Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Oko Magazin: Nad Kraljevom živa vatra seva - od koalicije do rata četnika i partizana

RTS je u okviru emisije "Oko Magazin" izbacio 20-minutni prilog o pesmi "Nad Kraljevom ziva vatra seva", i ako zanemarimo politicki aspekt koji mu je dat zbog nekih nedavnih "skandala" nastalih u vezi nje, voleo bih da se udje u to koliko je dokumentarac tacan i (ne)ostrascen.

Ne smatram se adekvatnim da radim detaljnu analizu svega sto je izreceno, ali mogu laicki reci da sam na prvu loptu donekle iznenadjen. Odmah se vidi greska - narator stvara utisak kao da pokusava da izjednaci uticaj cetnika i partizana na opsadu Kraljeva ali i generalno na ceo taj prostor, a svi znamo istinu da ta mesta nikada nisu bila partizanska uporista i da je partizanski uticaj na opsadu Kraljeva manje bitan. Sa druge strane, doveli su i Dr Milosa Timotijevica i istoricara Dragana Draskovica (koji mi je bio nepoznat do sad) koji su, moze se reci, bili u odbrani istine u ovom slucaju. Ocigledan je i pokusaj priblizavanja dveju vojski i promovisanja "bratstva".

Sta vi mislite o ovom kratkom dokumentarcu? (Napomena: zavrsava se na 23:37 , pretpostavljam da nije lepo iseceno greskom).

Одговори

Гледао сам.
Да, има много грешака, али, реално, с обзиром на ситуацију, овакве емисије представљају напредак.
Одговори

(02-07-2020, 03:59 PM)Милослав Самарџић Пише:  Гледао сам.
Да, има много грешака, али, реално, с обзиром на ситуацију, овакве емисије представљају напредак.
Mislim da ce morati jos vremena da prodje dok budemo na RTS mogli da gledamo objektivan film/dokumentarac o DSR u Jugoslaviji. Ovo je svakako korak u pravom smeru.
Одговори

Нема говора о некој подели како се сугерише. Онда треба и губитке да поделе, како би били равни.
Одговори

(02-07-2020, 08:18 PM)Александар Динчић Пише:  Нема говора о некој подели како се сугерише. Онда треба и губитке да поделе, како би били равни.
Партизани - нула погинулих у борбама на Краљеву, четници - стотине погинулих.
Одговори

Мени није јасно зашто Тимотијевић, који начелно држи до истините приче, има потребу да се увлачи комунистима неким неокомунистичким конструкцијама, изгледа све то помало вештачки.
Одговори

(02-07-2020, 02:12 PM)Sima Пише:  RTS je u okviru emisije "Oko Magazin" izbacio 20-minutni prilog o pesmi "Nad Kraljevom ziva vatra seva", i ako zanemarimo politicki aspekt koji mu je dat zbog nekih nedavnih "skandala" nastalih u vezi nje, voleo bih da se udje u to koliko je dokumentarac tacan i (ne)ostrascen.

Ne smatram se adekvatnim da radim detaljnu analizu svega sto je izreceno, ali mogu laicki reci da sam na prvu loptu donekle iznenadjen. Odmah se vidi greska - narator stvara utisak kao da pokusava da izjednaci uticaj cetnika i partizana na opsadu Kraljeva ali i generalno na ceo taj prostor, a svi znamo istinu da ta mesta nikada nisu bila partizanska uporista i da je partizanski uticaj na opsadu Kraljeva manje bitan. Sa druge strane, doveli su i Dr Milosa Timotijevica i istoricara Dragana Draskovica (koji mi je bio nepoznat do sad) koji su, moze se reci, bili u odbrani istine u ovom slucaju. Ocigledan je i pokusaj priblizavanja dveju vojski i promovisanja "bratstva".

Sta vi mislite o ovom kratkom dokumentarcu? (Napomena: zavrsava se na 23:37 , pretpostavljam da nije lepo iseceno greskom).

Посматрач, шта се може утврдити на основу ове униформе и ознака?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(02-07-2020, 09:47 PM)Горски штаб 52 Пише:  Мени није јасно зашто Тимотијевић, који начелно држи до истините приче, има потребу да се увлачи комунистима неким неокомунистичким конструкцијама, изгледа све то помало вештачки.
Mislim da je to jedini nacin da se nekom koliko toliko "otvore oci". Ne znam gde sam procitao taj citat, kaze se da istinu treba davati na kasiku jer ljudi nisu sposobni da je odjednom prihvate. Kaze 99 gluposti i onda 1 istinu.

(02-07-2020, 10:17 PM)Перун Пише:  
(02-07-2020, 02:12 PM)Sima Пише:  RTS je u okviru emisije "Oko Magazin" izbacio 20-minutni prilog o pesmi "Nad Kraljevom ziva vatra seva", i ako zanemarimo politicki aspekt koji mu je dat zbog nekih nedavnih "skandala" nastalih u vezi nje, voleo bih da se udje u to koliko je dokumentarac tacan i (ne)ostrascen.

Посматрач, шта се може утврдити на основу ове униформе и ознака?
Znam da je glupo pitanje, ali da li se obracas meni ili ima neki korisnik na forumu koji se zove Posmatrac? Кез
Одговори

(02-07-2020, 09:25 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(02-07-2020, 08:18 PM)Александар Динчић Пише:  Нема говора о некој подели како се сугерише. Онда треба и губитке да поделе, како би били равни.
Партизани - нула погинулих у борбама на Краљеву, четници - стотине погинулих.

Имали су и они погинулих, али сигурно да није погинуо 231.
Одговори

У борбама? Колико?
Одговори

А који геније ће сад после толиких деценија лагарија то успети да утврди?
Саставио сам списак припадника Драгачевског партизанског батаљона који су погинули у борбама око Краљева у јесен 1941. године. Није ми то при руци, али то није двоцифрен број, с тим да су извори врло сумњиви и да за трећину нисам сигуран да су били партизани.
Поред њих, на Краљеву је из Чачанског партизанског одреда био присутан и Трнавски батаљон. Број погинулих и рањених је сличан као и код Драгачеваца.
Уз њих, треба додати и Краљевачки партизански одред, који је, по логици, требало да има највише жртава од партизанских снага.
Јелички четнички одред имао је већу снагу него оба партизанска одреда заједно и то најмање дупло. Уз њих је постојао још низ четничких одреда који су учествовали у опсади Краљева.
Једном речју, бројеви су неупоредиви и глупо је уопште о томе причати. И сви то знају. И сви се праве блесави.
Одговори

Драган Драшковић је историчар и дугогодишњи директор Музеја у Краљеву. Прошле године је отишао у пензију. Заслужан је много за ширење истине о Другом светском рату.
Изузетан човек на једном врло тешком и трусном положају. Али, успео је да прегрми све притиске. За разлику од неких других.
Одговори

(03-07-2020, 12:55 AM)Бенито Пише:  Драган Драшковић је историчар и дугогодишњи директор Музеја у Краљеву. Прошле године је отишао у пензију. Заслужан је много за ширење истине о Другом светском рату.
Изузетан човек на једном врло тешком и трусном положају. Али, успео је да прегрми све притиске. За разлику од неких других.
Onda me je sramota sto nisam ranije znao za njega Smile.
Одговори

На жалост, наследио га је један комуњара. Тако је установа која је дуго и стрпљиво подизала свој углед, напрасно почела да га губи.
Апропо оне приче да су све странке исте. Где год почне та прича, иза ње стоје титоисти, да би заварили своје кадрове на руководећа места. То показује колико ми идемо уназад, дијаметрално супротним правцем од имена владајуће странке.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним