(25-01-2014, 06:05 PM)Мргуд Пише: Ја сам циљао на нешто друго: Када је Немачка окупирала Србију након пребацивања на Равну Гору и формирања отпора, јединице ЈВуО су скоро читав рат провеле у Србији, по тактици гериле, држећи се неприступачних терена.
Имамо затим улазак јединица Црвене Армије, али које за разлику од Немаца не планирају да се задржавају у Србији. Њима је Србија само пролазна станица ка Мађарској, Аустрији и коначно Немачкој (гледано по данашњим границама). Зато ми није јасна одлука Врховне команде да се покрене војска (која се у том тренутку бори са 1000 проблема) на један пут ка Босни, а затим из Босне враћа назад.
Просто, мишљења сам да је реалнији план био да се војска задржи у Србији у планинама док не прође Ц. Армија а да се након тога наставе борбе са комунистима. Не кажем, да би у овом случају ЈВуО издвојевала победу, али би шансе за продужетак сукоба са комунистима биле веће (нешто као у Грчкој), а онда би и шансе за опстанак биле веће.
Мој пријатељу, тешко је то описати ономе ко није ратовао.
Још од хајдучких времена (сабље и то...), морао си имати јатаке!
А у време Драже и хране и џебане, да се одупреш сили.
Ништа се не би постигло неком борбом против тита тада, него ЈОШ веће репресалије и убијање цивила. Нпр. у Топличком Устанку 1917. на бомбу је освојена велика територија од Устаника. Али,
НЕСТАДЕ МУНИЦИЈЕ и Бугари и АУ пси, побише 30.000 људи као одмазду и застрашивање!
Једва би тито дочекао Дражину контраакцију 1945!
Од Србије би остало - НИШТА!
Једино ушта се Дража могао надати, је да се склони Ц. армији са пута, па да ако се Стаљин и енглези почупају, проба да уради нешто. Али какво је (отприлике) било стање, да илуструјем једном дискусијом овде:
Много се Четника и љотана, недићеваца предало енглезима у аустрији, СВЕ су их енглези уредно вратили титу, а овај их СВЕ ПОБИО!
Они (малобројни) Четници који су имали среће да их зароби Ц.армија, НИСУ ВРАЋЕНИ титу (остали су живи)! Исто тако и бројни који су се предали САД војсци - ОСТАШЕ ЖИВИ!
Али реалност је била сурова. Стаљин није могао да остане овде и тај договор није могао бити прекршен...
Свети Владика Николај Велимировић, лепо је објаснио да је европска КУГА дошла по своје у другом рату. Грешили смо много и то се вратило.
Ја маштам да је Краљ Александар 1934. због атентата пропустио једину шансу да не нахебемо, али машта је то...
На жалост, данас И гора ситуација. Ове керове нема шансе свргнути са власти (ни гласовима, ни силом), јер их чува НАТО зверина. Не може сто голоруких на једног са митраљезом у бункеру - најебаће. Морамо чекати да НАТО-у дође црни петак, а доћи ће УСКОРО!
Стрпљен Спасен. Поздрав!