Поруке: 457
Теме: 1
Придружен: Feb 2021
Углед:
64
Наравно, него добија споменик у самом центру града, а људи углавном не знају за остала његова обележја, па сам зато написао. Споменик ће бити постављен испред Скупштине града Београда.
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
Нисам гледао серију, нити имам намеру. Видео сам на друштвеним мрежама да људи постављају снимак у коме се види застава данашње Русије, а година је 1918.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 1,472
Теме: 8
Придружен: Aug 2013
Углед:
309
Скоро је Вук причао како краљ нема споменик ни у једном граду и слично. Ево нпр. ја био прије 2 године у Лапову, задесио се случајно - кад тамо огроман споменик, краљ на коњу. Имам и слику поред. Знам да су такође пријатељи правили слике у Новом Саду и на још многим мјестима.
Поруке: 14,506
Теме: 307
Углед:
3,044
Било је много више споменика посвећених успомени на краља Александра Карађорђевића, али су их комунисти уклонили или девастирали, тако да, за време владавине Броза, било је врло тешко видети споменик краља Александра Карађорђевића, поготово оне монументалне.
Ове које сте поменули су направљени или рестаурирани крајем 20 или почетком 21 века.
Тако да, ако је Драшковић мислио у том контексту, био је у праву.
ПС била је својевремено одлична докуменатарна емисија на РТС-У посвећена споменичкој култури у Срба везаној за историјске личности из периода Ослободилачких ратова 1912-1920. Та емисија, у то време, пре више од две деценије, убедљиво је показала како су уништавани, скрајнути или преумљени многи споменици направљени између два светска рата. Сећам се да је наратор у том филму била Рада Ђурић. Многе ствари од тада су се промениле, наравно на боље.
Али, не довољно...
(Последња измена: 17-03-2021, 04:13 PM од
Бенито.)
Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
(17-03-2021, 03:05 PM)ХраброСрце Пише: Скоро је Вук причао како краљ нема споменик ни у једном граду и слично. Ево нпр. ја био прије 2 године у Лапову, задесио се случајно - кад тамо огроман споменик, краљ на коњу. Имам и слику поред.
Јеси видео Дражин, сто метара испод ка наплатној рампи?
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 75
Теме: 0
Придружен: Oct 2020
Углед:
26
Што не рекоше Шотри да је Саша био, Александар Обреновић, а унук краља Николе је био Сандро.
И још нешто ми упаде у очи, избезумљен поглед принца Ђорђа.
Поруке: 5,715
Теме: 64
Углед:
364
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 4
Теме: 0
Придружен: Nov 2019
Углед:
1
"мерило" је аутор познат по оним поганим фељтонима о Дражи 70-тих или којих већ година, а све то на гомили објавио његов кум у књизи харкоманија вука манитога, а део у специјалу црни вук на белом праху. у тој фамозној такозваној књизи нигде нити извора, нити литературе, само писаније. ниво ноћи ђенерала и сличних пашквила. колико ми је познато, најобимнију књигу о Краљу је написао Глигоријевић, три тома, има у понуди код завода за уџбенике, цца 4000 Динара. дело писано по узансама струке. ако је и један историчар заслужио да му дело буде екранизовано, онда је то Драгољуб Живојиновић, са својим колосалним делом које нам је оставио. Пример његове књиге о политици америке и мировној конференцији у књизи у потрати за заштитиником, а детањније у књизи Америка, Италија и постанак Југославије, као и о далмациа о морте - италијанска окупација далмације. помињао код адање-полак манити Вудра Вилсона, али потпуно погрешно.