Оцена Теме:
  • 18 Гласов(а) - 4.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

КО ЈЕ ОСОБА СА СЛИКЕ?

Доле лево вири цев од пушкомитраљеза Збројовка, десно је Шоша М15/26. У средини не знам тачно. Јавићу кад будем био сигуран.

Приложених Датотека Изведена сличица(e)

Одговори

Роди је на десном боку Лугер (Парабелум) у некаквој отвореној футроли. Идемо даље. Јок
Одговори

Официр, десно од Роде, као да држи француски карабин Бертје.

Приложених Датотека Изведена сличица(e)

Одговори

Војник, други са лева, држи Манлихер М95. Да ли је преправљени М95/24(м) или изворни, не видим. Можда је и бугарски, мада не верујем.
Одговори

Војник што стоји, поред овог са редеником.
Одговори

(06-06-2023, 10:07 PM)Драшковић Пише:  Роди је на десном боку Лугер (Парабелум) у некаквој отвореној футроли. Идемо даље. Јок
da....Luger ili Valter P38 ...ne znam tacno..ali u 9mm  . koristio ga je cesto za brzu likvidaciju...prema kazivanju savremenika...pa verovatno je Luger...
...i ja sam tipovao na Austriske puske ali nisam siguran bio bas toliko....
Одговори

(06-06-2023, 10:14 PM)Драшковић Пише:  Официр, десно од Роде, као да држи француски карабин Бертје.

mislim da je to na slici Kica ...Rodin brat...mislim da bi trebalo da se ukljuce Dinca i Miloslav...
da li je taj karabin Bertje...bajonet takozvani bodez ili bajonet kao noz..??
Одговори

Родин пиштољ није Валтер, јасно се види карактеристичан Лугеров затварач. Већина пушака су Маузери па их нисам ни поменуо, рачунам подразумева се. А за Бертје и бајонет не знам. Ако нађем, јављам.
Иначе, најразличитије наоружање се виђа на сликама четника у Србији. Много је једнообразније по Босни и др.
Одговори

(06-06-2023, 11:12 PM)Драшковић Пише:  Родин пиштољ није Валтер, јасно се види карактеристичан Лугеров затварач. Већина пушака су Маузери па их нисам ни поменуо, рачунам подразумева се. А за Бертје и бајонет не знам. Ако нађем, јављам.
Иначе, најразличитије наоружање се виђа на сликама четника у Србији. Много је једнообразније по Босни и др.

kod nas je jako puno prisutan kratak konjicki karabin italijanski...mislim u nasem kraju medju civilima ...a ovog drugog oruzja sem berete 1934 gotovo da i nema...mislim na oruzje proizvedeno pre 1945 god...
ali ja na slici nisam video jos uvek da neko drzi u ruci kratak italijanski konjicki karabin...
Одговори

Италијанско оружје је вероватно стигло са "ослободиоцима" 1944. А ово шаренило је полако нестајало како је рат одмицао, управо због недостатка разнолике муниције.
Одговори

(07-06-2023, 07:55 AM)Драшковић Пише:  Италијанско оружје је вероватно стигло са "ослободиоцима" 1944. А ово шаренило је полако нестајало како је рат одмицао, управо због недостатка разнолике муниције.

pa da to je moguce...ali mnogi vlasnici tvrde da su to italijansko oruzje dobili od cetnika koji su se povlacili ili da su nasli slucajno oruzje...a za tvrdnju da su dobili od crvenih nisam cuo jos...inace ima ga puno i u losem stanju je....
postoji prica da je prolazio voz sa italijanskim oruzjem -prugom krusevac vrnjacka banja -koji je zaustavljen minom ..pa je to oruje iz tog voza...
saznace se svakako ...
udalji smo se od teme...
Одговори

Ако италијанског оружја има баш пуно, посебно на неком ужем простору, релативно идвојено од италијанске окупационе зоне, онда си нашао објашњење. Предање о "возу" делује вероватно.
Одговори

(07-06-2023, 12:14 PM)Драшковић Пише:  Ако италијанског оружја има баш пуно, посебно на неком ужем простору, релативно идвојено од италијанске окупационе зоне, онда си нашао објашњење. Предање о "возу" делује вероватно.
veoma izdvojeno od italijanske okupacione zone...selo Stopanja opstina Trstenik...prolazi pruga Trstenik -Krusevac...odnosno Stalac-Pozega...kroz selo...
Одговори

(06-06-2023, 10:14 PM)Драшковић Пише:  Официр, десно од Роде, као да држи француски карабин Бертје.

vrlo moguce....vidjao sam ovu pusku.. kod nas ima je..i to konkretno u ormaru oduzetog oruzja Supa u nasoj opstini....nesto vise o tom oruzju ne znam ali vreovatno je bilo u nasoj zemlji kao pokon Francuske ...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 11 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним