Погледи форум

Пуни Облик: ДУХОВНЕ ПОУКЕ
Тренутно прегледате lite облик форума. Погледајте пуни облик са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Ми треба да својим учинимо радост и жалост свих људи. А пре свега треба да чезнемо за спасење свих. Сви треба да чезнемо да се сви људи спасу, да уђу у Рај. Не треба да нас занима једино сопствена будућност у вечности. Наше спасење је у рукама наше браће. Спасавамо се сви заједно, као црквена заједница, као Тело Христово, као Црква, а не појединачно и одвојено. Грешка је и да се молимо само сами за себе. Треба да се молимо за друге, да се други спасу. Треба стално да будемо "једно" са другима, а онда када се спасавају други, спасавамо се и ми. Истински хришћанин стара се из љубави за спасење целога света. Прихватајући попустљиво, по угледу на Христа, све и свакога - изузев греха - он постаје "свима све".

Св. Порфирије Кавсокаливит
[Слика: FB-IMG-1617478366746.jpg]
Ко нема стрпљења с нама када грешимо, не воли нас. Не воли нас ни онај ко нам не прашта. Најмање нас воли онај ко се не радује нашој поправци.

Стрпљење, праштање и радост три су главне особине Божанске љубави. То су особине и сваке праве љубави – ако уопште има какве друге љубави сем Божанске. Без ове три особине љубав није љубав.

Три су главне врлине: вера, нада и љубав. Вера у Бога. Нада у вечни живот. Љубав према Створитељу и створењима. Вера нам треба да бисмо се могли надати, нада да бисмо могли живети, а љубав да бисмо могли као културан народ живети.

Св. Владика Николај
[Слика: FB-IMG-1623003210508.jpg]
[Слика: IMG-d1f8e7c622df2b77eed1949e18f838ea-V.jpg]
[Слика: FB-IMG-1632863079119.jpg]
Твоје је да љубиш све људе ради Љубави Божије, а Његово је после да дели праведне од неправедних.

Св. Владика Николај
Највећа човекова обавеза је да љуби Бога, а затим да љуби ближњег. Ако Бога љубимо онако како доликује, очуваћемо и све остале Његове заповести. Ми, међутим, не љубимо ни Бога ни ближње. Кога данас интересује други човек? Свако се интересује само за себе самога али не и за друге и за то ћемо дати одговор. Бог који је сав Љубав неће нам опростити ту равнодушност у односу на ближње.

Св. Пајсије Светогорац
"Сви треба да чезнемо да се сви људи спасу, да уђу у Рај"

Znaci li to da mi unapred odredjujemo da neki nisu za raj?
Погледај само нервни систем: симпатички и парасимпатички, један успорава а други убрзава рад срца. Тако је то Бог начинио ради равнотеже. Затим погледај ендокрини систем, он је јако важан, могу само да ти кажем да душа делује преко ендокриног система.

Извор болести је тамо, у души, од тога зависи рад нервног система и свега осталога. Зато не треба да имаш напрасит карактер јер то доводи до болести. Лек је кроткост.

Читао сам књиге из медицине, ишао сам и на предавања, интересовало ме је, а остало ми је Бог надопунио кроз дар прозорљивости који ми је дао.

Св. Порфирије Кaвсокaливит
ИСПРАВНА И ЛАЖНА ПОБОЖНОСТ

Вичи из свег грла, не устежи се!
Подигни глас свој попут трубе.
Објави народу мом грех његов,
дому Јаковљевом безакоње његово.

Питају ме дан за даном,
желе да сазнају путеве моје.
Као да су народ који правду чини
и не напушта судове Божје,
тако од мене траже судове праведне
и желе да се Богу приближе.

‘Зашто смо постили ако ти не видиш,
и душе своје мучили ако ти не знаш?’
Гле, у дан кад постите,
бавите се пословима својим
и обављате све потребе своје.

Гле, ви постите, а препирете се и свађате,
и ударате песницом опаком.
Немојте постити као сада
да би се на небу чуо глас ваш.

Зар ми је такав пост по вољи
да се тог дана човек мучи?
Да као трска савије главу своју
и да простире кострет и пепео?
Зар ћеш то звати постом
и даном угодним Господу?

Зар није ово пост који волим:
да развежеш свезе неправедне,
да одрешиш ремење бремена,
да ослободиш потлачене
и све јармове сломиш?

Зар није да одломиш гладном
хлеб свој,
кад видиш нагог,
да га оденеш,
и да се не склањаш
од ближњег свог?

Тада ће као зора синути светлост твоја,
брзо ће процветати здравље твоје,
пред тобом ће ићи правда твоја
и биће ти залеђе слава Господња.

Кад призовеш, чуће те Господ,
кад зовнеш, он ће рећи: ‘Ево ме!’

Уклониш ли из своје средине јарам,
испружен прст и реч ружну,

ако гладном отвориш душу своју
и нахраниш невољника,
засијаће у мраку светлост твоја
и постаће као подне тама твоја.

Господ ће те водити стално,
и кад је суша, крепиће ти душу.
Он ће јачати кости твоје,
бићеш као врт заливен,
као извор који никад не пресушује.

Твоји ће градити на рушевинама старим
и поставићеш темеље будућим нараштајима.
Прозваће те градитељем рушевина
и обновитељем путева до насеља.

Књига пророка Исаије 58: 1-12
После свих перипетија и свих лутања Срби се морају вратити на идеју свога великог Вожда: Савез свих православних народа на Балкану с наслоном на православну Русију. 

Св. Владика Николај
Рекоше ми неки да се саблажњавају јер у Цркви виде много наопаких ствари, а ја сам им рекао:

''Ако упиташ муву: 'Има ли овде у околини цвећа?', она ће рећи: 'Не знам: али тамо доле има много конзерви, ђубрета, прљавштине', па ће ти набројити сва ђубришта које је обишла.

А ако упиташ пчелу: 'Јеси ли видела неку прљавштину у околини?', рећи ће: 'Прљавштину? Не, нисам је видела нигде; овде је све пуно мирисног цвећа' и испричаће ти ког све цвећа има по баштама пољима и тако даље.''

Видиш, мува зна само где постоји ђубре, док пчела зна да тамо цвета љиљан, а мало даље зумбул.....

Једни људи личе на пчелу, а други на муву. Они који који личе на муву у свакој ситуацији траже да виде чега има рђавог и заокупљени су тиме. Нигде не виде ништа добро. Покаварени човек покварено мисли, све прима с лева, а онај ко има добре помисли, што год да види, што год да му кажеш, имаће добру помисао.

Св. Пајсије Светогорац
Шта је наша Црква? To jе брод спасења који не вози робове, већ Царску децу у Царство Небеско. Наша црква је заједничко путовање људи слободних и љубећих, оних који са радошћу савршавају свој пут заједно са својим браћом и сестрама. Волеће душе се радују својим сапутницима као браћи, као самима себи. Као и Господ они горе жељом да се сви спасу. Они гледају на себе као на мале удове тајанственог и великога тела Цркве чија је глава Христос и тако у хармонији радости путују као јато птица у топле крајеве у Царство Божанске светлости и родитељске топлине.

Св. Владика Николај
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15