(12-07-2020, 10:17 AM)Бенито Пише: Наравно да човек треба да буде хоспитализован када то захтева болест. Али, не за сваку ситницу... Уосталом, о томе је ономад подробно говорио проф др Белојевић, шеф катедре Хигијене на Медицинском факултету. Он, али није једини, инсистира на комуналној медицини.
Говоримо о Белојевић који је скоро ово предлагао:
Цитат:Uz pomoć Vojske Srbije uspostaviti četiri centralne poljske kovid bolnice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu neograničenih kapaciteta. Isključivo u njima smeštati i lečiti jedino kovid pacijente koji su životno ugroženi. Uspostaviti jedinstveni protokol za hospitalizaciju i lečenje obolelih od kovida 19.
Болница неограниченог капацитета...
Белојевић је један неоткривени таленат, на нивоу др Несторовића.
Друго, ја у својој широј околини не знам ни за једну особу која је без потребе лежала у болници.
У доста случајева је то могло да се избегне превенцијом или да није било грешке лекара, али то је друга прича. Два рођака су ми лекари, а и они нешто нису слали у болнице за сваку ситницу.
(12-07-2020, 10:17 AM)Бенито Пише: Што се тиче старијих генерација, умирали су од тада неизлечивих болести, али мање од других европских нација. Наравно, и то зависи од тога у којој су држави Срби живели. У Аустроугарској су прво умирали од Аустроугарске, па тек онда од тбц. У Краљевини Србији такође, док су се у њој питали Аустроугари. Уосталом, исто као данас....
Тбц је онда био неизлечиве, као и канцер данас.
Али није само од тога. И моја и супругина бака су доживеле дубоку старост. Помисли човек, тад су били витални. А онда сазнам да је бакина сестра пред свадбу месила хлеб, убо је ивер од стола, то се после све закомпликовало и она је умрла, сахрањена у венчаници. А бака је имала шесторо деце. Двоје није преживело до школе. Исто и код друге баке. Додуше рад је била боља ситуација. Кад смо сахрањивали супругину баку, сахрањена је поред родитеља. И са шесторо браће и сестара који су преминули мали (неке од њих је покосио шпански грип).
Да не спомињемо да је здравствена заштита по селима била мисаона именица. Данас је и даље лоша.
У светлу свега тога, кад неко каже да смо били најздравија нација и да данас имамо превише болница, може бити или луд или злонамеран.
(14-07-2020, 12:41 AM)Милослав Самарџић Пише: А Ватра сигурно има много више предмета, пошто је код партизана пало једно 1.000 авиона.
На просторима бивше Југославије има неколико истраживача који траже олупине авиона. Један од њих је из Истре, и у околини од око 200км је досад пронашао место пада преко 100 савезничких авиона из Другог светског рата. Скоро сви су идентификовани, по документима, изјавама сведока, деловима. У пар случајева је нашао и људске остатке.
Има делова за један омањи музеј, правио је и изложбе.
У Србији колико знам се нико није бавио озбиљније тиме. Има по селима неких делова опреме, али нико није ишао систематски и тражио место пада више авиона. Додуше овде је вегетација и терен далеко тежи.