Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Сведоци смо дешавања у Сирији у протеклој деценији као и "играрија" око српских територија у тој истој деценији, идеја о разграничењу (велеиздаји?) и тако даље. У коме историјском тренутку су судбине Сирије и Србије биле индиректно повезане а да је један Албанац у томе учествовао?
Одговори

Када сте већ ту, да ли има неки сличан случај на Балкану за време Другог светског рата? Било да су у питању мисије или срушени бомбардери.
Одговори

(14-12-2020, 10:29 PM)Бенито Пише:  Када сте већ ту, да ли има неки сличан случај на Балкану за време Другог светског рата? Било да су у питању мисије или срушени бомбардери.

Случај убиства и пљачке?
Одговори

Да, или да је посада или део посаде погинуо при паду, а са њихових тела скинути предмети, укључујући и одевне.
Или да је убијен неко из тих посада.
Одговори

Пљачка је била честа, углавном ако не би оставили чуване своје ствари.

За мародерство немам података.
Треба имати на уму да је већина авијатичара који су погинули пала са авионом...

Случајева убиства је било мало. Мислим да су Немци добро муштрали своје пулене да поштују права савезничких заробљеника. Чак и балисте. И код усташа је било углавном да су убијени у бекству.
Код Бугара је било свега и свачега. Убијени док падају (тад још није био злочин мислим), затим кад виде оборене пилоте прво пуцај па онда питај. Али ни код Бугара Американци нису покренули случај за убијене авијатичаре у Југославији, а имали су своју комисију која је то истраживала у Бугарској.

Од припадника мисија Атертон и његов помоћник.
Остале из мисија нисам пратио.
Одговори

Ок, хвала. Да ли је откривено шта је било са оним британским авионом који је пао код Црне Траве? Дуго се водио случај као нерешен. Да ли су успели шта да сазнају о томе?
Одговори

(14-12-2020, 11:48 PM)Бенито Пише:  Ок, хвала. Да ли је откривено шта је било са оним британским авионом који је пао код Црне Траве? Дуго се водио случај као нерешен. Да ли су успели шта да сазнају о томе?

Не знам на шта мислите.
Дајте још неки податак, датум, шта се десило, итд.
Одговори

Негде у пролеће 44, када су доносили опрему и оружје партизанима у околину Црне Траве. Тада би требало да је пао један од авиона у брдима и да га нису нашли.
Нешто сам давно гледао на РТС да је педесетих или шесдесетих година прошлог века долазила нека америчка или британска дипломатска мисија у те крајеве и однела посмртне остатке неких авијатичара и нешто су се братимили и слично... Е,ваљда ни тада нису успели да нађу тај авион. Нисам сигуран, али могућност је да су лоцирали да је на територији Бугарске, па због Хладног рата нису могли да нађу заједнички језик са Бугарима, али нисам сигуран.
Једноставно,не бавим се посебно тим питањима па нисам улазио у детаље. Онако сам питао, ако знате...
Одговори

Знам шта је, то је амерички авион Ц-47 Дакота, нестао је приликом бацања помоћи у Источној Србији, како се и написали. Али се не зна где је пао. То је велик авион, а то подручје је пристојно насељено. Не верујем да је уопште пао у Србију, вероватно у Јадран.

Има још авиона који су се последњи пут јавили у Србији, а пали ко зна где.
Одговори

Ок, хвала.
Одговори

(14-12-2020, 10:28 PM)Уставобранитељ Пише:  Сведоци смо дешавања у Сирији у протеклој деценији као и "играрија" око српских територија у тој истој деценији, идеја о разграничењу (велеиздаји?) и тако даље. У коме историјском тренутку су судбине Сирије и Србије биле индиректно повезане а да је један Албанац у томе учествовао?
Идемо даље...
Одговори

(14-12-2020, 06:13 PM)Бенито Пише:  Мислим да је у пресуди на смрт коју је комунистички војни суд донео за генерала Александра Лера била и тачка да је одговоран за паљење зграде Народне библиотеке.
Дакле, формално гледано, одговор је позитиван.

Хвала. Колико се сећам, Недићева "влада" је за страдање Народне библиотеке окривила нашу власт.
Одговори

(07-02-2020, 02:39 AM)Александар Динчић Пише:  Како се звао једини четнички војвода који је погинуо у Априлском рату у борби против Немаца?

Да ли је он једини са високим чином који је погинуо у Априлском рату?
Одговори

(15-12-2020, 02:16 AM)Бенито Пише:  
(14-12-2020, 10:28 PM)Уставобранитељ Пише:  Сведоци смо дешавања у Сирији у протеклој деценији као и "играрија" око српских територија у тој истој деценији, идеја о разграничењу (велеиздаји?) и тако даље. У коме историјском тренутку су судбине Сирије и Србије биле индиректно повезане а да је један Албанац у томе учествовао?
Идемо даље...
Једино ако мислиш на оног Шиптара исисовца из Урошевца или Гњилана, одакле беше, што је одсецао главе и по Косову и у Сирији.
Кажу да је тај сада опет на Косову.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 11 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним