Одговори

(16-12-2017, 11:36 AM)Милослав Самарџић Пише:  Свака му част ко год да је, а по стилу личи на Глишића, тако је Глишић и комунистима говорио на суђењу.

Ово је питање за Поручника, да се мало разбуди. Није Глишић, нису Пожежани.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Моравичани? Драгачевци?
Одговори

(16-12-2017, 12:29 PM)Бенито Пише:  Моравичани? Драгачевци?

Јаворчани? Јок

АВИИ, ЧА, Јаворски корпус, к. 127, бр. рег. 1/6

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Знао сам, ко би други.

Ко је сахрањен у Бајракли џамији?
Одговори

Одговори и дај следеће.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 37 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним