Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Шта други кажу?
Одговори

(15-10-2020, 01:06 AM)Александар Динчић Пише:  Шта други кажу?

Изгледа да је више?
Одговори

Није више, а није ни колико је Бенито рекао. Тачан одговор је 270 жртава окупатора и квислинга. Највећи број стрељан у Нишу - што је скоро непознат податак.
Одговори

(15-10-2020, 04:31 PM)Александар Динчић Пише:  Није више, а није ни колико је Бенито рекао. Тачан одговор је 270 жртава окупатора и квислинга. Највећи број стрељан у Нишу - што је скоро непознат податак.
Имали неко тачно истраживање или више њих а која говоре колико су Срба побили комунисти на територији коју обухвата данашња општина Куршумлија?
Одговори

Од 555 одузети 270. Остало су партизанске жртве.
Одговори

Значи колико су побили сви други, толико су убили и комунисти-партизани. То се поклапа у великом броју срезова, осим оних где су Немци чинили огромне одмазде, па је тиме засењен велики број жртава које су убили комунисти.
Одговори

Пред ким је Јосиф Јелачић миропомазан за бана Хрватске и Славеније?
Одговори

Пред митрополитом Јосифом Рајачићем
Одговори

Тачно.
Одговори

„Како стиже, први немачки мотоциклиста стаде. Стадоше и троја борна кола. Немац, мотоциклиста, смешећи се отпоздрави хитлеровски дизањем руке и пружи руку да се поздрави. Тек тада, наш подофицир се јави речима „Какву руку, дете ти немачко!“ Зграби пушку од првог војника и тресну Немца кундаком који паде. Генерал трже свој пиштољ и командова: „Паљба!“ Наши војници, заклоњени иза железничких шина из преосталих пушака отворише ватру. Из немачких борних кола отпоче такође паљба. Кључа као у казану. Тако потраја неколико минута и Немци почеше да се повлаче. Међутим, НН, кад је видео Немце што су га мимоишли, зауставио се, развио стрељачки строј и са јаком ватром спречио одступање Немаца. Сви су до једног изгинули и сахрањени на Банстолу (извишица на путу према Чортановцима при излазу из Сремских Карловаца). За дивно чудо, од наших нико није ни рањен“.

Који високи Дражин командант је водио у ову борбу са Немцима након званичног прекида непријатељстава између Војске Краљевине Југославије и Вермахта?
Одговори

Кесер?
Одговори

(16-10-2020, 09:55 PM)Бенито Пише:  Кесер?

Нема шансе.
Претешко је, боље Динчићу реци ко је.
Одговори

Да није Палошевић?

Баш ме занима ко је у питању
Одговори

Био сам убеђен да Бенито 100% зна. Није Кесеровић војевао у Војводини.
Капетан I кл, а касније мајор Владислав Додић.
Иначе, овај историјски податак износи у својим мемоарима Боривоје Радоњић, који се затекао у Војводини. Као што сам писао, толико добри мемоари да су за екранизацију. Нарочито описи догађаја у немачким затворим и логору на Бањици.
Исто тако, Немци и Мађари су због јаке четничке активности, одмах по окупацији Баната и Бачке извршили велике злочине (Петровград/Зрењанин, Вршац, Панчево, Сомбор, Суботица, Апатин, Алибунар...)

Ево још једног сличног питања.

4. мај 1942. године
Положај
Молим за распоред
У току прошлог месеца са својим одредом пребацио сам се преко Дрине код Старог брода, па сам на положајима око Перушића водио борбу са усташама.
Дана 2. маја т. г. повукао сам се на десну обалу Дрине под притиском непријатеља.
Дана 3. маја око 9 часова на положајима око Вежање на Тари планини пресрели су ме Немци и разоружали мојих 69 људи, иако сам имао одговарајуће документе о легалном постојању одреда на територији Србије. Отпор нисам дао јер нисам имао инструкција.
Своје људе који су махом Босанци прекаљени кроз борбу и герилске подухвате сачувао сам и држим их на окупу на погодном месту. Оружје ћу добити.
Молим за хитно наређење куда да кренем и ком одреду да се прикључим.

Налазим се у НН

С вером у Бога за Краља и Отаџбину!

Командант, НН

Који Дражин командант је водио ове тешке борбе са усташама и Немцима у источној Босни, као и приликом преласка Дрине, за време подухвата „Трио“?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 7 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним