Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Скоро сам нашао нешто, па ћу то да поставим.

Главни организатор Црне руке у Црној Гори, чувени комита из села Смријечна (Пива), финансирао лист "Пијемонт", касније четнички командант у Другом светском рату кога су убили партизани. Он је деда бившег председника Републике Србије.

О коме се ради?
Одговори

Поручник Павле Тадић, деда Бориса Тадића. Павла Тадића и његову двојицу синова убили су комунисти, спроводећи "прву фазу револуције" и изазивајући грађански рат у Црној Гори.
Одговори

Јесте, Павле Тадић. Само што сам ја хтео да поставим питање за Спасоја Тадића који је био рођени брат Павла. И Станоје је био четник и њега су убили комунисти.

Може даље, Бенито
Одговори

Одговори

Ајде онда да наставимо у истом стилу.
Како се зове једини потомак српских средњевековних династија?
Одговори

Једва чекам да чујем који је тачан одговор, зато што се провлаче разне приче и човек једино може да се збуни.

Мислио сам да су Карађорђевићи, али у питању је изгледа само један човек
Одговори

Карађорђевићи су наследници Немањића преко краљице Марије.
Али, нисам мислио на ту врсту везе.
Овај човек је , мада има и другачијих мишљења, директан потомак последњег члана једне српске средњовековне династије, па чак носи и исто име.
Не постоји сличан случај осим његовог.
Одговори

Није било тешко питање.
То је београдски економски стручњак Махмуд Бушатлија, који је недавно примио свету тајну крштења и то у Цетињском манастиру, задужбини његовог славног претка Ивана Црнојевића.
Крштено име му је Станко, по Станку Црнојевићу, трећем и најмлађем сину Ивана Црнојевића. Станко Црнојевић је као дете одведен у Истамбул, као талац , залог за верност Ивана Црнојевића према султану. Станко Црнојевић је прешао у ислам и после смрти оца се вратио да управља Зетом. Живео је једно време у месту Бушате и одатле је настало презиме Бушатлије. Они су дуго година били скадарске паше и прави окупатори православних Срба на простору брда званих Црна Гора. Врхунац тог сукоба био је када је Махмуд паша Бушатлија заузео Цетиње и запалио Цетињски манастир. Тада је владика Петар Цетињски дигао све на оружје и поразио турску војску на Крусима 1796. године, када је одсечена глава скадарском паши, Махмуду Бушатлији. То је догађај који ће бити инспирација наследнику владике Петра Цетињског, Петру Другом Петровићу Његошу да напише највеће дело наше уметности " Горски вијенац".
А биће , изгледа, и инспирација Станку Црнојевићу да се врати вери прађедовској.
Неки историчари оспоравају да је данашњи Станко Црнојевић потомак Станка/Станише Црнојевића, али митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је Станка и крстио, а самим тим и СПЦ, Станка сматрају јединим живим директним потомком свих српских средњевековних династија.
Одговори

Ајде и треће које има сличан смисао, пошто нико не пита. Нисам сигуран, али је могуће да је било ово питање.
Сви знамо да је Његош својим ремек-делом Лажни цар Шћепан мали дао вечити споменик како изгледају и шта могу да ураде самозванци и лажне вође на челу народа. Али, да ли је Његош мислио само на ту историјску личност или и на неког Србина.
Са друге стране, један од наших најбољих историчара, професор Драгољуб Живојиновић отворено је рекао за једну српску историјску личност да је учинио највећу грешку у српској историји и да је променио читав ток српске историје.
Та личност се представљала туђим презименом да би себи дао већи и снажнији значај и обезбедио легитимитет неспорног народног првака.
Ко је био тај човек и како било његово право презиме?
Одговори

Да ли је тај човек живео и владао Србијом у XIX веку?
Одговори

Не, много раније.
Одговори

Ајде да пробам, можда Јован Ненад
Одговори

Није тачан одговор, мада си у суштини у праву,јер је он себе представљао царем.
Али, овде се ради о човеку који је узео туђе презиме, јако важно презиме, чиме је себе легитимисао као првака.
А и ради се о значајнијем догађају који је он покренуо, много важнијем од устанка који је повео Јован Ненад.
Одговори

Гроф Ђорђе Бранковић?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: Vlad Alekš, 48 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним