05-02-2020, 02:11 AM
(05-02-2020, 12:49 AM)Јеремија Пише:(04-02-2020, 02:10 AM)zstoja Пише: "Parcela na kojoj je Hram Svetog Save, najveća pravoslavna crkva u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), nalazi se u vlasništvu države. Javno dostupni podaci katastra nepokretnosti pokazuju da se Hram Svetog Save na Vračaru, u centru Beograda, nalazi na zemljištu koje je državna svojina. SPC na toj parceli ima pravo korišćenja."
"Istovremeno, u Srbiji su u državnoj svojini pojedine parcele na kojima su verski objekti SPC. Na državnim parcelama su neke od beogradskih crkava, važne zbog svog kulturno-istorijskog značaja. Na tom zemljištu SPC ima pravo korišćenja, ali ne i vlasništva."
Комунисти су национализовали - отели црквену имовину као што су отели и све друго!
Отето никада не може бити по праву и правди и ако би се поштовали закони на које се Ти позиваш (Западни), враћено би било све што су црвени отели од приватних лица, цркве, као и краљевске породице.
Slazem se ja, ali za povracaj imovine su potrebni dokazi.
Lepo das dokaze da je tvoje bilo pre 1918. i tvoje je. Sta je tu problem?
Znas li da mojoj zeni cukundeda imao dozvolu u CG za pecanje od toliko do toliko na Skadarskom jezeru, oko 1908. godine. Tast ce da nadje pa ce da slika neko tamo i ce mi posalje. Ja sam se zgrabnuo kad sam to cuo.
Ako je bilo dozvole za pecanje u to vreme, 1908. godine, bilo je i za nepokretnosti.
Znaci, crno na belo, pa ako ne prizajes, ce d aratujemo, ako nemam crno, ne znam zasto da se bunim.
"Друго...они уопште не схватају Православни принцип ХРИШЋАНСКЕ ДРЖАВЕ"
Nema hriscanska drzava, odavno. To zaboravi. Moze samo papir kao dolaz i kraj price. Imas? Dobro. Nemas? Opet dobro.
-----------------
Evo:
"Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i druge organizacione jedinice SPC u Crnoj Gori, podnele su 2004. godine tužbu sudu u Strazburu u vezi sa povraćajem crkvene imovine. Srbija je, u ovom postupku, imala status prijatelja suda.
- Evropski sud za ljudska prava u Strazburu proglasio je neprihvatljivom i odbacio predstavku Eparhije budimljansko-nikšićke, kojoj se prošle godine pridružila i Vlada Republike Srbije - kazao je Pažin tada. "
Sta sad ocete? Ocete u UN/ nemam nista protiv. Ocete da ratujete? Ratujte. Hocete Rusiju da zovete u pomoc? Zovite. Hoxcete d akukate? Kukajte.
--------------------
Oces od GRKA:
Novi Zakon o vjerskoj slobodi i pravnome položaju vjerskih zajednica, koji je izglasan ranije Skupštini Crne Gore, bavi se i imovinskim pitanjima. On predviđa podržavljenje imovine za koju vjerske zajednice nijesu u stanju da dokažu da su im pripadale prije 1918. godine. U to vrijeme Crna Gora je izgubila nezavisnost i pridružena je Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca – piše grčki portal „Πενταποσταγμα” („Pentapostagma”).
„Najveći problemi u sprovođenju ovoga zakona suočiće Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), čija je nadležnost poslije 1918. godine, sa principom automatizma, obuhvatila svu imovinu, hramove i manastire ukinute Crnogorske pravoslavne crkve. Međutim, SPC nema validne imovinske akte”.
Oces na grckom?
""Τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου αυτού θα αντιμετωπίσει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία - στην δικαιοδοσία της οποίας μετά το 1918, με την αρχή του αυτοματισμού, περιήλθε ολόκληρη η περιουσία, οι ναοί και τα μοναστήρια της καταργηθείσας ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας."
„Procjenjuje se”, piše „Πενταποσταγμα”, „da zemljište trenutno u vlasništvu SPC prema novom zakonu može da ospori vlasnički status od 12.000 ari. I nadležnost SPC nad stotinama hramova i manastira sagrađenih prije 1918. na javnome zemljištu može se osporiti”.
„Zakon o vjerskoj slobodi zahtijeva od vjerskih zajednica na teritoriji Crne Gore da dokažu pośed nad imovinom prije 1918. godine. Srpska crkva to ne može dokazati, jer je prije 1918. postojala samostalna Crnogorska pravoslavna crkva, koja je 1920 inkorporirana u Srpsku, stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zemlje prethodnce Jugoslavije”.
https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/69...antia-stin
Komentar jednog Grka:
С једне стране, 'верским продавницама' није потребна 'имовина', а с једне стране, свака држава увек има суверена права над својим држављанима и њиховом имовином на њеној територији.
-------------------
I sta se korpcas, sta ti niej jasno? Tebe tvoji ne podrzavaju. Aj Nemci, Amerikanci. Britanci...tebe bre TVOJI ne podrzavaju.
Evo ti gde TVCOJI GRCI PISU. To sto nasi mediji lazu, lazu,. lazu,. alzu, lazu....to je druga prica.
https://www.kathimerini.gr/1057876/galle...ayrovoynio
Al SPC jurnula...ko da Srvbe iseljavaju iz Knina. Hahahahaah. Ni 10-i deo niej jurnula kad iseljavali Srbe.

Viidm neki se bas zacrveneli sto je to tako.

Oces jos malo iz ovog teksta:
"За разлику од Српске православне заједнице, друге по снази, муслиман се неће суочити са проблемима с обзиром на то да су скоро све џамије подигнуте на приватној земљи која је донирала (вакуфа)."
Oces na Grckom? Da zavolis malo grcki...ostale si zavoleo.

"Σε αντίθεση με την σερβική ορθόδοξη κοινότητα, η δεύτερη σε δύναμη, η μουσουλμανική δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με δεδομένο ότι όλα σχεδόν τα τεμένη ανεγέρθησαν σε κτήματα που αποτελούσαν δωρεά ιδιώτη (βακούφια)."
Jos tada neki voleli privatno a neki drzavno.

----------------
Ja prricam detetu: Jel znas da si sam kriv u 99% slucajeva? Kako?
Evo:
Propao si, siromasa, posten, od reci, drzava oko tebe lopovska, svi kradu, lazu, ti posten.
Ko je kriv?
TI.
Pa idi iz te drzave, sta si cekao do sad?
I kad smo otvarali privatno, rekao sam zeni:
Slusaj, ne znam jel ce d auspemo ili necemo, ali ako propadnemo, znam jedno: Niko nece da nam bude kriv. Ni drzavm ni konkurencija....niko.
To j emeni prvi put bilo da sam postao svestan da niko nece d ami bude kriv za neuspeh.
Neko ce kaze to veliak frka bila z aotvaranej privatnog. Ma jok uopste. Zen adala otkaz, a otlazni rok je 3 meseca, a pa smo otisli na skijanje. Rus s ecudio...otvarate privatno, dali otkaz, a idete na skijanje?
Pa et reko...tako....

Ne znam ni ja o cemu se radi.
Ali posle kad sam razmislio evo o cemu se radilo.
U Americi je glupo ici na socijalu, to u Srbiji. A u Srbiji je glupo ici na privatno, to u Americi.

Drugo, ako puknemo, zen ce nadje posoa za cas.
Znaci nema frke.