Оцена Теме:
  • 8 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Са Јутјуб канала ''Погледи''

Ново на Јутјуб каналу ''Погледи'':
ЧЕТНИЦИ И НЕМЦИ - ЗАЈЕДНИЧКЕ ФОТОГРАФИЈЕ
Одговори

Је ли Марисав Петровић овај скроз лево?
[Слика: pecanac1.jpg]
Одговори

Јесте.
Одговори

Одгледао сам филм, али ћу још једном да погледам. Мора да се види двапут.

И нека Ђенић погледа филм како би сазнао четничке губитке у немачкој операцији "Шварц"
Одговори

Као и увек може се сазнати нешто ново.
Ево једна тривија коју сам повезао гледајући два филма.

У филму "Војвода Ђујић" сазнао сам да је војвода Момчило након капитулације Италије легализовао један свој корпус код немаца за случај да Силе осовине крену ка Јадрану да блокирају потенцијално савезничко искрцавање. Тај корпус је требао да фингира сарадњу са немцима, а у ствари да штити српска места и цивиле који би се швабама нашли на путу, јер би иза њих ишле усташе а зна се како је у сличној ситуацији страдала Козара.

Сада сазнајем да је реч о 1. личком корпусу мајора Миливоја Вуксановића.
Одговори

Онај Пећанчев војвода је Мојсиловић или Мајсторовић?
Одговори

(20-02-2021, 12:40 PM)Антитоталитаран Пише:  Онај Пећанчев војвода је Мојсиловић или Мајсторовић?

Мајсторовић.Blush
Одговори

А где беше линк за другу сезону "Приче из музеја"?
Одговори

(22-02-2021, 03:41 PM)Mitic Пише:  А где беше линк за другу сезону "Приче из музеја"?

www.pogledifilm.com
Одговори

Ново на Јутјуб каналу Погледи
БИТКА НА НЕРЕТВИ
Одговори

Добро предавање. И најисцрпније до сада. Само што се супротна страна никада с њим неће сложити.
Одговори

(04-03-2021, 11:48 PM)Александар Динчић Пише:  Добро предавање. И најисцрпније до сада. Само што се супротна страна никада с њим неће сложити.
Мислим да се донекле већ сложила. И Коча Поповић и Павле Јакшић - дакле команданти две Титове дивизије тада - написали су после да му је рушење моста било очајан потез. Плод панике, и сл.
Одговори

Ima, takođe, patriotsko-romantičarskih ili političko-ideoloških tumačenja pojedinih ratnih zbivanja koja, iz ovih ili onih razloga, nisu mogla biti javno osporavana. Da li su Vama poznati neki krupniji ra- skoraci te vrste? Mislim na raskorake između stvarnih događaja u vreme NOB i zvaničnih, istoričarskih ili propagandističkih opisivanja posle rata?

Da, ima i krupnih nesklada, pa i ozvaničenih legendi koje ne odgovaraju istini. Takav jedan slučaj, dužan sam da kažem, vezan je i za prikaze dela glavne bitke u četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi, dakle u razdoblju koje je prethodilo Sutjesci. Reč je o rušenju mosta na Neretvi što se veliča kao »genijalna varka« po zamisli vrhovnog komandanta.

Uveren sam da Tito nije mogao ni pomišljati da tada krene na drugu obalu Neretve. On je, u stvari, nameravao da se probija napred, prema Gornjem Vakufu. Na kraju krajeva, cela ta stvar logički je apsurdna: ko je tada, u tadašnjim ratnim uslovima, uz tako oskudne tehničko-inženjerske snage mogao izvesti operaciju takve deli- katnosti: da miniranjem sruši most a da njegov kostur ostane u položaju pogodnom za prebacivanje ljudi i opreme preko plahovite reke takoreći usred zime?

Stručnjaka koji bi mogli da pripreme i izvedu takvu pirotehničku operaciju sigurno nismo imali u to vreme. Jedina namera je, nema sumnje, bila da se most potpuno onesposobi. Siguran sam, u svakom slučaju, da nije bila u pitanju neka promišljena »varka«. Ali tu, izgleda, deluje logika nekontrolisane nesamokritičnosti. Jer, kad su takva tumačenja uzela maha kao omamIjiva legenda, ona više nisu mogla biti obuzdana, pa nije isključeno da su i oni koji su legendu lansirali i doterivali počeli iskreno verovati da ona odgovara istorijskoj istini.

Uzgred rečeno, vrhovni komandant pre donošenja odluke o rušenju mosta nije mogao znati raspored i namere četničkih jedinica niti je, što je najvažnije, raspolagao informacijom koja je bila bitna: nemačka ofanziva se tu, na obali Ne- retve u stvari završavala, što je za nas, naravno, bilo povoljno. Posleratnim uvidima u nemačka ratna dokumenta utvrđeno je, naime, da Nemci nisu planirali prelazak Neretve. Bili su smislili da nas potisnu do nje, valjda računajući da će ostali deo posla obaviti jake četničke grupacije.

Извор: Александар Ненадовић, "Разговори са Кочом", Друго допуњено издање, Глобус / Загреб 1989, стр. 65-66
Одговори

Један тако критиковао Брозову генијалност у периоду највеће епопеје југословенских народа па на крају завршио са кошуљом која се копча отпозади.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним