Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Други с лева на десно у првом реду (седи на земљи) је Коста Пећанац.
Одговори

(09-04-2018, 03:43 PM)Вукашин Петковић Пише:  Други с лева на десно у првом реду (седи на земљи) је Коста Пећанац.
Јесте. Али то је било само трик питање јер то сви овде знају.
Док за оног неће знати ни поручник. Smile
Одговори

Не могу да провалим.
Одговори

Милан Гавриловић.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

На фејсбук страници која се бави старим четницима, стоји да је то турски официр?!
Одговори

Да, то је турски официр. Smile
Откуд он ту, где и кад је сликано?
Одговори

Након "Младотурске револуције" и проглашења Хуријета, 1908. године у Скопљу?
Одговори

Јесте, само мислим да је била 1907. Дакле Турци су дали амнестију четницима. И заиста је за једно време акција престала. Међутим, прво су Бугари почели да убијају поједине четнике код њихових кућа...
Одговори

(07-04-2018, 06:48 PM)Mitic Пише:  Како се звала прва жена у Краљевини Југославији која је постала специјалиста за душевне болести?

Др Нада Шишмановић Мишковић

http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine...3/mode/1up

Вест из Краљевине Југославије:

Kројачки радници су у годинама после Првог светског рата одлично зарађивали, 1.000 до 1.200 динара недељно и имали су посла преко целе године. Али, након велике светске економске кризе и пред избијање Другог светског рата, исти тај кројач је зарађивао 700 – 800 динара за недељу дана, а имао је посла само за шест месеци годишње.

https://www.danas.rs/drustvo/koliko-se-p...ina-radna/
Одговори

Браво, Митићу.
Одговори

Знате ли ко је и од чега направио џамију Ферхадију у Бањалуци?

Сад сам видео да има објашњење на Википедији.
Поставићу друго питање.

Кад смо већ код Википедије;
На више места се у данашњој литератури помиње да је Брозов јунак и " генерал" Коча Поповић одлучио да се одрекне целокупне заоставштине свога оца, " познатог индустријалца" Александра и све приложи " новој и бољој будућности".
Зна ли неко:
Које се конкретно покретне и непокретне имовине одрекао Коча Поповић као сопствени прилог увођењу " најбољег друштвеног уређења у историји"?
Одговори

Да не идемо у даљу прошлост, почећемо од поделе имовине браће од стричева Поповића, Живка, Аце и Коче. Њихови очеви су већ били познати као највећи сакупљачи кућа у Београду. Имовина се дотад није озбиљније делила. Увек се куповало и никад се није продавало ништа од некретнина. У тренутку поделе, средином 20-их година , главни посао ове тројице браће Поповић био је млинарски посао , а који је већ почео да опада због јаке конкуренције млинова из Баната и Бачке.
После поделе, Аци Поповићу је припало 27% целокупне имовине, и то:
зграду "Зора" ( на углу Кнез Михаилове и Чика Љубине улице), ( после Другог светског рата била је "Америчка читаоница"); затим: цео блок кућа између Југ-Богданове, Краљевића Марка и Босанске улице, кућа са кафаном на углу Космајске и Царице Милице улице, до кафане " Код Плована"; Тутуновићев подрум и три дућана у Нишу, са виноградом на Горици; део винограда са вилом у Мајданској улици; па кућа у Косте Главинића ; део Прокопа; као и акције Млинске, Извозне и Народне банке.
Аца је имао два сина и пет кћерки, из брака са Ружом, млађом ћерком ђенерала Стевана Здравковића:
Николу, који се школовао у Швајцарској и у Паризу дипломирао права. Био је запослен у дипломатији и ожењен Норвежанком. После развода, остао је да живи код једног свог богатог пријатеља Француза на његовом имању.
Ћерке су биле: Мара, удата за Стеву Ђ.Вуча
Лелу, удату за рођака Николе Пашића
Веру, удату за Полићевића
Ксенију, удату за унука Николе Христића
Татјану , удату за једног од шефова Привилеговане аграрне банке.
Ксенија и Татјана су биле близнакиње.
Други Ацин син био је Коча Поповић.
Аца је лепо разудао кћерке и школовао синове. Све је то изискивало много новца, а у кући се лепо живело, па и странствовало. Томе се придружио и велики трошак око његовог лечења. Редовни приходи нису могли све то подмирити и тако су продавали једно за другим наслеђена имања, док нису све распродали. Аца је само виноград разделио кћеркама, а све остало је распродао већ до средине тридесетих година. ( Аца се вратио после 1918 године из збега у Женеви са прогресивном парализом, која га је и отерала у гроб, а много је потрошио на лечење).
Финансијска пропаст породице, а не само немирна природа Коче Поповића, имале су утицај на то да он напусти студирање на Сорбони. Тада се и дохватио комуниста у Паризу.
Једном речју, Коча Поповић је 1941. године био обичан пролетер, који је био и у лошијој финансијској ситуацији од својих колега из врха КПЈ , који су преко Коминтерне, добијали високе плате, а Коча тада није био у милости Броза и Ранковића. Коча је , очигледно, сматрао да за њега више нема ниједног другог излаза осим победе комуниста у грађанском рату. Зато је био тако одлучан, жесток и склон масакру да би остварио једини циљ који му је био преостао да би " успео" у животу.
Одговор на питање је, дакле, јасан:
Коча Поповић се није одрекао ничега од имовине у корист нове комунистичке власти, јер ништа није ни имао.
Одговори

Мени се чини да комнуисти тврде супротно, да се одрекао свега и свачега...
Одговори

То сам и написао. Они тврде да се свега одрекао у корист " народа". У ствари, још неколико година пре рата био је " го к'о пиштољ".
У овом квизу, за све ово време, раскринкали смо и разобличили низ лажи, измишљотина и предрасуда које су постале историјски аксиоми који обитавају у нашим историјским уџбеницима, преко којих се формира свест младих генерација о прошлости сопственог народа.
На жалост, ретки су они који ово читају, а још ређи они који верују у овде написано.
Наравно, ни ове податке везане за Поповиће нисам измислио, него користио релевантну литературу. За разлику од мене, они који промовишу лажи о Кочи Поповићу немају никакве изворе за своје тврдње, али њима се априори верује, јер долазе са позиција власти.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 39 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним