10-03-2021, 02:09 PM
(10-03-2021, 01:14 PM)Александар Динчић Пише:(09-03-2021, 10:27 PM)Почетник Пише:(09-03-2021, 10:16 PM)Александар Динчић Пише: Имамо Савез Антанте, Централних сила, сила Осовине... Како се тачно звао Савез Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и Совјетског Савез, а чија је једна од придружених чланица касније била и Краљевина Југославија.
Уједињене нације?
Много си близу. Уједињене нације настале су управо из тог назива. На жалост, наша историографија, а и наша општа спознаја (општа култура), познају тај Савез као "антифашистичка коалиција"- што је натачан-наметнути терминолошки појам.
Ја сам пре свега мислио на декларацију уједињених нација из 1.1.1942. године коју је у име Краљевине Југославије потписао њен тадашњи амбасадор у Америци Константин Фотић. Који је после рата наставио да живи у Америци и тамо наставио да се бори за истину о ђенералу Дражи и ЈВуО.
Оно што је мени занимљиво да су се пресвучени комунисти 90-их жалили како није у реду да Уједињене Нације избаце из свог чланства једног од својих оснивача - Југославију. Само су "заборавили" да нам кажу о којој се Југославији ради. Јел о оној која је по њиховом тумачењу престала да постоји чином окупације у априлу 1941. године? Обзиром да је њихова авнојевска Југославија настала 29.11.1943. године у титовом Јајцу, и тај датум им се налазио и на амблему, која је то Југославија могла основати Уједињене Нације 1.1.1942. године

Како ја капирам ствари 1.1.1942. године су створене "Уједињене нације против Сила осовине". Ту је иницијално приступило 20-ак држава односно нација између осталих и Краљевина Југославија.
Како се рат ближио крају и како је његов коначан исход свима постајао очигледан, тако су "Уједињеним нацијама против Сила осовине" приступале и остале светске државе, па чак и оне које су претходно биле чланице Сила осовине.
Тако су на крају настале савремене Уједињене Нације, међу чијим оснивачима је и "непостојећа" Краљевина Југославија као једна од свега 20-ак држава које су потписале оснивачку Декларацију УН.