Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

СТАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

(05-02-2020, 12:49 AM)Јеремија Пише:  
(04-02-2020, 02:10 AM)zstoja Пише:  "Parcela na kojoj je Hram Svetog Save, najveća pravoslavna crkva u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), nalazi se u vlasništvu države. Javno dostupni podaci katastra nepokretnosti pokazuju da se Hram Svetog Save na Vračaru, u centru Beograda, nalazi na zemljištu koje je državna svojina. SPC na toj parceli ima pravo korišćenja."

"Istovremeno, u Srbiji su u državnoj svojini pojedine parcele na kojima su verski objekti SPC. Na državnim parcelama su neke od beogradskih crkava, važne zbog svog kulturno-istorijskog značaja. Na tom zemljištu SPC ima pravo korišćenja, ali ne i vlasništva."

Комунисти су национализовали - отели црквену имовину као што су отели и све друго!
Отето никада не може бити по праву и правди и ако би се поштовали закони на које се Ти позиваш (Западни), враћено би било све што су црвени отели од приватних лица, цркве, као и краљевске породице.

Slazem se ja, ali za povracaj imovine su potrebni dokazi.

Lepo das dokaze da je tvoje bilo pre 1918. i tvoje je. Sta je tu problem?
Znas li da mojoj zeni cukundeda imao dozvolu u CG za pecanje od toliko do toliko na Skadarskom jezeru, oko 1908. godine. Tast ce da nadje pa ce da slika neko tamo i ce mi posalje. Ja sam se zgrabnuo kad sam to cuo.

Ako je bilo dozvole za pecanje u to vreme, 1908. godine, bilo je i za nepokretnosti.

Znaci, crno na belo, pa ako ne prizajes, ce d aratujemo, ako nemam crno, ne znam zasto da se bunim.

"Друго...они уопште не схватају Православни принцип ХРИШЋАНСКЕ ДРЖАВЕ"

Nema hriscanska drzava, odavno. To zaboravi. Moze samo papir kao dolaz i kraj price. Imas? Dobro. Nemas? Opet dobro.

-----------------

Evo:

"Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i druge organizacione jedinice SPC u Crnoj Gori, podnele su 2004. godine tužbu sudu u Strazburu u vezi sa povraćajem crkvene imovine. Srbija je, u ovom postupku, imala status prijatelja suda.

- Evropski sud za ljudska prava u Strazburu proglasio je neprihvatljivom i odbacio predstavku Eparhije budimljansko-nikšićke, kojoj se prošle godine pridružila i Vlada Republike Srbije - kazao je Pažin tada. "

Sta sad ocete? Ocete u UN/ nemam nista protiv. Ocete da ratujete? Ratujte. Hocete Rusiju da zovete u pomoc? Zovite. Hoxcete d akukate? Kukajte.

--------------------

Oces od GRKA:

Novi Zakon o vjerskoj slobodi i pravnome položaju vjerskih zajednica, koji je izglasan ranije Skupštini Crne Gore, bavi se i imovinskim pitanjima. On predviđa podržavljenje imovine za koju vjerske zajednice nijesu u stanju da dokažu da su im pripadale prije 1918. godine. U to vrijeme Crna Gora je izgubila nezavisnost i pridružena je Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca – piše grčki portal „Πενταποσταγμα” („Pentapostagma”).

„Najveći problemi u sprovođenju ovoga zakona suočiće Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), čija je nadležnost poslije 1918. godine, sa principom automatizma, obuhvatila svu imovinu, hramove i manastire ukinute Crnogorske pravoslavne crkve. Međutim, SPC nema validne imovinske akte”.

Oces na grckom?
""Τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου αυτού θα αντιμετωπίσει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία - στην δικαιοδοσία της οποίας μετά το 1918, με την αρχή του αυτοματισμού, περιήλθε ολόκληρη η περιουσία, οι ναοί και τα μοναστήρια της καταργηθείσας ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας."

„Procjenjuje se”, piše „Πενταποσταγμα”, „da zemljište trenutno u vlasništvu SPC prema novom zakonu može da ospori vlasnički status od 12.000 ari. I nadležnost SPC nad stotinama hramova i manastira sagrađenih prije 1918. na javnome zemljištu može se osporiti”.

„Zakon o vjerskoj slobodi zahtijeva od vjerskih zajednica na teritoriji Crne Gore da dokažu pośed nad imovinom prije 1918. godine. Srpska crkva to ne može dokazati, jer je prije 1918. postojala samostalna Crnogorska pravoslavna crkva, koja je 1920 inkorporirana u Srpsku, stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, zemlje prethodnce Jugoslavije”.

https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/69...antia-stin

Komentar jednog Grka:

С једне стране, 'верским продавницама' није потребна 'имовина', а с једне стране, свака држава увек има суверена права над својим држављанима и њиховом имовином на њеној територији.

-------------------

I sta se korpcas, sta ti niej jasno? Tebe tvoji ne podrzavaju. Aj Nemci, Amerikanci. Britanci...tebe bre TVOJI ne podrzavaju.

Evo ti gde TVCOJI GRCI PISU. To sto nasi mediji lazu, lazu,. lazu,. alzu, lazu....to je druga prica.

https://www.kathimerini.gr/1057876/galle...ayrovoynio

Al SPC jurnula...ko da Srvbe iseljavaju iz Knina. Hahahahaah. Ni 10-i deo niej jurnula kad iseljavali Srbe.Smile

Viidm neki se bas zacrveneli sto je to tako.Smile

Oces jos malo iz ovog teksta:

"За разлику од Српске православне заједнице, друге по снази, муслиман се неће суочити са проблемима с обзиром на то да су скоро све џамије подигнуте на приватној земљи која је донирала (вакуфа)."

Oces na Grckom? Da zavolis malo grcki...ostale si zavoleo.Smile

"Σε αντίθεση με την σερβική ορθόδοξη κοινότητα, η δεύτερη σε δύναμη, η μουσουλμανική δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με δεδομένο ότι όλα σχεδόν τα τεμένη ανεγέρθησαν σε κτήματα που αποτελούσαν δωρεά ιδιώτη (βακούφια)."

Jos tada neki voleli privatno a neki drzavno.Smile

----------------

Ja prricam detetu: Jel znas da si sam kriv u 99% slucajeva? Kako?
Evo:
Propao si, siromasa, posten, od reci, drzava oko tebe lopovska, svi kradu, lazu, ti posten.

Ko je kriv?

TI.

Pa idi iz te drzave, sta si cekao do sad?

I kad smo otvarali privatno, rekao sam zeni:

Slusaj, ne znam jel ce d auspemo ili necemo, ali ako propadnemo, znam jedno: Niko nece da nam bude kriv. Ni drzavm ni konkurencija....niko.

To j emeni prvi put bilo da sam postao svestan da niko nece d ami bude kriv za neuspeh.

Neko ce kaze to veliak frka bila z aotvaranej privatnog. Ma jok uopste. Zen adala otkaz, a otlazni rok je 3 meseca, a pa smo otisli na skijanje. Rus s ecudio...otvarate privatno, dali otkaz, a idete na skijanje?

Pa et reko...tako....Smile
Ne znam ni ja o cemu se radi.

Ali posle kad sam razmislio evo o cemu se radilo.

U Americi je glupo ici na socijalu, to u Srbiji. A u Srbiji je glupo ici na privatno, to u Americi.Smile
Drugo, ako puknemo, zen ce nadje posoa za cas.

Znaci nema frke.
Одговори

(05-02-2020, 02:11 AM)zstoja Пише:  
(05-02-2020, 12:49 AM)Јеремија Пише:  
(04-02-2020, 02:10 AM)zstoja Пише:  "Parcela na kojoj je Hram Svetog Save, najveća pravoslavna crkva u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), nalazi se u vlasništvu države. Javno dostupni podaci katastra nepokretnosti pokazuju da se Hram Svetog Save na Vračaru, u centru Beograda, nalazi na zemljištu koje je državna svojina. SPC na toj parceli ima pravo korišćenja."

"Istovremeno, u Srbiji su u državnoj svojini pojedine parcele na kojima su verski objekti SPC. Na državnim parcelama su neke od beogradskih crkava, važne zbog svog kulturno-istorijskog značaja. Na tom zemljištu SPC ima pravo korišćenja, ali ne i vlasništva."

Комунисти су национализовали - отели црквену имовину као што су отели и све друго!
Отето никада не може бити по праву и правди и ако би се поштовали закони на које се Ти позиваш (Западни), враћено би било све што су црвени отели од приватних лица, цркве, као и краљевске породице.

Slazem se ja, ali za povracaj imovine su potrebni dokazi.

Lepo das dokaze da je tvoje bilo pre 1918. i tvoje je. Sta je tu problem?

ПА ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО У ВРЕМЕ СВЕТОГ САВВЕ, НЕМАЊИЋА, ЦРНОЈЕВИЋА ИТД....НИЈЕСУ ПОСТОЈАЛЕ ЗЕМЉИШНЕ КЊИГЕ, ТАПИЈЕ, ТАКСЕНЕ МАРКЕ...КАКО ТО ДАНАШЊА МИЛОГОРА ЗАМИШЉА ДА ПРОТУРИ!

Ти и твоји истомишљеници уопште не схватате Православни принцип ХРИШЋАНСКЕ ДРЖАВЕ и чињеницу да је Хришћански Владар ЧУВАР ДОГМЕ ЦРКВЕ ХРИСТОВЕ, ПА ТАКО, КАО ОНАЈ КОЈИ ИМА ПРАВО ДА УЛАЗИ У ОЛТАР КРОЗ ЦАРСКИЈЕ ДВЕРИ, ЈЕСТЕ ЧУВАР И ВЛАСНИШТВА ДРЖАВЕ-ЦРКВЕ, КОЈА ЈЕ БИЛА ОРАО СА ДВЕ ГЛАВЕ ТАДА, А У ВРЕМЕ ВЛАДИКА ИЗ СВЕТОРОДНЕ ЛОЗЕ ПЕТРОВИЋА БЕЈАХУ ЈЕДНОПОНО, ЦИЈЕЛАЦ И УНИНА, (како је говорио Матија) па да је тако и Краљ Никола схватао власништво Цркве над Светињама што је у овом видео прилогу лепо објаснио Отац Велибор а поред оца Велибора, учествовао је ођекаре и милогорски надобудни адвокат Никола од Мартиновићах.

http://www.rtcg.me/tv/emisije/informativ...12020.html

Себи убраду:

Са Озастојом ко се упусти у доказивање тај је унапред проп'о јер Озастоја нит'зарезује писаније саговорника нит'гледа а јошт мање ће да чита Кидање предложене прилоге но само вергла своју причу к'о Шваба тра-ла-ла...

А виђу ови адвокат од Мартиновићах доша предљуде са пионирском марамом и у црвене чарапе ка да је његов 1 Мај уцрну гору а не Савиндан!

Кидање!

Ну ко то да објасни рецимо Чемерици мада...руку на срце, тамо Цркве (а има их...разних....Кидање) ич не плаћају Држави а у многим земљама Европе грађани ПЛАЋАЈУ ЦРКВИ ПОРЕЗ а не обрнуто као у влажним сновима Мила и компаније и потписника петиције "Хајл Хитлер"!

Међутим!

Ко то да објасни рецимо Крманду Чварку (из партизанске породице), једном од главних потписника петиције 'Хајл Хитлер'....или овом Озастоји који живи у Чемерици са богатим животним искуством (од '99-е Кидање) а појма нема ђе се налази!

Ну...шта'ш....

Тужан

СЕБИ УБРАДУ:

Постоје ИНТЕЛЕКТУАЛНИ КРЕТЕНИ, постоје и МОТОРНИ КРЕТЕНИ, (они који имају проблем са кретањем), и постоје ФОРУМСКИ КРЕТЕНИ, а ту спадају људи који затрпавају разне форуме на друштвеним мрежама а нити имају шта да кажу нити знају како да саберу 2 + 2.

Шта'ш....ама и они имају неку улогу овамо доле јер је и њима Господ доделио разлог постојања, па каже:

Нашу сферу да ноћ не полази,
Би л' овако лице неба сјало?
.
Без остријих зуба ледне зиме
Би л' топлоте благост познавали?
.
Без будалах тупога погледа
Би л' умови могли блистат св'јетли?:

Тужан

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

.
Велиш да су мошти Светог Василија кости, и то државне.
Мошти су, ваљда, твоји и братовљеви трезори, фукаро?!
Мошти које нико осим вас не целива и које ћеш чувати по цену да свака кост у Црној Гори пукне на пола, је ли?

Нема те силе којом нећеш ударити на литије, лудаче, а нема те силе које се неће распршити пред литијама, јер нема кости што носи икону да није ћивотна!

Да земљу разгрнеш литије стати неће- не ходи Црна Гора земљом већ прти небом, очајниче!

Нису то “државне кости” већ кости државе- Црна Гора је риза на њима па куд се она кренула “кости” је носе…
Гледаш ли из каквог прикрајка лудила литије и молебане?
Гледаш, како не би гледао, јер шта друго да видиш све и да очи не отвараш?

У коју год рупу да се скријеш ето и мрака и тишине у литији.
Видиш ли где преплашене мрце што ходе у страху од тебе, или те је страх костију што их пребити не можеш?

Нико не брани огњиште што је прађедовско, већ што је свака кућа Србинова припрата црквена, метох манастирски, дом икони а не дом у којем самује икона.

Није прађед изабрао планину да на њој свије камен на камен, но га је планина дозвала да Господа угости.
Није нам камена испосница далеко од људи но ближе Богу, свакоме од нас!

Устале су кости да бране мошти јер што су кости Србинове до чеда моштију?

Не би се Србину траг знао да није у ћивоте повијан, а ти мислиш, пустахијо душевна, да нам је више до живота стало но до трага којим ће нас потоњи познати?!

Да се Србин плаши мрети, горе би нам биле збегови а не Голготе.

Да вапије за животом не би се васкрсењу радовао, а ко за васкрсење живи пред њим је сила ништавна!

Не брани Србин светиње што се гнева госпоњег плаши већ што се небројено пута у милост господњу уверио!

Није црнина, рекох ти, барјак жалости но белег вечности па се не усуђуј, ништаријо, црнином Србину да претиш!

Да један Србин корача Црном Гором више ће бити српска него да се море твоји бауљина незнародских размиле њоме!

Док је наших огњишта- вазда ће бити камена за манастире!
Док је гусала- вазда ће бити олтара!
Док је четири оцила на капама- вазда ће бити звоника!
Док је сињавине мора- вазда ће Црна Гора бити обала Јордана!

Док је моштију- вазда ће поносница наша бити риза на њима!
Док је костију наших- над мошти се, погани, надвићи нећеш!!!

Ти животом, Ђукановићу, живот браниш- бедно!

Србин животом сведочи о милости Божијој- земљу да разгрнеш себи ћеш измаћи стопе, Србин небом прти…

Не играј се силе, будало, где Србин изнесе икону с огњишта себе је прежалио!

Где је себе прежалио свак се о његове кости саплео…
Кошчати су дани осванули Црној Гори, не призивај ноћи у којима мошти набројати нећеш моћи…

Михаило Меденица
.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

.
Жваљави шифтар иште "ПАПИРЕ" за Цркву из средњег века а по логици коју ође бране Озастоја и Киза....да се човек крсти од 300 чуда у NOVOSRBU па и у Чемерици код оваких неписмених безбожника!

https://www.youtube.com/watch?v=-19l6f8PU_E

Тагата је србска поголема!

Пилот

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

.
Митрополит Амфилохије: Народ у Црној Гори се ослободио!
https://www.in4s.net/mitropolit-amfilohi...oslobodio/

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

.
Не могу да вјерујем да послије оволико времена послије антифашистичке борбе, да се поново четнички елементи ваљају Црном Гором, то је за мене као искусног човјека несхватљиво.

Академик ЦАНУ-а Вукић Пулевић

Баја

Д М
Одговори

(05-02-2020, 04:45 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  .
Жваљави шифтар иште "ПАПИРЕ" за Цркву из средњег века а по логици коју ође бране Озастоја и Киза....да се човек крсти од 300 чуда у NOVOSRBU па и у Чемерици код оваких неписмених безбожника!

Пилот

To ti Grci pricaju. Kazu nema SPC dokaze da je bivsa CPC imovina njneo vlasnistvo.

Znaci pukla SPC. Pitanej samo jel ce neko da pogine i koliko, ili ce Srbi da se proteraju ili ne.

Gotovo je to, cim tako pricaju Grci.
Одговори

(06-02-2020, 02:50 AM)zstoja Пише:  To ti Grci pricaju. Kazu nema SPC dokaze da je bivsa CPC imovina njneo vlasnistvo.

Znaci pukla SPC. Pitanej samo jel ce neko da pogine i koliko, ili ce Srbi da se proteraju ili ne.

Не разумем те Србине, ал стварно.

Зашто ти смета СПЦ?

Из твојих излагања чини се као да би се највише радовао када би нестало СПЦ, ал не само у расејању, него у Васељени.

Моја ти је препорука да још једном прочиташ Горски вијенац (верујем да си читао то Свето писмо Србиново) и анализираш сваку написану реч.

Јер:
Цитат:У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.

Она беше у почетку у Бога.

Све је кроз Њу постало, и без Ње ништа није постало што је постало.

Србин и Србска Православна Црква су једно!

Многи су покушали да раскину јединство Растка и Саве али никоме није успело.

На крају, подсетићу те на стихове ђакона Авакума: "Срб је Божји радује се смрти"...

Материјална хоризонтала нестаје пред духовном вертикалом само код Срба и Руса, ал не периодично. Не. То је вечност!
Одговори

"Зашто ти смета СПЦ?"

Ni meni niej jasno sto teboi smetaju Grci.
Одговори

(06-02-2020, 03:19 AM)zstoja Пише:  "Зашто ти смета СПЦ?"

Сирома'Ваистину!
Одговори

(06-02-2020, 03:25 AM)Јеремија Пише:  
(06-02-2020, 03:19 AM)zstoja Пише:  "Зашто ти смета СПЦ?"

Сирома'Ваистину!

Odlicno. Znaci 12.000 ari da vrati SPC i nekoliko stotina crkava, za koej Grci kazu je problem za SPC.
Одговори

(06-02-2020, 02:50 AM)zstoja Пише:  

Пилот

To ti Grci pricaju. Kazu nema SPC dokaze da je bivsa CPC imovina njneo vlasnistvo.

Који бре Грци? Грка има и оваких и онаких а савђају се к'о цигани, горе него ми!

Такође у Грка има маса комуниста, Грчку прођосмо уздуж и попреко па чак и у планинама ђе само козе пролазе унакарадило стење и камење и офарбало црвено са комнистичким паролама са српом и чекићем!

Ми смо покушавали да Грцима објаснимо да они воле комуно-сатанизам јербо га нијесу имали, ал'не вреди!

Тако да ми не дајемо ни пет пара на то шта Грци причају па ни овим фанариотима из Цариграда који су бајаги уз нас ама док Мило не одреши кесу!

То је исто као кад би ти тврдио "Американци су рекли-казали то и то"!

Ама КОЈИ Американци?

Александриа Кортес?

Покахонтас?

Пољски чива Сандерс, "старац Фочо од стотину љета"?

Или неки од тијех бабуна који седе у Конгресу?

Иди бегај....

Сирома'

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

(06-02-2020, 03:58 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  
(06-02-2020, 02:50 AM)zstoja Пише:  

Пилот

Који бре Грци? Грка има и оваких и онаких а савђају се к'о цигани, горе него ми!

Такође у Грка има маса комуниста, Грчку прођосмо уздуж и попреко па чак и у планинама ђе само козе пролазе унакарадило стење и камење и офарбало црвено са комнистичким паролама са српом и чекићем!

Ми смо покушавали да Грцима објаснимо да они воле комуно-сатанизам јербо га нијесу имали, ал'не вреди!

Тако да ми не дајемо ни пет пара на то шта Грци причају па ни овим фанариотима из Цариграда који су бајаги уз нас ама док Мило не одреши кесу!

То је исто као кад би ти тврдио "Американци су рекли-казали то и то"!

Ама КОЈИ Американци?

Александриа Кортес?

Покахонтас?

Пољски чива Сандерс, "старац Фочо од стотину љета"?

Или неки од тијех бабуна који седе у Конгресу?

Иди бегај....

Сирома'

Nisam cuo da grcka crkva ista demantovala povodom ovog teksta. Uostalom Grci se sa SPC ne slazu ni oko kalendara.

Ali neki crkveni sajtovi u Grece prenose sta Djukanovic prica.Smile He, he....

http://orthodoxostypos.gr/το-μαυροβούνιο...αλη-εκκλη/

Evo jos malo, najnovije:

https://www.orthodoxianewsagency.gr/patr...-ekklisia/

Aj malo prevod:

Ђукановић: "Нема компромиса са Црквом"

Црногорски парламент размотриће предлог закона о верским организацијама у земљи, али ни компромис ни уступци Српској православној цркви не одговарају овде", рекао је председник Мило Ђукановић после данашњих реакција.

Више од шест хиљада верника данас је било присутно на протестном скупу у Никшићу, према проценама полиције. Њихов стални захтев је да се укину чланци из закона "О слободи вере и вере и о правном положају верских заједница" о коме су посланици позвани да гласају.

(Obrati paznjuu da je broj protestanata, po grckom pravoslavlju, merodavan na osnovu Djukanoviceve proceneSmile)

Српска православна црква страхује да ће након усвајања одговарајућег закона у Црној Гори почети конфискација црквене имовине и њихова предаја непризнатој "аутокефалној" цркви у Црној Гори.

То је још један покушај уцене, надам се последњег, независне и европске Црне Горе, на страни великосрпског национализма. Компромис се овде не уклапа, све је урађено по правилима и поштовали смо све процедуре “, прокоментарисао је г. Ђукановић место Српске цркве. Док је другде нагласио, "питање је да ли смо спремни на политички компромис, да ли можемо да порекнемо оно што смо градили у последњих тридесет година, обнову државне структуре Црне Горе, интегритет и независност земље, европски пут развоја и да се врати националистичким маштаријама да Црна Гора треба да постане српска држава, којом ће управљати Српска православна црква.

Премијер је такође рекао да је процес израде нацрта закона почео 2014. године и да су присуствовали представници свих верских заједница у земљи.

------------------

Polako, ce vam pukne njuska opet...al vi to izgleda bas obozavate.Smile
Одговори

(06-02-2020, 04:01 AM)zstoja Пише:  Nisam cuo da grcka crkva ista demantovala povodom ovog teksta. Uostalom Grci se sa SPC ne slazu ni oko kalendara.

Ali mu crkveni sajtovi u Grece prenose st Djukanovic prica.Smile He, he....

http://orthodoxostypos.gr/το-μαυροβούνιο...αλη-εκκλη/

Прво, тај сајт САМО ПРЕНОСИ шта Ђукановић баљезга, што уопште не значи да се било ко са тог сајта са истим и слаже и да га подржава!

ТИ СИ БРЕ ЗАСТРАНИО И ПОЧЕО ДА СПИНУЈЕШ ОВУДЕН, КАКО ТЕ НИЈЕ СРАМОТА?!

Ево дакле шта вели тај твој извор, па каже:

Цитат:Председник Црне Горе био је љубоморан и на "аутокефалну украјинску цркву". На несрећу, поступци Фанариуса (Васељенске Патријаршије у Цариграду. Прим ПРОСВЕТАР) отворили су вреће Еолуса (илити Пандорину кутију, како ми кажемо. Прим ПРОСВЕТАР).

"Србска Православна Црква поткопава независност Црне Горе. Из тог разлога се морамо оријентисати на аутокефалнну Црногорску православну цркву."

То је изјавио црногорски председник Мило Ђукановић у интервјуу РТЦГ-Подгоричкој државној телевизији.(Значи ЦИТИРАЈУ ГА а не подржавају! Прим. ПРОСВЕТАР)

Ђукановић је обећао да ће се "држава бавити решавањем проблема самоодбране Црногорске православне цркве".

Према извештају, Ђукановић је отворено оптужио Србску Православну Цркву и Патријарха Иринеја за стварање напетости на Балкану.

Ђукановићев коментар уследио је кад је Иренеј окарактерисао стање Цркве у Црној Гори као "у османско време и у фашистичком периоду прошлог века".

"То нас не изненађује. Још једном се показало да је Србска Православна Црква главни инструмент шовинизма Велике Србије и у корист руских царских интереса на Балкану. Све ово ће врло пажљиво проучити држава Црна Гора у наредном периоду ", рекао је Ђукановић.

Према његовим речима, београдска пропагандна машина против Црне Горе је поново покренута, као што је то био случај деведесетих година прошлог века, а што је обележила скопска славенска веб страница "Татковина".

Балкански перископ

Друго, није тачно да се СВИ Грци са "SPC ne slazu ni oko kalendara", постоји веома јак отпор папском и белосвецком календару код СТАРОКАЛЕНДАРСКЕ ГРЧКЕ ЦРКВЕ, коју никако не воли (С)атанасије Јефтић, али која је ЈЕДИНА која је нама Србима издашно помагала ође у изгнанству, како у последњем рату тако и за време бомбардовања, док је "званична" Грчка Црква гледала на нас као на смрдљив сир!

Паметном, у надежди смо, доста!

ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним