28-08-2016, 07:58 PM
Коста Пећанац (први кафански четник)
28-08-2016, 08:04 PM
Све то читај као Кладничани. Они су први пришли усташама 41, па су и отишли са њима. После их је било у Ханџар дивизији. Враћали су се неки у Кланицу током рата. Они су упадали у села североисточног дела нововарошког среза. Било је њихових представника у Компанији која је управљала Сјеницом, али нису одлучивали. Тако је било и са Штављанским Србима, иначе одличним четницима. Хасан је нешто друго. Он је трговац. Мислим да су сви срезови насељени муслиманима били прича за себе. Зато грешиш што их све трпаш у исти кош. А и Срби из " додирних " крајева су специфични. Има ту свега.
17-12-2019, 03:30 PM
Колико четника је чинило Пећанчеву пратњу након распуштања његових одреда?
17-12-2019, 07:11 PM
(17-12-2019, 03:30 PM)Филип Ђукић Пише: Колико четника је чинило Пећанчеву пратњу након распуштања његових одреда?
![[Слика: videotogif-2018-02-17-23-11-52.gif]](https://i.postimg.cc/vTWB3CMQ/videotogif-2018-02-17-23-11-52.gif)
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
17-12-2019, 09:10 PM
Не види се слика.
21-12-2019, 04:23 PM
Треба да се промени наслов ове теме! Зар Војвода Пећанац није добио задатак да се инфилтрира у Недићеву службу, као што се Војвода Бирчанин инфилтрирао код Италијана?
21-12-2019, 05:07 PM
Од кога је добио тај задатак?
21-12-2019, 05:56 PM
Тројица Војвода су 5. априла 1941. добила задатак да у случају окупације Краљевине организују четничке одреде.Логично је да се Пећанац са циљем инфилтрирао у Недићеву службу јер је почео са окупатором да сарађује крајем августа када се већ увелико знало да се формира "Српска влада", а и његови одреди су само на папиру били његови.Није могао да води активну борбу јер је тада напунио 70 година, а Немци су га средином 1943. ухапсили након што су укинули његове одреде и затворили га у вилу "Зоне" у Нишкој Бањи.Наравно да је међу његовим људима било будала, попут Јована Шкавовића и Трифуна Микића који нису признавали Дражу, али они су били само појединци.
21-12-2019, 10:29 PM
Нико њему није дао задатак да прави споразуме са окупатором. Био је он њима веран савезник после тога. Немци су га, наравно, искористили док му нису расформирали и похапсили припаднике. Кад је остао сам са пратећом четом дали су му вилу, где су га практично штитили, јер је сваки излаз ван контроле Немаца могао за њега бити кобан, што се и догодило.
21-12-2019, 11:05 PM
Зар није чудно што је тек пет месеци након окупације почео да сарађује са окупатором? Схватио сам да је био заточен у тој вили, заједно са Драгишом Цветковићем, а немачки војници их нису штитили.После је уз помоћ Недића пуштен из те виле и пребачен у Сокобању где му је додељен један четнички одред и чувао га је један одред недићеваца.Још је чудно што му тело никад није пронађено.Ја сам тако схватио Пећанчев случај, и свако друго мишљење прихватам.
22-12-2019, 12:09 AM
Колико видим, опет имамо сусрет са потомком једне историјске личности. Видим и да је реченица саливена, што и не чуди јер је војвода Пећанац био чувени говорник.
Препоручио би Ти да напишеш књигу о војводи Пећанцу. А ми ћемо помоћи у виду неког савета, ако буде потребно.
Препоручио би Ти да напишеш књигу о војводи Пећанцу. А ми ћемо помоћи у виду неког савета, ако буде потребно.
22-12-2019, 12:10 AM
Свако кога је Гестапо изводио на стрељање више није био исти човек. У историографији провејава тврдња да је хапшење и лажно стрељање Косте Пећанца у Прокупљу било намештено. Ја у то све мање верујем. Они су успели да сломе једног Рашу Арсенијевића, војводу Жарка Костића и многе друге. На исти начин.
22-12-2019, 12:44 AM
Моја родбина из Смедеревске Паланке је познавала Косту Пећанца и 1941. сви су отишли у његову четничку организацију.Касније су, наравно, признали Дражу као свог врховног заповедника.На основу свега што сам о Пећанцу проучио, од Топличког устанка до ДСР, нека моја претпоставка је да је тајно сарађивао са Равногорцима.Сама чињеница да су четници, испитавани после рата у ОЗН-и, Пећанчевог наводног убицу ословили као "Касапче" је довољна за сумњу у њихове исказе.
22-12-2019, 12:51 AM
(22-12-2019, 12:44 AM)Константин Миловановић Пише: Моја родбина из Смедеревске Паланке је познавала Косту Пећанца и 1941. сви су отишли у његову четничку организацију.Касније су, наравно, признали Дражу као свог врховног заповедника.На основу свега што сам о Пећанцу проучио, од Топличког устанка до ДСР, нека моја претпоставка је да је тајно сарађивао са Равногорцима.Сама чињеница да су четници, испитавани после рата у ОЗН-и, Пећанчевог наводног убицу ословили као "Касапче" је довољна за сумњу у њихове исказе.Нема доказа да је сарађивао са Дражинима. То за ''Касапчета'' је комунистички мит.
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)