Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(01-01-2018, 04:55 PM)Вукашин Петковић Пише:  Нисам успео да га нађем. Smile[Слика: image.jpg]
Мислим да ово није њихова класа, 1926. године је Кнежевић одређен за водника Нише школе ВА, мислим да је фотографије из тог периода.
Ено га Краљ Александар I у центру на столици.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

(01-01-2018, 06:46 PM)Бенито Пише:  Еро ???× 2 Баја

Наставите па ћу се пеикључити.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ко су били српски патријарси од обнове патријаршије 1920. године и где су рођени?
Одговори

Српски патријарси у 20. веку

http://www.glas-javnosti.rs/node/70563
Одговори

Одлично, знам да има негде на интернету, али сам имао жељу да буде на овој теми, јер има оних који ово читају , па да им не недостаје овај одговор.
Ајде Митићу даље.
Одговори

"На видело је избила једна црта у карактеру Драже Михаиловића која ће се показивати и у доцнијим периодима његове акције. Он је човек приступачан разлозима и утицају својих пријатеља и сарадника. Он се да наговорити да и поред унутрашње противности, учини један крупан корак. Он није самовољан и код доношења важних одлука не ослања се једино на своје личне закључке већ и на мишљења својих сарадника. Увек је готов да проба: Није ли савет пријатеља паметнији?"

Ово је о Дражи у својој књизи написао један предратни политичар. Такође је и ово написао о Дражи:

"Зашто је он још пуне четири следеће године остао у шуми, а није отишо у Београд своме "савезнику"?

О ком политичару се ради?
Одговори

Можда Адам Прибићевић, пошто његову књигу немам...
Одговори

Није он. У питању је други политичар. У тој књизи која ми је сад при руци, овај политичар 1944. шаље телеграм главном команданту савезничких трупа у Средоземљу (преносим део):

"Немци су се повукли са целе далматинске обале. Иза тога су усташе позвале партизане и предале им сву власт. За време повлачења немаца, ниједна партизанска пушка НИЈЕ ОПАЉЕНА на непријатеља у повлачењу. Партизанска војска поступа са масом народа горе него што би чинила ма која каз. експедиција,

И усташе свуда сарађују са комунистима при нападима на српска села. У пламену су сва српска села у околини Задра, Обровца, бенковца и Скрадина. Четници се боре да заштићују народ и унутрашњи рат добија гигантске размере".
Одговори

Потпуковник Младен Жујовић, више га сматрам официром него политичарем.
Одговори

Није ни он.

Био је правник и адвокат
Одговори

Овај политичар је из Рима новембра 1944. послао телеграм (који сам цитирао) главном команданту савезничких трупа у Средоземљу и тај телеграм представља Дражин апел Савезницима.

Дража ставља на располагање Савезницима своје борце за борбу против Немаца када се Немци буду повлачили кроз Санџак ка Босни и Италији.
Одговори

Газда Живко.
Одговори

Живко Топаловић, јесте. Ово сам цитирао из његове књиге "Покрети Народног отпора у Југославији: 1941-1945" која је издата 1958. у Паризу.

У тој књизи каже да је Велебит боравио у Загребу током мартовских преговора, Броз је био у Београду све до септембра, партизани су склопили споразум са Италијанима да пређу Санџак након пропасти Ужичке републике (ово последње око партизана и Италијана и г-дин Милослав пише у књизи "Истина о Титовим партизанима").

Може даље са питањима, Бенито
Одговори

Не знам да ли смо поменули, мислим да нисмо, па нека буде почетак новог трилинга:
Растко Петровић је на Косову пронашао једно ремек дело српске средњевековне уметности и представио га Србима и свету. Ради се о уметничком делу за које се с правом може рећи она чувена крилатица да је од " непроцењиве вредности".
Које је то уметничко дело?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 23 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним