14-04-2014, 11:47 PM
(14-04-2014, 07:11 PM)Романија1 Пише:(14-04-2014, 04:56 PM)Mekenzi Пише: Svake godine u Beograd se doseli jedna varoš - između 16.000 i 25.000 ljudi. Sociolozi i ekonomisti kao razloge za tu migraciju navode neuporedivo bolji kvalitet života i mogućnosti koje pruža prestonica.
Ма тако је исто и у Новом Саду. Не можеш наћи старосједиоца, ил је из Босне или из ЦГ или из неког села по Војводини. Нпр. Футог је било прије рата обично село код Новог Сада, а сад се спојио са градом и има преко 50 000 људи, махом из Босне.
Нови Сад зову Равна Босна
Živeo sam u Novom Sadu 5 godina. I znam o čemu pričaš. Nekada je svaki 50 građanin Novog Sada bio Bosanac. Danas je sokoro svaki 5-ti građanin. A skoro svaki drugi Bosnac i Crnogorac. Ja ne znam što su bosanci i sve više crnogorci navalili na taj grad, bukvalno Novi Sad je ravna Bosna..Što je loše jer se gubi vojvođanski identitet.
Što se migracija tiče pošto je Beograđanin Regul čovek kome fali par % koeficijenta inteligencije da bi bio normalan, pa čovek baš najjbolje ne razume migracije stanovništva i neke malo ozbilnije stvari.
Naravno migracije svuda pstoje. Godišnje u Kanadu uđe oko 260 hiljada emigranata. Ono što je karakteristično za razvijene zemlje jeste da primaju ljude iz cellog sveta i da ih integrišu u svoje društvo.
Šta je problem sa Srbijom. Srbija je na sve četiri strane sveta siromašna država a pre svega surovo CENTRALIZOVANA. Što je najjveći i glavni problem. Srbija nije podeljena na regione, drugi gradovi nemaju nikakvu vlast. Sva administracija i sva izvršna i zakonodavna vlast i velika većina firmi su smeštene u Beogradu.
Zamilsite npr. Švajcarsku ili Holandiju koje su po broju stanovnika slične Srbiji kako im je sva izvršna i zakonodavna vlast, bolnice, većina fakulteta, skoro sve kompanije smeštene u Bernu i Amesterdamu. Kako Luzern, Sion, Bazel, Roterdam su siromašni i nemaju nikakvu vlast izuzev nekih lokalnih administrativnih stvari.
Ovako centralizovana vlast ne postoji nigde u Evropi niti u svetu izuzev Severne Koreje, mada mislim da i kod njih postoje regioni sa autonomijom. Zašto je rak rana Srbije centralizovanost? Zato što stvara siromaštvo u drugim delovima države. Šta npr neko završi državni fakultet u Beogradu i treba da se vrati u Užice, Arilje, Valjevo gde privrede nema, gdeBeograd ni dinara ne ulaže. Da bi akademski građanin dobio posao mora da se učlani u lokalnu stranku koja je na vlasti. I tada kojim slučajem može da se nada nekom zaposlenju, mada je i to pitanje. Da li će neki dobar student koji je završio sa visokom ocenom fakultet vratiti u svoje rodno mesto?
Da ne pričam o kulturi o umetnosti o zdravstvu i školstvu u manjim sredinama. Da ne pričam da poznati bendovi isključivo su gosti Beograda i beogradske arene. U drugim mestima kultura se svela na lokalne umetnike amatere, koji imaju svoje izložbe, koncerte i sl. manifestacije. Ako biste kojim slučajem pozvali nekog beogradskog glumca poznatijeg da gostuje u vašem mestu uzeo bi Vam dnenvnicu od par hiljada evra. Da ne pričam o školama.
Srbija ako misli da bude uspešna i za ustavi ovakvenegativne migracije koje pustoše Srbiju sa sve četiri strane. Pogotovo jug gde šiptari popunjavaju napuštena srpska imanja, i gde imaju većinu kao i u Sandžaku muslimani tako da Srbi vrlo uskoro neće biti većina na skoro 50% svoje teritorije. Srbija treba prvo da se totalno decantralizuje na autonomne regione koji će imati svu vlast izuzev izvršne, ako misli da opstane kao države. Jer bez toga nema budućnosti ni ekonomske ni bilo koje. Evo uzmimo Priboj, oni moraju da čekaju Vučića da im se smiluje da im nađe strateškog partnera jer taj grad i region nemaju nikakve ingerencije nad firmom koja je smeštena u njihovom mestu već se pita ministarstvo finansija, ministarsttvo privrede pa onda Vučić naravno svi iz Beograda, što bi se Priboj pitao. I onda kada izbiju protesti socijalnog karaktera onda tv bastilja kaže kako je to sve protiv države, kako se rušid ržava la bla. Da li je moguće da 20 i kusur godina ne možemo da skapiramo da je centralizacija jedini spas za Srbiju. Srbija je jedina branila svim bivšim članicama Ex-yu da se otcepe, čak je povela ratove širom tih država od Slovenije do Kosova. Pa kad su se odcepili posle je bilo neće oni preživeti bez Srbije, videće oni kako im mi tobože nedostajemo. Danas su Slovenija i Hrvatska članice EU, dok su većina država na tom putu. Većina ex yu država su decantralizovane podeljene po regionima. A Srbija je i dan danas Beograd...
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.