Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Нису јањичари. У ствари, неки од њих то јесу, али то је неважно у дахијама поимању . Мало је компликованије.
Одговори

(12-02-2018, 12:01 AM)Бенито Пише:  Нису јањичари. У ствари, неки од њих то јесу, али то је неважно у дахијама поимању . Мало је компликованије.


Бенито да није одговор исламизирани Срби ? На шта тачно мислиш?
Одговори

Занимљиво је да српска историографија у време овог Чкаљиног скеча, уопште није имала одговор на питање појма дахије. Тиме се, посебно, нико није бавио, и сви су се задовољавали етимолошким приступом, односно да је реч дахија настала из речи даиџа. То је било цело објашњење.
А, ево шта је у питању и како је дошло до разрешења.
Радећи на једном свом делу, професор Милорад Екмечић, је замољен од Историјског часописа Француске академије наука, да напише једну историјску расправу у вези са делом. Он је то урадио и Французи су му, по обичају, послали примерак тог часописа. У њему су се налазили и други историјски текстови. Између осталог, ту је била и расправа једног Тунижанског историчара, професора универзитета, о промени националног идентитета Тунижана по окупацији Туниса коју је извршила Османлијска царевина. У том походу учествовао је и Синан- паша, исти онај који је спалио мошти Светог Саве у Београду.
То је понукало професора Екмечића да преко амбасаде Југославије, том колеги пошаље једно писмо са молбом да, ако зна, му разреши дилему ко су дахије. После неколико месеци стигао је опширан одговор. Професор из Туниса није послао само писан одговор, него и сву доступну литературу из које је извадио фус- ноте за објашњење појма дахија. Кад је видео колико се човек потрудио, др Екмечић је делимично и превео неке од књига које је добио, као , наравно, и сам одговор.
Дакле, по освајању одређене територије, Турци су, после угушивања могућности сваке побуне, остављали невелику администрацију која је требала да преведе освојене народе у државно- правни и религијски систем Османске Турске. Уз њих остајала је и једна војна јединица. Те две формације, војна и цивилна, биле су елита те провинције. У Тунису, Мароку, Алжиру, та елита је временом почела да усваја учење о посебној врсти ислама, по чему су названи дахије. Њихова појава, историјски директно кореспондира са појавом вахабија на подручју Меке, па се могу сматрати једним покретом са два имена.
Крајем 18 века бродовима су доведени због кризе око Јонских острва у помоћ Скадарском паши, а пошто су били успешни, неки од њих су пребачени у друге вилајет и пашалука Румелије. Најпознатији су били они у Београду и Видину.
Познавајући дело Алије Изетбеговића, и његово схватање ислама, професор Екмечић га не разликује много од учења дахија и не чуди се појави вахабија за време, али и после рата у БиХ.
Одговори

Јањичари тог периода и ниcу били оно како их знамо, нити cу предcтављали војну опаcноcт, јер је положај њихов наcлеђиван, па cе чеcто дешавало да нecпоcобни cинови поcтају јањичари и имају добру плату. Миcлим да је баш у то Карађорђево доба cултан муку мучио c њимa и једва их укинуо.
Лупићу cад цифре, било је 200.000 јањичара али cамо 2000-3000 војно cпоcобних.
Одговори

Дошао Крлежа у Мостар да ода пошту тек преминулом колеги Алекси Шантићу и улази у његову кућу где је лежало тело песника који је био, а и остао већи од Крлеже. Погнуте главе одаје пошту Шантићу, а онда угледа нешто у соби. То га је пренеразило. Касније је записао да је Шантић тог момента много пао у његовим очима.
Шта је то страшно видео Мирослав Крлежа?
Одговори

Фотографију краља Петра/Александра?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Да, видео је слику краља Александра.
Терај даље.
Одговори

Овај заборављени великан Српске Херцеговине је осуђен на процесу 1916. године, од умирућег суда умируће АУ, на смрт. Казна му је преиначена на доживотну робију. Није се дало да тако и остане. Између два рата био је један од најугледнијих људи свога краја, а и у целој Краљевини Југославији се само по добру знало за њега. Први је 1941. године побио барјак на брду Гат и супротставио се усташама. После тих догађаја, због болести се повукао у манастир Пиву. Ту га усташе нису могле наћи. Али, нашли су га комунисти и заклали.
Како се звао овај заборављени човек?
Одговори

Чедо Милић.
Одговори

Тако је, ајде даље.
Одговори

Један Србин је имао обичај да се обуче као жена и да са другим женама иде на прело како би се виђао са неким Туркињама. Када су то Турци сазнали, осудили су га на смрт вјешањем, али је он успио да побјегне од куће. Ипак, неколико деценија касније, Турци су га ухватили и убили на великим мукама. Ко је он? Овај Србин је опште познат, али наравно не по овом догађају него по неким другим љепшим стварима
Одговори

Ко ће то погодити?
Станоје Главаш?
Одговори

Можда неко зна Smile
Није Главаш ал му је савременик. У питању је свештено лице (наравно поменути догађај се десио прије него што се замонашио). Убијен је под оптужбом да је припремао устанак. Вук Караџић је описивао муке на које су га ставили Турци прије смакнућа. Имао је око 55-60 година тад.
Одговори

Хаџи-Рувим?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 28 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним